Normale tepelafscheidingBij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, stroomt melk uit de tepel. Ook bij pasgeborenen, bij meisjes in de puberteit en bij het gebruik van de anticonceptiepil kan een melkachtige substantie uit de tepel komen.
Komt er melk uit je tepels terwijl je geen borstvoeding geeft? Zeldzaam is het niet. Maar het kan misschien wel iets zeggen over je gezondheid. Wanneer er vocht uit de tepel komt, wordt dit tepeluitvloed genoemd.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Soms kan het evenwicht tussen de aanmaak van vocht en de opname ervan verstoord raken en kan er vocht uit de tepel vloeien. Dit is helemaal niet vreemd want de borsten zijn immers gemaakt voor het produceren van melk.
Tepeluitvloed of tepelafscheiding komt veel voor en is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is niet vreemd als er wat vocht uit de tepel komt, wanneer er in de tepel wordt geknepen. Tepeluitvloed kan op elke leeftijd optreden, maar wordt vooral opgemerkt bij hormonale veranderingen.
Lekkende borsten
Soms kunnen je borsten tussen twee voedingen gaan lekken. Dat kan komen doordat er te veel melk in je borsten zit of doordat de toeschietreflex wordt gestimuleerd. Dit is de reflex die ervoor zorgt dat er melk vrijkomt. Als je regelmatig voedt, dan zullen je borsten minder gaan lekken.
Kenmerk 2: Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
Ingetrokken tepel of juist een ongewone opgezwollen tepel. Verdikking in de huid van de borst met kleine putjes, vergelijkbaar met de huid van een sinaasappel. De huid van de borst ziet er rood uit, vertoont schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
Als uw baby ook aan de borst drinkt kolf dan na de voeding. In het begin lijkt kolven wel een dagtaak. Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven.
Rauwe melk of afgeleide producten zijn niet veilig. Calcium verrijkte sojaproducten bieden een uitkomst indien je geen melk lust of weinig of geen melkproducten mag eten (bijvoorbeeld bij allergieën of lactose-intolerantie).
Zwanger worden terwijl je al zwanger bent wordt ook wel superfoetatie of superimpregnatie genoemd. Het overkwam Kate en Peter Hill uit Australië in 2016, die vlak na elkaar twee dochters kreeg. Er zaten maar een paar dagen tussen!
Bij een schijnzwangerschap (pseudocyesis) voelt het alsof je zwanger bent, maar dat ís niet zo. Dat kan puur psychisch zijn, maar het kan zich ook fysiek uiten. Misschien zijn alle zwangerschapssymptomen er, je lichaam 'denkt' dan als het ware dat het zwanger is.
In het klierweefsel zitten melkgangen, kanaaltjes van de melkklieren naar de tepel. Deze bevatten vocht en dat kan allerlei kleuren hebben: wit, helder, geel, grijs, groen of bruin. Elke borst heeft tussen de 15 en 20 melkgangen.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Kietel eventueel de lipjes of druk zachtjes tegen het kinnetje. Laat je baby je tepel én zoveel mogelijk van de tepelhof in het mondje te nemen door middel van een grote hap. Je baby maakt zo een vacuüm en met zijn kaakjesmasseert hij de borsten leeg. Op deze manier krijgt hij voldoende melk binnen.
De productie van moedermelk wordt geregeld door twee hormonen, die worden geproduceerd in de hersenen (in de hypofyse). Het hormoon prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. Dit hormoon komt vrij gedurende de borstvoedingsperiode en nog een tijdje daarna.
Als je borsten niet vol aanvoelen, heb je onvoldoende melk
Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg. Ook als de baby drinkt, wordt er melk aangemaakt.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld ongeveer een week na de bevruchting symptomen op, wanneer de eicel zich in de baarmoederwand nestelt en een innestelingsbloeding veroorzaakt (doorbraakbloeding). Andere vrouwen merken het later, meestal vanwege een gemiste menstruatie.
Onderzoeken voor de diagnose borstkanker
Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: nog een keer lichamelijk onderzoek van je borsten en lymfeklieren. mammografie: röntgenfoto van je borst. echografie: echo-onderzoek van je borst en soms ook nog een echo-onderzoek van je oksel.
Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar. Borstkanker komt ook voor bij mannen, maar veel minder dan bij vrouwen.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.