Experts kookplaten Daarnaast stappen steeds meer professionele koks over op inductie, omdat de temperatuur in de keuken een stuk lager is dan met andere kooksystemen. Bij de experts zijn nog geen gevallen bekend van brand in combinatie met een inductiekookplaat.
Ook kan de inhoud van de pan droog koken en in brand vliegen. Dit gebeurt vaak als een pan onbeheerd wordt achtergelaten in de keuken. Hoewel de kans aanzienlijk kleiner is dan bij gas, kan ook bij inductie de vlam in de pan slaan.
Ook met inductie koken kan een vlam in de pan ontstaan als de olie in de pan zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt. Toch is de kans op een vlam in de pan kleiner dan bij het koken op gas. Hierbij kan de open vlam makkelijk in de pan slaan door bijvoorbeeld wat vet of olie dat langs de pan druipt.
Dit betekent dat er geen warmte verloren gaat. Als je de kookplaat aan laat staan, maar er geen pan op zet, wordt de kookplaat gewoon niet warm. Omdat er een pan op de kookplaat moet staan om warm te worden, is het een stuk veiliger dan een standaard elektrische kookplaat, en in tegenstelling tot gaskookplaten is er geen risico op brand of dat een onverlichte kookplaat gas in de kamer pompt.
Om te beginnen wordt het oppervlak van inductiekookplaten niet heet. Het is daarom onwaarschijnlijk dat u een omringend voorwerp verbrandt. Er ontstaat een minimale extra warmte van de brander, waardoor je keuken altijd koel en sfeervol achterblijft.
Bij het koken op inductie wordt er geen gebruik gemaakt van gas en er komen geen vlammen vrij. De inductieplaat wordt niet heet en koelt automatisch af wanneer er geen pan meer op staat. Doordat de kookplaat zichzelf automatisch uitschakelt, kun je jezelf ook niet verbranden aan de plaat.
In tegenstelling tot gas hebben inductiekookplaten geen open vlam, wat het risico op accidentele brand verkleint. En omdat het oppervlak relatief koel blijft, verbrandt u zich niet als u het aanraakt . Dat gezegd hebbende, omdat het kookgerei direct wordt verhit, kunt u zich nog steeds branden aan een pan!
In tegenstelling tot een gaskookplaat stoot een inductiekookplaat geen methaan, benzeen, stikstofdioxide of andere chemische stoffen uit . Ook ontstaan er geen vluchtige organische stoffen (VOS) wanneer u het apparaat aanzet.
Inductiekookplaten elimineren meerdere gevaren. Geen vuur betekent geen vetbranden , en geen gas betekent geen kans op een gaslek.
Middelhoog vuur is meer in de range van 350-400 graden en produceert een licht karamel/goudbruin. Kijk niet naar de knop.
Er is geen reden tot paniek. Zelfs als u gevoelig bent voor alles wat met elektriciteit te maken heeft of bang bent voor elektrische schokken, wees gerust: inductiekoken is volkomen veilig .
- Als de inductiekookplaat oververhit raakt (bijvoorbeeld wanneer een lege pot opwarmt). Laat de kookzone afkoelen voordat je de kookplaat opnieuw gebruikt. - Als je een ongeschikte pot of pan gebruikt, wordt de kookzone na 2 minuten automatisch uitgeschakeld.
Hoewel de snelheid van inductie een voordeel is, vereist het een ritme en tempo van koken dat verschilt van gas of elektrisch, en het kan even duren om eraan te wennen . Een thuiskok kan in eerste instantie in de war raken door de verdwijnende touchscreens van het apparaat, of het feit dat het apparaat uitgaat wanneer de pannen van de kookplaat worden gehaald.
Experts kookplaten
Daarnaast stappen steeds meer professionele koks over op inductie, omdat de temperatuur in de keuken een stuk lager is dan met andere kooksystemen. Bij de experts zijn nog geen gevallen bekend van brand in combinatie met een inductiekookplaat.
Toch kunnen fabricagefouten, elektrische problemen, stroompieken of kleine ongelukjes tijdens het koken dit apparaat beschadigen.
Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet oververhit raakt en in brand vliegt. Dit kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrische kookplaat. Ook een frituurpan kan vlam vatten.
Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan. Met onze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat zo gedaan.
Na het onderzoek is gebleken dat brandgevaar bij inductiekookplaten niet kan worden voorkomen door de aanwezige veiligheidsvoorzieningen . Oververhitting van vet en olie leidt ook tot brandgevaar. Het brandgevaar is afhankelijk van de hoeveelheid stookolie, het type stookolie, de keuze van kookgerei en de inductiekookplaat.
Oorzaak doffe plekken, strepen en witte waas
Na het schoonmaken kunnen doffe vlekken verschijnen omdat het schoonmaakmiddel niet goed verwijderd is. Dit kun je met een microvezeldoekje en lauw water verwijderen. Ook na het koken kun je een doffe laag over je kookplaat treffen.
Het oppervlak van een inductiekookplaat is glanzend en dat wil je graag zo houden. Daarmee is de plaat ook meteen kwetsbaar want etensresten en vlekken zie je meteen zitten. Ga in geen geval met een schuursponsje aan de slag. Dan krijg je krassen en dat wil je natuurlijk niet.
Inductiekoken gebruikt magnetische velden om de pan direct te verwarmen, in plaats van het oppervlak van de kookplaat. Dit maakt het sneller, energiezuiniger en veiliger dan koken op gas . Aan de andere kant is koken op gas een traditionele methode waarbij een open vlam wordt gebruikt om de pan te verwarmen.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Bij koken op inductie kijk je niet naar de hoogte van de vlam, maar naar de kookstand. Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur. Een lagere kookstand staat gelijk aan het vuur lager zetten. Een gaskookplaat bedien je met draaiknoppen.
Verkeerde warmte-instellingen gebruiken
Omdat inductiekookplaten kookgerei zo snel opwarmen, kan het zijn dat uw eten te gaar wordt, aanbrandt of onregelmatig gaart als u ze op de hoogste stand zet .
Deze zones worden bediend via knoppen, een touchscreen of een combinatie van beide. In tegenstelling tot elektrische en gasfornuizen wordt de levensduur van inductiefornuizen gemeten in werkuren, niet in jaren. Gemiddeld zijn inductiefornuizen van consumentenkwaliteit bedoeld om 10.000 uur mee te gaan, wat doorgaans neerkomt op een decennium of langer.