Bij goed onderhoud gaat een gietijzeren pan ook je leven lang mee en je kunt er vrijwel alles in bakken. Gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen, hierdoor kun je ze ook op de BBQ gebruiken. Als de gietijzeren pan geen houten of kunststof handvat heeft kan hij ook in de oven.
Wanneer jouw pan opgebouwd is uit keramiek, aluminium, RVS, gietijzer of plaatstaal kun je er vanuit gaan dat jouw pan ovenbestendig is. Wanneer uitdrukkelijk staat dat de pan niet ovenbestendig is, moet je dit uiteraard aannemen.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Geëmailleerd gietijzer
Deze pannen hoef je niet voor te behandelen en kun je direct gebruiken. Als de pan geen houten steel heeft, mag de pan ook in de oven.
Hoe hittebestendig zijn de gietijzeren producten van Le Creuset? Alle gietijzeren producten met een roestvrijstalen knop, metalen knop en/of gietijzeren handvatten kunnen worden gebruikt in een conventionele oven tot 260 °C.
De beste olie voor het inbranden is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd). Andere oliën en vetten werken minder goed. Je kunt ook de Grill Guru Cast Iron Spray gebruiken. Gebruik in ieder geval geen olijfolie, hierdoor kan het gietijzer groen uitslaan.
Pannen geschikt voor de oven
Hiervoor dienen pannen gefabriceerd te zijn van duurzame en hittebestendige materialen zoals gietijzer en plaatstaal. Voordeel van deze materialen is dat ze over goede bakeigenschappen beschikken en zeer lang meegaan mits goed onderhouden.
Hoe heet mag gietijzer worden? Gietijzer kan heel heet worden en kan in principe op alle temperaturen worden gebruikt, afhankelijk van het doel en de toepassing.
Een gietijzeren pan wordt na ieder gebruik beter
Keramisch, emaille, teflon, allemaal beloven ze de perfecte anti aanbaklaag te zijn. Maar, het is en blijft een chemisch laagje dat na verloop van tijd steeds slechter zal worden. Wanneer je een gietijzeren pan koopt, dan heeft deze nog geen anti aanbaklaag.
Gietijzer geleidt warmte als geen ander materiaal en houdt de hitte goed vast. Als je in een skillet bakt, wordt de warmte goed verdeeld en alles gelijkmatig gegaard. Doordat het materiaal zo zwaar en dik is, verhit je het eten zelfs op hele hoge temperaturen, zonder dat het aanbrandt.
Wrijf je gietijzeren pan nu in met een beetje plantaardige olie (bijvoorbeeld: zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie). Het hoeft slechts een heel dun laagje te zijn, er hoeven geen druppels zichtbaar zijn. Neem het overtollige weer af. Door de olie zullen de poriën worden afgesloten.
Dit doe je gemakkelijk door het gietijzer te verwarmen tot het handwarm is.Het smelt weg en je kunt het eventueel met een keukenpapiertje schoonvegen. Je kunt het gietijzer daarna meteen gebruiken maar let op: het is relatief droog nu dus na gebruik invetten.
Nee, gietijzer moet het zijn. Gietijzer, vertellen metallurgen, heeft een oppervlak met verticale kanaaltjes. Die kanaaltjes lopen vol olie bij de eerste bakbeurt, en staan dat vet bij iedere verhitting weer af. Daardoor plakken eieren, pannenkoeken en omeletten niet aan de pan.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Kan het glazen deksel van mijn pan in de oven? Ja, het glazen deksel is ovenbestendig tot 220°C. Dompel een heet deksel nooit onder in koud water, door de thermische schok kan het deksel mogelijks barsten.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Gezondheid: anti-aanbakpannen kunnen giftige stoffen afgeven wanneer ze op hoge temperaturen worden verhit, wat nadelig kan zijn voor de gezondheid. Gietijzeren pannen daarentegen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn daarom een veiligere optie.
Kook op hoge temperaturen
Ik stipte het hierboven al even aan: met gietijzeren pannen kun je op hele hoge temperaturen koken. En de zeer hoge temperatuur is hét voordeel die jij als veeleisende thuiskok zal prijzen! Je kunt het vuurtje en dus de hitte onnoemelijk hoog oppoken.
Een gietijzeren braadpan is perfect voor het bakken van broodjes, zoals focaccia, ciabatta en naan brood. De braadpan geeft de broodjes een mooie, goudbruine korst en zorgt ervoor dat ze lekker luchtig blijven. Om te beginnen kun je het deeg op een met bloem bestoven werkblad uitrollen tot het de gewenste dikte heeft.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.
De wanden en de bodem van de pan zijn extra dik voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en goede kookresultaten. Twee handgrepen, waardoor de pan makkelijker op te tillen is. Geschikt voor de oven, omdat de pan volledig uit metaal bestaat. Goed om te weten.
De pan is geproduceerd uit hoogwaardig aluminium en is niet geschikt voor de oven.
Het principe van De Wonderpan is heel eenvoudig. De buitenpan is eigenlijk een mini-oven en de binnenpan is de bakvorm. De vlamverdeler wordt op de warmtebron geplaatst. De warmte van de vlamverdeler stijgt op via het gat in het midden van de pan en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten.