De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Natuursteen onderhouden
Gebruik geen producten met een te hoge pH-waarde (zoals azijn of citroen).Deze kunnen de vloer onherstelbaar beschadigen. Gebruik geen baksoda. Schrob deze vloeren niet.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.
U kunt uw granieten blad met afwasmiddel: één druppeltje is genoeg. Gebruik voor het reinigen schoon water, een zachte doek en wrijf het oppervlak zachtjes schoon. Droog het oppervlak af met een doek.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Het blad is goed bestand tegen de gebruikelijke huishoudmiddelen. Gebruik nooit een schuurmiddel. Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste verwijderen met schoonmaakazijn, of een ander verkrijgbaar ontkalkingmiddel.
In graniet zitten echter ook kleine gaatjes en daardoor kan vervuiling worden opgenomen. Zo ontstaan er vlekken in het materiaal en deze kunt u vaak niet meer wegkrijgen. Wij adviseren u beschermende middelen voor graniet te gebruiken om het materiaal tegen oneffenheden te beschermen.
Citroen- of azijnvlekken
Zuurhoudende vloeistoffen zoals citroen en azijn kunnen vlekken achterlaten op jouw natuursteen. Bevochtig daarna met water. Gebruik een stukje schuurpapier met een zo fijn mogelijke (!) korrel om de verkleuring zachtjes, met cirkelvormige bewegingen, weg te schuren.
Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Graniet is een 100% natuurlijk materiaal en daarom altijd uniek. Het is erg duurzaam en gaat met de juiste toepassing levenslang mee. Tevens is het materiaal kras-, hitte- en zuurbestendig en bovendien stoot- en slijtvast.
Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Veel mensen associëren een granieten keukenblad met luxe. Dat komt doordat graniet één van de hardste materialen is die er bestaat. Zo is het bestand tegen zuren en bevat het geen kalk waardoor vlekken niet snel zichtbaar zijn.
Kiest u liever uw eigen schoonmaakmiddel? Kies dan altijd voor natuurzeep. De lijnolie in dit neutrale schoonmaakmiddel beschermt het natuursteen zeer goed. Ook met een neutrale pH-waarde maakt deze zeep de vloer grondig schoon.
Natuursteen schoonmaken met soda kun je beter niet doen!
Natuursteen schoonmaken met soda is iets wat je beter niet kunt doen. Soda is een bijtend schoonmaakmiddel en dat kan ervoor zorgen dat de natuurstenen er anders uit gaan zien.
Naast dat het sterk is, is graniet ook nog eens bijna krasvrij en stootvast. Hierdoor blijft jouw werkblad heel én mooi. Graniet is van nature een vlekvrij en hygiënisch materiaal.
Zamarra: Natuursteen is erg gevoelig voor zuren (zoals azijn) en ook voor sterke schoonmaakmiddelen als Dasty. Dit geeft doffe etsplekken. U kunt deze plekken behandelen met een plukje staalwol en daarna polijsten met een polijstmiddel voor natuursteen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Graniet is niet waterdicht waardoor het keukenblad af en toe geïmpregneerd moet worden. Het wordt dan ook aangeraden om het blad eenmaal per jaar te impregneren.
Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Bij lichte soorten graniet kan het werkblad hierdoor zelfs verkleuren. Maak dit soort materiaal echter nooit schoon met bijtende chemicaliën, maar gebruik een vochtige doek met wat neutrale zeep om vuil weg te poetsen. Bijtende stoffen kunnen de bovenste laag van het blad namelijk aantasten.