Fotosynthese bestaat uit twee reacties: de lichtreacties en de donkerreacties. De lichtreactie is afhankelijk van zonlicht en de donkerreactie is niet afhankelijk van zonlicht. De donkerreactie heeft een misleidende naam omdat het suggereert dat deze reactie alleen in het donker plaatsvindt.
Zonder licht kan een plant niet aan fotosynthese doen. De gevormde glucose wordt omgezet in andere verbindingen zoals cellulose en zetmeel.
Planten groeien in het licht niet sneller dan in het donker. Planten in het donker groeien sneller dan planten die in het licht staan, doordat planten die in het donker staan een zekere overlevingsdrang hebben en daardoor, door bepaalde groeistoffen, naar het licht toe willen groeien.
Te donker betekent dat fotosynthese niet mogelijk is, en het blad geeft het op. Zeker als je plant maar aan één kant gele bladeren krijgt en dat ook nog eens de donkere kant is, dan kun je er vanuit gaan dat je plant wat lichter wil staan.
Voor de fotosynthese is de intensiteit van het licht van groot belang, maar voor het sturen van de ontwikkeling is een veel zwakker lichtsignaal voldoen. Een klein beetje rood licht in een lange nacht is bijvoorbeeld al voldoende om chrysanten vegetatief te houden.
Veel licht en een bijpassende temperatuur geeft veel fotosynthese. Veel licht en een te hoge of te lage temperatuur geeft weinig fotosynthese. Bij weinig licht bevordert ook een hoge temperatuur de fotosynthese niet. Licht is dus de meest beperkende factor voor het ontstaan van fotosynthese.
Bij deze planten kan geen fotosynthese plaatsvinden. Als de plant in het zonnetje staat en hij kan voldoende water en koolstofdioxide opnemen, dan kan de plant in de groene bladeren de gehele dag door glucose produceren. De geproduceerde glucose moet de plant opslaan. Hiervoor heeft hij een aantal plekken.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
Op de website tuinkers staat dat normaal is dat tuinkers in het donker sneller groeit. Dat komt omdat de plantjes naar het licht willen groeien, maar ze hebben geen licht. De tuinkerszaadjes in het licht, hoeven daar geen moeite voor te doen.
Planten groeien in het licht niet sneller dan in het donker. Planten in het donker groeien sneller dan planten die in het licht staan, doordat planten die in het donker staan een zekere overlevingsdrang hebben en daardoor, door bepaalde groeistoffen, naar het licht toe willen groeien.
Iedereen weet dat een plant licht nodig heeft om door middel van fotosynthese te groeien. Fotosynthese is een proces waarin energie wordt gebonden en suiker wordt geproduceerd. Maar naast het leveren van energie speelt licht ook een sleutelrol in veel andere plantenprocessen zoals fotomorfogenese en fotoperiodisme.
Uit de studie blijkt dat het mogelijk is om in het donker algen, eetbare gist en paddenstoelproducerende schimmels te kweken, door deze te voeden met acetaat, een koolstofhoudende verbinding. Deze stof was echter niet afkomstig van planten, maar werd gemaakt met behulp van zonne-energie.
Hoe gebruiken planten licht? Zonder licht kan je plant geen glucose produceren en dus ook niet overleven. Zet je een plant in het donker neer, dan zal deze wegkwijnen. Zonder licht is er geen leven, en planten hebben de unieke eigenschap dat ze licht kunnen 'eten'.
Langzame groei of juist langere stengels
Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien en als ze niet genoeg krijgen, kan hun groei vertragen of zelfs stoppen. Ook het tegenovergestelde kan gebeuren. De stengels van je planten kunnen door gebrek aan licht uitrekken en dunner worden.
Ze hebben minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Planten die direct zonlicht nodig hebben groeien het beste op een plek dichtbij een raam op het zuiden, want daar komt het meeste zonlicht naar binnen. Kleinere planten kun je zelfs op de vensterbank zetten.
Zet je plant in het zonnetje
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Planten in de slaapkamer zorgen voor een gezellige sfeer en fleuren je interieur op. Maar dat niet alleen, planten op de slaapkamer zorgen ook voor een goede nachtrust en zuiveren de lucht. Planten in de slaapkamer zijn dus gezond.
Naast de aanmaak van zuurstof en het verhogen van de luchtvochtigheid hebben planten ook een luchtzuiverende werking. En ze kunnen vervelende geurtjes afbreken waardoor ze eigenlijk ook dienen als natuurlijke luchtverfrissers. Tot slot zijn planten op je slaapkamer ook gewoon een mooie eyecatcher.
Planten hebben licht nodig voor het proces van fotosynthese: het chemische proces waarbij planten water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose met behulp van energie uit licht. Dit proces hebben planten bovendien nodig om überhaupt zelf te kunnen groeien.
Een plant kan zelf voedsel maken. Dat heet fotosynthese. Voor die fotosynthese heeft die plant drie dingen nodig: licht, water en kooldioxide. dat is een stof in de lucht.
De diepzee is het deel van de oceanen dieper dan circa 500 tot 1000 meter. Daar dringt geen zonlicht door en er kunnen dus geen planten groeien die afhankelijk zijn van fotosynthese.