De behandeling met Dry Needling Het inbrengen voelt u bijna niet, maar het raken van een zenuw en/of triggerpoint kan soms vervelend aanvoelen.
Tijdens een dry needling behandeling kunnen pijnklachten worden ervaren. Na een behandeling kun je net als bij veel andere fysiotherapeutische behandelingen een reactie op de behandeling krijgen.Dit kan een tijdelijke toename van klachten zijn. Over het algemeen neemt dit binnen 1-2 dagen weer af.
Dry Needling heeft geen langdurige bijwerkingen. U kunt tijdens de behandeling wel kort wat zweterig of rillerig worden. Dit is een zogenoemde vegetatieve reactie die een enkele keer door de behandeling kan worden opgewekt. Deze reactie is wat onplezierig, maar gelukkig kortdurend en zonder gevolgen.
Direct na de behandeling kan de spier wat zwaar aanvoelen, zoals spierpijn. Daarom vinden sommige mensen het niet prettig om direct na de dry needling te sporten. Je mag wel sporten, maar bij flinke stijfheid adviseren wij om één dag na de behandeling het sporten weer op te pakken.
Daarna is meestal direct een positief effect merkbaar. Je kunt je spieren beter bewegen en er is juist een afname van pijn. Na een behandeling kun je wel flinke spierpijn krijgen. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een dag.
Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. De eerste uren is dit het meest, ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk. Na een nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Op het moment dat de naald een triggerpoint aanprikt, kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit gaat zo snel dat het even gevoelig kan zijn. Het kan zijn dat de uitstralende pijn, die door een triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld wordt tijdens de behandeling.
Hoe diep komt de naald? Afhankelijk van het doel en de spier die we behan- delen zijn er verschillende naalden. Een oppervlakkige spier op de rug heeft een kortere naald nodig dan een spier diep in de bil. We werken met naalden van 2,5 cm en 4 cm.
Door het 'aanprikken' van spierverhardingen volgens de dry needling-methode gaan de spieren ontspannen. De spier kan in eerste instantie wat beurs, zwaar of pijnlijk aanvoelen en soms volgen er reacties als zweten, moe- of duizeligheid. Dit kan onplezierig zijn, maar trekt snel weg.
De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan is sprake bij ischias en carpaal tunnel syndroom.
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
✦ Pijnontwijkend gedrag, je gaat je anders bewegen. ✦ Tintelingen in arm en been. ✦ Hoofdpijn en of duizelig. Dry needling wordt vergoed door alle zorgverzekeraars.
Wat voel je na een dry needling behandeling? Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. De eerste uren is dit het meest, ook is aanspannen van de net behandelde spieren dan pijnlijk.
Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort 'spierkramp' gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt.
Dry needling is een snelle en effectieve manier om spier knopen los te maken. Deze spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Door er met een hele dunne naald in te prikken ontspannen deze triggerpoints en voelt de spier weer soepel aan.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur.
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Behandeling van spierknopen of triggerpoints.
Door druk uit te oefenen op het triggerpunt, probeer je de spier te ontspannen. Warmte: Warmte kan helpen de spier te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen of een warmtekussen gebruiken. Stretching: Stretching kan ook helpen om de spieren los te maken.
Langdurige zenuwpijn (dit is uiterst zeldzaam). Blauwe plek of bloeding ter plaatse van waar geprikt is; doordat een triggerpunt behandeling vaak een oppervlakkige behandeling is, kunt u deze met verband afdrukken of ijs op de prikplaats leggen.
Dry needling is een effectieve behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat je spieren snel en langdurig ontspannen. Deze innovatieve vorm van fysiotherapie is uiterst effectief voor de behandeling van triggerpoints.
Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
Triggerpoints, ook wel bekend als spierknoopjes, zijn kleine, pijnlijke knobbeltjes in de spieren die pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid veroorzaken. Ze kunnen zich overal in het lichaam voordoen en worden vaak geassocieerd met rug- en nekklachten, hoofdpijn en vermoeidheid.
Iedereen heeft met regelmaat triggerpoints, maar die gaan ook vanzelf weer weg. Dit heten latente triggerpoints.