Zilvervisjes klimmen via de muur omhoog en lopen over het plafond naar de andere kant van de ruimte. Het komt dan wel eens voor dat ze hun grip verliezen en in jouw bed belanden. In de andere gevallen hebben ze hun route al uitgestippeld en komen ze via de poten van het bed op je matras terecht.
Zilvervisjes kunnen bijzonder goed klimmen en kunnen dan ook via de muur in bed komen.
Als je zo eens zit te googlen op zilvervisjes zie je toch regelmatig de vraag op diverse fora voorbij komen of zilvervisjes in bed voor kunnen komen. Mijn antwoord: Ja.Zilvervisjes kunnen in bed voorkomen.
Vooral zilvervisjes houden er niet van als je de vochtigheid laat dalen. Maak kieren en naden dicht met kit, zeker als je last hebt van papiervisjes. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden. Papiervisjes zitten vaak op zolders waar een cv-ketel hangt.
Zilvervisjes komen op warme en vochtige plekken af. Hou daarom de temperatuur zo laag mogelijk en probeer regelmatig te ventileren. Verwijder de voedselbron van dit insect. Berg je eten goed op, maar ook papier.
Zilvervisjes bestrijden met lavendel
In tegenstelling tot ons, houden zilvervisjes helemaal niet van de geur van lavendel. Plaats gewoon een paar zakjes gevuld met gedroogde bloemen van lavendel en leg ze op de plaatsen waar zilvervisjes leven.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Spray tegen zilvervisjes
In een spuitbus tegen zilvervisjes zit insecticide. Je gebruikt dit in de ruimtes waar je zilvervisjes hebt gezien. Daar spuit je het middel in alle mogelijke naden, kieren en gaten. Hierna moet je de ruimte heel goed ventileren.
Ook sterk geurende kruiden zoals kruidnagel of kaneel worden niet gewaardeerd door zilvervisjes. Daarom werkt het neerleggen van een kaneelstokje of schaaltje met kruidnagels ook om de vervelende plaagdiertjes te verjagen.
Met behulp van een hygrometer kom je er snel achter waar het vochtprobleem in huis zich bevindt. Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft.
Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
Zilvervisjes gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent en hun eitjes komen pas uit als de luchtvochtigheid een maand lang 75 procent blijft. Vochtproblemen aanpakken is dan ook de beste remedie tegen deze insecten, maar papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven.
Zilvervisjes bijten en steken niet. We kunnen ons wel voorstellen dat ze er niet fris uitzien.
Een zilvervisje heeft een lang en plat wortelvormig lichaam en wordt ongeveer één tot drie centimeter lang. Daarnaast heeft het zilvervisje nog twee sprieten op zijn kop en een stuk of vijf sprieten aan z'n achterlijf. Een zilvervisjes vliegt of springt niet, maar maakt wel snelle bewegingen.
Papiervisjes en zilvervisjes kruipen in veel huizen rond
Hoe je ook kunt walgen van die kleine kruipers, ze vervullen wel een rol in het ecosysteem dat jouw huis heet. 'Het zijn opruimers', aldus Meerburg. 'Ze eten schilfertjes en andere menselijke resten.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig.
Zij overleven namelijk op koolhydraten en eiwitten en die halen ze uit jouw spullen. Zo knabbelen ze gaten in kleding, papier, tapijt, haren, behang, boeken en schimmels of etensresten. En als er niets anders voorhanden is, zullen ze zich zelfs aan leder tegoed doen.
Zilvervisjes (Lepisma saccharina) zijn insecten die je waarschijnlijk wel eens in je huis bent tegengekomen. Je hebt deze kleine zilverkleurige beestjes misschien wel eens gezien in de badkuip, op de muren of op een keldervloer. Je kunt zilvervisjes overal waar het vochtig is tegenkomen.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Ja, sommige zilvervisjes leggen tot wel 20 eitjes per dag. De eitjes zijn moeilijk te vinden, doordat ze vaak verborgen liggen in barsten en kleine spleten. Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus heel veel baby zilvervisjes voortbrengen.
Zilvervisjes behoren tot de insectengroep 'franjestaarten'. Ze kunnen niet vliegen, maar ze bewegen zich wel met zeer vlugge bewegingen over een oppervlak. Zilvervisjes komen niet in het wild voor.
Breng essentiële oliën aan op plekken waar de zilvervisjes zitten. Net als de meeste insecten kan de zilvervis de geur van citroen en lavendel niet verdragen.
Omdat de beestjes zoveel tussen papieren en boeken zitten, sleep je ze gewoon mee als je gaat verhuizen.
Lavendelplanten zijn niet alleen mooi, maar ook effectief tegen zilvervisjes. Plant lavendel in de buurt van plekken waar zilvervisjes zich kunnen bevinden, zoals in de buurt van de ingang van je huis of op je balkon. De geur van de lavendel zal zilvervisjes op afstand houden en je huis beschermen tegen een plaag.