Honing kan niet schimmelen. Er zit geen water in dat het kan absorberen, dus schimmel kan er nooit op groeien als voedselbron.
Voorkom etensresten in de honing
Voedselresten, afkomstig van uw bestek, kunnen na verloop van tijd gaan schimmelen waardoor de honing een onaangename smaak en geur kan krijgen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Honing kan niet beschimmelen . Er is geen water dat het kan absorberen, dus schimmel kan nooit groeien als het als voedselbron wordt gebruikt.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Amateur brouwers zouden de gistende honing perfect kunnen gebruiken om honingwijn (mede) te maken. Gistende honing kan u herkennen aan de geur, die heeft wat weg van fruitcider en bovenaan ziet u een dikke laag schuim. Die wordt gevormd door het ontsnappende koolzuurgas.
Maar hoe maak je je gekristalliseerde honing weer vloeibaar? De makkelijkste manier om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken is door de honing in handwarm water te zetten. De temperatuur van het water mag niet te warm zijn, want dan zal de honing veel gezonde enzymen verliezen.
Honing zal niet bederven zolang het goed bewaard wordt en beschermd wordt tegen externe besmetting. Gekristalliseerde honing is geen indicator van bederf, maar eerder een teken van veroudering . Om te voorkomen dat honing stolt, bewaar je honing in een luchtdichte container en zet je hem op een koele, donkere plek.
Herkennen van schimmels
Zwarte schimmel: makkelijk te herkennen door zwarte vlekken, een opgebolde sponsachtige vorm, een muffe lucht en vieze kleur. Witte schimmel: lastiger te detecteren door de spierwitte kleur. Daarentegen is het wel goed te herkennen aan de structuur: vaak pluizig en draderig.
Honingschuim is misschien wel een van de meest verrassende dingen aan het uiterlijk van rauwe honing. Het wordt vaak begroet met de woorden: "Wat is dat witte spul erbovenop?" Ongeacht de vorm van de rauwe honing, vloeibaar of gekristalliseerd, kan het bedekt zijn met een dun laagje schuim, dat zal stollen in gekristalliseerde honing.
Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar. Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.
Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren.Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.Als dit het geval is dan is het pure honing. Zet het in de koelkast: pure honing gaat kristalliseren, dit proces gaat sneller in de koelkast.
Gefermenteerde knoflookhoning moet goed worden bewaard om veilig te kunnen worden gegeten. Opgeslagen knoflook kan botulisme veroorzaken, een ernstige vorm van voedselgerelateerde ziekte . Gelukkig is rauwe honing zuur genoeg om de bacteriën die botulisme veroorzaken te doden. Baby's jonger dan 12 maanden mogen nooit honing eten vanwege het risico op botulisme.
Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet. Het kan natuurlijk altijd dat er sprake is van bijvoorbeeld een productiefout.
Gefermenteerde honing kan een zure geur of smaak hebben, terwijl beschimmelde honing zichtbare schimmelgroei op het oppervlak zal hebben . Als u vermoedt dat uw honing bedorven is, is het het beste om deze weg te gooien en een nieuwe pot te kopen.
Schimmel kan niet vanzelf verdwijnen en vereist actie om het probleem aan te pakken. Hier zijn de belangrijkste oorzaken van schimmelvorming en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen: Vocht: Schimmel gedijt in vochtige omgevingen.
Zwarte schimmel
Te herkennen aan de kleine zwarte puntjes die meestal ergens in een hoekje in een vochtige kamer te vinden zijn. De zwarte schimmel wordt ook wel eens de giftige schimmel genoemd. De sporen van de zwarte schimmel zijn zeer toxisch.
Afhaalmaaltijd. Blootstelling aan schimmel kan een scala aan neurologische symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, geheugenproblemen, toevallen en stemmingswisselingen . Deze symptomen worden vaak veroorzaakt door de mycotoxinen die door schimmel worden geproduceerd, die de hersenen en het zenuwstelsel kunnen aantasten.
Schimmels zijn te herkennen aan verkleuringen zoals zwarte, witte, groene of gele vlekken, vaak met een pluizige of slijmerige textuur. Ze gaan vaak gepaard met een muffe geur en groeien op vochtige, slecht geventileerde oppervlakken. Loslatend behang of pleisterwerk kan ook een teken zijn van verborgen schimmel.
Concluderend is schimmel in honing een veelvoorkomend probleem dat de kwaliteit en veiligheid van deze populaire natuurlijke zoetstof kan beïnvloeden . Om schimmel in honing te voorkomen, is het essentieel om honing op de juiste manier op te slaan, de juiste verwerkingstechnieken te gebruiken, het vochtgehalte te controleren en schimmelwerende containers te gebruiken.
Wanneer je natuurlijke honing hebt gekocht, dan kun je er namelijk van uitgaan dat de honing onbeperkt houdbaar is. Het maakt daarbij niet uit welk soort natuurlijke honing je hebt gekocht. Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de honing terugbrengt tot minder dan 20%.
Het extraheren en bottelen kan kleine belletjes in de honing veroorzaken (belletjes waar graag kristallen op ontstaan). Bij honingsoorten die niet uitgebreid gefilterd zijn (dus meer natuurlijk, zoals Savannah Bee Company Honey) blijven deeltjes van stuifmeel, bijenwas en propolis achter.
Slingerhoning schimmelt zelden of nooit, pershoning wel eens een enkele keer; schimmel doet zich voor als een witachtige, grauwachtige of groenachtige overgroeiing aan de oppervlakte.
Honing kan jaren, zelfs decennia, eetbaar blijven , maar honing is een natuurlijk product, wat betekent dat het in de loop van de tijd zal veranderen. Voor honing kunnen die veranderingen bestaan uit een donkerdere kleur, dikkere consistentie en een andere smaak. Veranderingen in honing zijn eigenlijk goede tekenen (zolang het geen tekenen van fermentatie zijn).
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.