Ook al zit er soms een grillplaat bij het gourmetstel, toch is gourmet geen steengrill. Eerst en vooral zijn er bij het steengrillen geen pannetjes te bespeuren. Vlees en vis gaan op een superhete, stenen grillplaat waarbij je helemaal geen boter of olie nodig hebt. Wat kruiding is voldoende.
In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig.
Voorbereiding steengrillen
Ook kun je kiezen voor vissoorten, zoals, kabeljauw, pangafilet en zalm. Daarnaast zijn sommige groenten geschikt voor op de steengrill. Denk bijvoorbeeld aan courgette, aubergine, ui, paprika en champignon. Zorg ook voor lekkere sausjes, salades en een vers gebakken stokbrood.
Het verschil tussen een steengrill en een gourmetstel zit hem in de bakplaat; bij een steengrill is de bakplaat van natuursteen. Veel steengrills hebben daarnaast ook een gourmetgedeelte met een metalen plaat. Op een steengrill kun je bakken zonder olie, boter of vet.
De gourmetpannetjes kun je meestal in de vaatwasser zetten, maar de grillplaat/gourmetplaat niet. Dit komt door de beschermende antiaanbaklaag op de plaat. Deze zorgt ervoor dat vlees en andere kleine hapjes niet vastplakken en aanbakken.
Het voordeel van steengrillen is dat weinig boter of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Het is zelfs voldoende om alleen wat zout op de steengrill te strooien. Een variant op de steengrill is de tafelgrill.
Steengrilltips. Strooi een beetje zout op de steengrill om aanbakken te voorkomen. Boter en olie zijn niet nodig. Gebruik geen vork tijdens het bakken.
Gezond grillen kan je ook doen op de teppanyaki plaat. Je hebt opnieuw geen vetstof nodig wat er dus voor zorgt dat je uw gasten een relatief gezonde feestmaaltijd kan aanbieden. Bij teppanyaki wordt er gebruik gemaakt van een ijzeren plaat in plaats van een stenen grillplaat om groenten, vlees en vis op te bakken.
Steengrillen is een leuke manier om vlees, vis, groenten, brood en wat u nog maar kunt bedenken gezellig aan tafel te bakken. De steen kunt u voorverwarmen in de oven (20 minuten op 200°C). De twee spiritusbranders houden de steen vervolgens op temperatuur. Duidelijke instructies zijn bijgesloten.
Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aan tafel met spiritusbranders warm gehouden worden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De – door de slager in dunne plakjes gesneden – zijn dan razend snel gaar. Het vlees kan naar keuze met allerlei marinades gemarineerd worden.
Het voornaamste verschil tussen fondue en gourmet is dat er bij een fondue gegaard wordt in olie, bouillon of een saus, en bij gourmet “droog” wordt gebakken op een plaat of in pannetjes.
Beide gaan over vlees en bijvoorbeeld bakken op een grillplaat– veelal in goed gezelschap -, maar waar je het bij gourmet toch echt het beste kunt houden bij kleine stukken vlees, is de BBQ ook geschikt voor groot vlees.
Hoeveel vlees moet ik voorzien per persoon van gourmet, steengrill en teppan yaki? Wij raden ongeveer 8 stukjes vlees/vis per persoon aan.
Als de pannetjes te warm worden, zal je eten aanbranden. Bij sommige gourmetsets kan de temperatuur heel snel oplopen. Vaak is de minimale temperatuur 100 graden en kom je als maximale temperatuur 240 graden Celsius tegen.
Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken. Strooi weer wat zout op de steen, draai het stukje vlees om en laat het nog twee minuten bakken.
Om gourmetlucht te voorkomen kan u preventief een schaal met water en baking soda of azijn in de ruimte plaatsen. Baking soda en azijn helpen beiden om vervelende geurtjes te absorberen. Vul een pannetje met water en voeg er azijn, kaneel of citrusschillen aan toe en maak het goed warm.
Steengrill schoonmaken
Wil je de steengrill na het diner goed schoon krijgen, dan is het magische woord: water! Heet water om precies te zijn. Kook een flinke hoeveelheid (2-3 liter) water en giet dit op de nog warme grill. Laat het vijf minuutjes staan en ga er dan over met een spons.
Olie of boter om mee te bakken
Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en is daarom goed voor het gourmetten. Pas wel op voor de spetters. Je kan ook vloeibare boter gebruiken, dit is ook makkelijk in je pannetje te doen.
Hoeveel groenten bij gourmet? Reken op ongeveer 150 à 200 gram groenten per persoon.
Zet een pot water met enkele eetlepels azijn op het vuur en laat even pruttelen. Of zet wat glaasjes pure azijn in de kamer waar je gegourmet hebt. Ten slotte kun je ook potjes natriumbicarbonaat op tafel zetten om de geurtjes te absorberen. Je vindt dit in elke supermarkt.
De Betis olijfolie is de enige echte bakolie. Walmt niet en spettert niet.
Onze tip: je kunt voor de gourmet het best roomboter of vloeibaar bakboter gebruiken.