Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Gegrilde steak, gebakken kip of gebraad kun je drie tot vier dagen in de koelkast bewaren. Zet dit twee uur na het bereiden in de koelkast. Hoe minder lang het vlees op kampertemperatuur bewaard wordt, hoe veiliger.
Kip of ander gevogelte: Vers kippenvlees kan ongeveer 6 maanden in de vriezer. Gemalen, gekruide of gemarineerde kip zoals kipschnitzels, gemarineerde kipfilet of kiprollade ongeveer 1 maand. Lamsvlees en kalfsvlees: Vers lams- of kalfsvlees kan tot zo'n 3 maanden ingevroren worden.
Eet ze meteen of eet ze koud. Kip. De structuur van de proteinen in kip veranderen bij afkoeling. Koud kun je kip na een dag prima eten, maar je moet kippenvlees niet opnieuw verhitten.
Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten. Doordat je de kip weer verhit, verklein je de kans op bacteriën.
Ja, dat kan. Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Bewaar het vlees niet té lang in je diepvries.
Vlees dat al gebraden of gebakken is blijft zo'n 2 tot 3 maanden goed. Stoofpotjes blijven zeker 3 maanden goed.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Gebakken kip bewaar je eenvoudig in een afsluitbare en luchtdichte diepvriesbak of -zak. Wanneer je de kip invriest kan deze tot wel een maand goed blijven. Gebruik deze kip niet om koud te serveren, maar warm de kip op voordat je deze weer gaat eten. Doordat je de kip weer verhit, verklein je de kans op bacteriën.
Rauwe kip mag je van Healthline maar een of twee dagen bewaren in je koelkast, gare kip blijft max vier dagen goed.
Of toch maar in de oven? Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel. Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten. Extra tip: voor zowel de microgolf als voor de oven kan je braadsaus vragen!
Leg de verpakking geopend in de koelkast of verpak het verse product eventueel opnieuw in folie. Houd poelierproducten zoals kip altijd gescheiden van overige vleessoorten en bewaar deze in de koelkast niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum.
Hun expert op dit gebied geeft aan dat vershoud- of zilverfolie in principe prima gebruikt kan worden in de vriezer, maar dat aluminiumfolie niet altijd ideaal is. Er wordt ons verteld dat u dit soort folie beter niet kunt gebruiken om heel zure of zoute producten in te verpakken of af te dekken.
Bereide kip
Laat de restjes nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Zorg ook hierbij ervoor dat je koelkast 4,5°C of kouder is. Zo kun je de kip zo'n drie tot vier dagen bewaren.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
"Of het nu vlees, gevogelte, vis of schaaldieren zijn, je mag ze opnieuw in de vriezer stoppen als ze in de koelkast ontdooid werden en niet bedorven zijn."
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Als je schnitzel, of een ander soort vlees, wilt invriezen, dan is het belangrijk om te weten dat dit snel moet gebeuren. Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.