Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van. Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.
Het goede nieuws is dat een open pot sprinkles, mits bewaard op een donkere, koele, droge plek in een luchtdichte container, tot een jaar houdbaar is , zegt Summers. Een ongeopende pot sprinkles blijft tot wel drie jaar vers.
Pure chocolade zonder toevoegingen blijft langer houdbaar dan melkchocolade met extra toevoegingen als karamel en fruit. Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zeker, het eten van verlopen noten kan je ziek maken . Wanneer noten ranzig worden, verliezen ze niet alleen hun smaak en voedingswaarde, maar het consumeren ervan kan ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ranzige noten kunnen schadelijke stoffen bevatten die kunnen leiden tot voedselvergiftiging, met symptomen als misselijkheid, braken en diarree.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Chocolade en bonbons die niet goed worden bewaard, kunnen uiteindelijk ook gaan schimmelen, en beschimmelde chocolade of bonbons moeten absoluut worden weggegooid. Voor de beste houdbaarheid en smaak, bewaar chocolade en bonbons op een droge, donkere plek.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Een bepaald sluw ingrediënt voor sprinkles dat veel voorkomt in de sprinklewereld is iets dat 'confectioner's glaze' wordt genoemd. Het wordt gemaakt van iets dat shellac heet, wat afkomstig is van insecten . We verkopen momenteel geen vegan sprinkles, maar we werken eraan om dat te veranderen!
Na deze datum zijn de smaken, kleuren en textuur mogelijk niet meer zo lekker, maar u kunt de hagelslag nog prima eten, mits u deze volgens de instructies bewaart .
THT: TEN MINSTE HOUDBAAR TOT
De THT-datum vind je op minder bederfelijke producten. Groenten in blik, ontbijtgranen, chips, melk (ongeopend), koekjes, eieren en frisdrank bijvoorbeeld.
Als het je lukt om je chocolade te bewaren, doe dit dan niet in de koelkast. Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Larven van insecten in de chocolade
Er bestaat namelijk een heuse cacaomot, die eitjes legt. „Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larven van de cacaomot in”, zegt de plaagdierexpert.
Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Dextrose Fijn van Epos wordt in poedervorm geleverd in een gekleurde kunststof zak. Zo kun je het poeder gemakkelijk in een bak overgooien. Bovendien valt eventueel vrijkomend plastic door de opvallende kleur direct op. In gesloten verpakking is de dextrose 24 maanden houdbaar (zie THT-datum op de zak).
, dat spul is eeuwig houdbaar!
Drink veel water . U kunt een spijsverteringsenzym nemen om ervoor te zorgen dat het voedsel dat u hebt gegeten normaal wordt verteerd zonder infecties te veroorzaken. Eet de komende dagen lichte en gezonde maaltijden en zorg ervoor dat u veel probiotica binnenkrijgt. Drink voldoende water.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit.