Plant de Zingiber 'officinale' (gember) op een warme beschutte plek in je groenten tuin of in je kas. Zorg dat de bodem vochtig blijft maar let op: hij houdt niet van natte voeten en kan vrij snel gaan rotten. Wanneer de bladeren zijn afgestorven is het tijd om te oogsten en de wortelstokken te laten drogen.
Wanneer is gember niet meer goed
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar.Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Gember die vers is, voelt stevig aan en heeft een gladde schil. Als je er aan ruikt, ruik je ook meteen de sterke gembergeur. Voelt je gember zacht aan of zie je hier en daar andere kleuren opduiken dan is de kans groot dat je gember niet meer vers of goed is en kan je hem beter ook niet meer bewaren of invriezen.
Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond.
Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Veel soorten gember zijn winterhard tot -6C (20F), maar geen enkele soort verdraagt bevroren grond .
Hoewel gember zo'n twee tot drie weken in de koelkast goed kan blijven, kun je de gember het beste testen door te zien, ruiken en proeven. Soms is het overduidelijk dat de gember niet meer goed is; het is verkleurd, ingedroogd en er zit schimmel op. Dan heb je maar één taak: de gember weggooien!
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken. Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft .
In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
Als de gember verkleurd of beschimmeld is, ruikt het slecht of voelt zacht of vochtig aan, dan is het niet meer goed.
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en bewaar het in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje in de groentelade van je koelkast en je kunt nog ± 3 weken genieten van je gember! Op zoek naar een geschikt vershoudbakje?
Te veel gember per dag kan maagklachten veroorzaken, de bloedstolling beïnvloeden, interageren met medicijnen en allergische reacties veroorzaken. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de hoeveelheid gember die je veilig kunt consumeren, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Wanneer gember lange tijd in een koude omgeving wordt bewaard, wordt het minder zuur, waardoor sommige anthocyaanpigmenten veranderen in een blauwgrijze kleur.
Andere visuele signalen die aangeven dat het tijd is om de gember weg te gooien , zijn vlekken of schimmel op de buitenkant of afgesneden uiteinden, of een verkleurde binnenkant (donkergeel, bruin, grijs) wanneer gesneden . Textuur: Verse gember is stevig, dus als het zacht of papperig aanvoelt, is het een teken dat de gember bedorven is.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Gekiemde aromaten: uien, knoflook, gember. Deze aromaten produceren geen schadelijke stoffen wanneer ze ontkiemen en kunnen zelfs meer antioxidanten bevatten, wat goed is voor de gezondheid.
Als je schimmelplekken op je gember ziet, kun je het beste het hele stuk gember eruit halen . De wortels van schimmel dringen verrassend diep door in voedsel en kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt als je ze eet.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap.
Noem gember gerust maar een natuurlijke ontstekingsremmer. Om die reden wordt het kruid vaak gebruikt om de keelpijn die gepaard gaat met de griep te bestrijden. De stoffen in gember stimuleren het immuunsysteem, lossen slijmen op en werken zelfs koortswerend.
Hoe je gember kunt overwinteren. Zoals Simon suggereert, is het de moeite waard om planten in de warme binnenruimte te zetten voor de koudere maanden, tenzij je in een tropisch klimaat leeft .
Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak. Gember kun je ook heel gemakkelijk toevoegen aan een warme maaltijd.
Gember is een kruidachtige vaste plant die eenjarige stengels produceert, de bladeren die je boven de grond ziet. De wortels blijven jaar na jaar groeien, maar de stengels en bladeren groeien en sterven dan elk jaar af .