Wanneer een zuurstofcilinder valt en daarbij het reduceerventiel afbreekt, kan de cilinder veranderen in een projectiel dat met hoge snelheid door de ruimte schiet. Na een botsing met een muur, een bed of een medisch apparaat kan vervolgens ook brand of een explosie ontstaan.
gasvormige zuurstof. Eén liter vloeistof levert maar liefst 800 liter gas op. Weest u daarom voorzichtig met lekken van vloeibare zuurstof! Want een met een zuurstof doordrenkte poreuze stof (zoals bijvoorbeeld kleding) kan letterlijk explosief tot ontbranding komen.
Zuurstof en dus ook medicinale zuurstof is op zich zelf niet gevaarlijk. Maar wel is er een grotere kans dat er brand ontstaat bij het gebruik of bewaren van de medicinale zuurstof. Onder normale omstandigheden zit er 21% zuurstof in de lucht. Door het gebruik van de medicinale zuurstof kan het zuurstofgehalte stijgen.
In een stalen cilinder wordt onder hoge druk (200 Bar) medische zuurstof bij 15°C opgeslagen. Vóór dat de zuurstof gebruikt kan worden moet de druk worden verlaagd. Hiervoor wordt een drukregelaar geleverd. Met de instelknop van de drukregelaar kan het voorgeschreven aantal liters per minuut worden ingesteld.
Met zuurstof verrijkte lucht is uiterst brandgevaarlijk. Zuurstof in hoge concentraties is giftig. Houd nooit uw hand voor de opening en richt de opening nooit op uzelf of anderen tijdens het afblazen van een nieuw in gebruik te nemen fles.
Op grotere hoogte is er verhoudingsgewijs minder zuurstof aanwezig dan stikstof, omdat stikstof minder weegt. Lucht is een mengsel en geen verbinding, dit blijkt uit het volgende: Door samenpersing en steeds diepere afkoeling kan lucht tot vloeistof worden gecondenseerd.
De gevaren van zuurstofverrijking
Kleding en haar kunnen gemakkelijk vlam vatten en stoffen kunnen erg heftig branden als zij met zuurstof zijn verrijkt. Ieder jaar zijn er ongevallen waarbij - met zuurstof verrijkte - kleding van medewerkers vlam vat. Het gevolg is dat er zware, vaak dodelijke, verwondingen ontstaan.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Antwoord: Je kunt maximaal 7 uur en 30 minuten gebruik maken van de zuurstofcilinder voordat deze leeg is. Ook kun je weer onze berekening downloaden.
Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen. Wel kunt u last krijgen van: Een droge neus, vooral als u meer dan vier liter per minuut gebruikt.
U mag geen zuurstof gebruiken in de buurt van open vuur, zoals een gasfornuis, open haard, kaarsen en waxinelichtjes. Meer informatie over brandgevaar en hoe dit te voorkomen, leest u hieronder, onder: Brand voorkomen.
Wanneer een zuurstofcilinder valt en daarbij het reduceerventiel afbreekt, kan de cilinder veranderen in een projectiel dat met hoge snelheid door de ruimte schiet. Na een botsing met een muur, een bed of een medisch apparaat kan vervolgens ook brand of een explosie ontstaan.
Let op: Bij zuurstoftoediening vanwege brandgevaar geen vaseline of crème op vet- of oliebasis gebruiken voor de neus of mondverzorging. Gebruik crème op waterbasis. door de mond in plaats van door de neus ademhalen. Een te hoge of te lage dosering zuurstof geeft klachten.
Ontstaan van een explosie
Explosiegevaar is aanwezig zodra een mengsel van lucht en een brandbare stof (in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof) onder atmosferische omstandigheden wordt ontstoken en na ontsteking uitbreidt totdat alle brandbare stof verbrand is.
In vorige eeuwen was buskruit het belangrijkste explosieve mengsel. Tegenwoordig worden moderne explosieven gebruikt die onder verschillende namen in de handel zijn. Buskruit is vrijwel alleen nog een bestanddeel van rotjes en vuurpijlen die met de jaarwisseling en bij bijzondere feesten worden afgestoken.
Zuurstof is zelf niet brandbaar, maar wel een gas dat verbranding van andere stoffen ondersteunt en mogelijk maakt. Met andere woorden: stoffen die normaal in de lucht niet verbranden, kunnen in een met zuurstof verrijkte omgeving plots brandbaar zijn.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt.
Onvoldoende zuurstof
Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol. -% is, treedt zonder voorsymptomen (duizeligheid) bewusteloosheid op. Al snel zal ook hersenletsel het gevolg zijn en kan binnen enkele minuten de dood intreden, tenzij er direct reanimatie plaatsvindt.
Het probleem is dat het inademen van pure zuurstof schadelijk is voor de longen. In de buitenlucht zit 21 procent, precies goed, het leven zoals wij dat kennen heeft zich hierop ingesteld, meer is niet wenselijk.
De praktijk leert dat meestal 1-1,5 liter/min. voldoende is. Bij een saturatie van 88% is het risico van op het ontstaan van een hypercapnie niet zo hoog, bij 96% wel. Bij een saturatie van 96% valt de prikkel om te ademen namelijk weg.
Let op: Sla cilinders met brandbare gassen nooit samen met andere gascilinders op. Sla nooit andere producten – vooral brandbare materialen, zoals brandstof, olie, verf of corrosieve vloeistoffen – bij de cilinders op. Dit kan gevaarlijke situaties tot gevolg hebben.
Hieronder een overzicht van de kleuren op de gasflessen:
Geel staat voor giftig en/of corrosief. Rood staat voor brandbaar. Lichtblauw staat voor oxiderend. Lichtgroen staat voor inert.
Zuiver zuurstof heeft een kookpunt van -184 °C. Ongeveer één-vijfde deel van lucht is zuurstof.