Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Lijnzaad stoelgang
Heb je dus last van obstipatie, of ga je op vakantie naar een land waar je weet dat je altijd last van je darmen krijgt? Neem dan gewoon een lepeltje lijnzaad, dan blijft alles een stuk beter op gang.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Mensen met een sterk verminderde nierfunctie die extra vezels willen gaan eten, doen er goed aan op het kaliumgehalte te letten. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld relatief veel vezels, maar ook veel kalium. Granen (muesli zonder rozijnen) of lijnzaad zijn in dat geval een betere keus.
Je koopt lijnzaad gebroken, heel of in de vorm van olie. In een smoothie, kwark of salade kun je het beste gebroken lijnzaad gebruiken. Op die manier neem je de voedingsstoffen beter op. De hele variant wordt helemaal niet verteerd en verlaat het lichaam weer in zijn geheel.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad.
Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar en vermelden deze op de pakjes zaad. Maar in werkelijkheid zijn de zaden vaak veel langer houdbaar.
Zaden blijven vaak lang goed
Zolang je ze maar op een droge, koele en donkere plek bewaart. Het beste is om ze in een luchtdicht afgesloten bakje te bewaren in de diepvries, zo behouden de zaden heel lang hun kiemkracht.
Je kunt dat vaak ook ruiken. Het lijnzaad ruikt dan een beetje ranzig en chemisch. Dus het beste kies je voor ongebroken lijnzaad en maal je het zelf, want dat verhoogt de opneembaarheid van de voedingsstoffen uit het lijnzaad.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
- Overgiet de zaadjes met ruim water en laat het ongeveer 8 uur weken voordat je het inneemt.
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Zelf lijnzaad breken, is helemaal niet moeilijk. Met een koffiemolen of met een klein hakmolentje als attribuut bij de staafmixer (dat je ook gebruikt om bijvoorbeeld ui te snipperen), kan je je wekelijkse portie fijnmalen.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Een eetlepel gebroken lijnzaad bevat ongeveer 3 gram lijnzaadolie waarvan de helft omega-3-vetzuren. Het is dus een rijke oliebron van alfa-linoleenzuur (ALA), een onmisbaar vetzuur waarvan de meeste mensen te weinig binnenkrijgen. Zo is ALA goed voor hart- en vaten. Verder kan het lichaam dit omzetten in visvetzuren.
Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren
Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren.