U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
Zenuwpijn kan aanhouden nadat de blaasjes zijn verdwenen, soms zelfs lange tijd. Mensen overlijden zelden als gevolg van gordelroos. De kans dat iemand in zijn leven gordelroos krijgt is 23 tot 30 procent.
U krijgt jeuk, tintelingen, een branderig gevoel of pijn in een deel van uw gezicht, romp of ledematen. Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. In een week kunnen er nieuwe blaasjes bij komen.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
Bij heftige gordelroospijn is het pijnmedicijn van eerste keus: amitriptyline. Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen minder goed of niet. Gebruik bij gordelroos geen ibuprofen, diclofenac of naproxen, vanwege de kans op ernstige bijwerkingen.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Behandeling gordelroos
In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven. Tegen de jeuk krijgt u meestal een poeder of een zalf.
Gordelroos gaat meestal na twee tot vier weken vanzelf over. Sommige patiënten blijven echter pijn houden, ook al is de uitslag verdwenen. Dit komt doordat de zenuwknoop nog steeds geprikkeld is en pijnsignalen doorstuurt naar de hersenen. Bij dit soort 'zenuw'pijn werken gewone pijnstillers meestal niet.
Meestal treedt na 2 tot 4 weken spontane genezing op. De meerderheid van de patiënten zal worden behandeld via de huisarts met antivirale middelen en pijnstillers. Sommige patiënten worden verwezen naar een pijnspecialist in verband met moeilijk behandelbare hevige pijn.
Bij gordelroos zit de huiduitslag altijd aan één kant van uw lichaam. En vaak is de uitslag ook beperkt tot één lichaamsdeel. Meestal zit het op: Uw romp (50%).
Iemand kan nadat de ziekteverschijnselen zijn verdwenen last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek. Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
Iemand die gordelroos heeft gehad, kan het opnieuw krijgen. Er is een inenting tegen gordelroos voor mensen van 60 jaar en ouder. Je kunt met je huisarts overleggen of deze inenting goed voor je zou zijn.
De bijwerkingen van het zenuwstelsel zijn onder andere een gevoel van verwarring of opwinding of juist een ongewoon slaperig of suf gevoel. Heeft u te veel van dit middel ingenomen? Valaciclovir Aurobindo is meestal niet schadelijk, tenzij u gedurende enkele dagen achter elkaar te veel gebruikt.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.
Na 10 à 14 dagen drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes, die op een gegeven moment afvallen. Ondertussen kunnen er nog nieuwe blaasjes zijn verschenen. De huid geneest doorgaans zonder littekens. Al met al duurt de huiduitslag van gordelroos meestal twee tot drie weken.
U mag gewoon douchen of in bad. Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.