De wollen hoed is nog steeds gemaakt om te dragen en bescherming te geven tegen kou, vaak ook tegen wat regen en de zon, voor zowel hem als haar, ze zijn dus toch ook praktisch, zodat met een heerlijke wandeling u zo goed als beschermd bent tegen de elementen van de natuur.
Een vilten hoed kan veel hebben. Je mag er gerust mee in de regen en sneeuw lopen, daar is hij voor gemaakt. Maar verzorg hem wel goed achteraf. Een hoed moet steeds ondersteboven opgeslagen worden.
Sommige vlekken zoals vuile regendruppels, wijnvlekken zijn heel lastig te verwijderen omdat zij in het materiaal trekken. Draag derhalve vilthoeden in een lichte kleur niet in de regen: vilt kan welliswaar in de regen gedragen worden, maar de vervuilde regendruppels vormen het probleem.
Heeft u vlekken (olie, huidvet, transpiratie vlekken, smeer en dergelijke) op uw hoed dan kunt de vlekken verwijderen met een schone theedoek en wasbenzine. Maak een hoekje van de theedoek vochtig met wasbenzine en wrijf over de te behandelen plek. Indien nodig herhaal een aantal keer.
Kies afhankelijk van het vuil voor een vochtige spons of wat talkpoeder met een borstel om de viezigheid te verwijderen. Probeer vloeibare reinigingsmiddelen te vermijden, die kunnen de hoed beschadigen. En tenslotte, de belangrijkste en meest voor de hand liggende tip: doe de hoed nooit in de wasmachine!
Voordelen van vilt
Het is een goed ademende stof, ze is kleurvast, isolerend en water- en vuilafstotend door de natuurlijke oliën die ze bevat. Bovendien is het materiaal resistent tegen temperaturen van -40°C tot 110°C, ze brandt niet en is geluiddempend en elastisch.
Vilt is waterafstotend, maar niet volledig waterdicht. Vilt is vuilafstotend door de zelfreinigende werking van vilt is het luchten van een vilten product meestal al genoeg. Je kunt eventueel wel afgenomen worden met een koude vochtige doek en het vilt daarna weer droog deppen.
Dit kan eenvoudig door een laagje water in een pan aan de kook te brengen en uw hoed een aantal minuten boven de stoom te houden. Op deze manier kunt u ook het model weer in uw hoed brengen, mocht deze door omstandigheden vervormd zijn geraakt. Af en toe nevelen met schoon water uit een bloemenspuit kan natuurlijk ook.
Een hoed bewaar je het beste door het ondersteboven weg te leggen. Dit voorkomt dat de rand vervormt of plat wordt. Dit geldt extra voor natte hoeden. Een vilten hoed van goede kwaliteit mag gerust nat worden, als je het daarna rustig en ondersteboven laat drogen.
Voor het verwijderen van kleine vlekjes kan een zachte, licht vochtige doek met een fijn wolwasmiddel worden gebruikt. Let er op dat hard en langdurig wrijven en te veel vocht de oppervalkte van het vilt aantasten en het materiaal plaatselijk kan doen krimpen en vervormen.
De panamahoed, de karakteristieke witte hoed met de zwarte band, is gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata), die groeit in het tropische kustgebied van Ecuador.
De meest gebruikte manier om een strohoed te stomen is om een stoomreiniger of de stoomfunctie van een strijkijzer te gebruiken. Je kunt tevens met de hoed naar een hoedenwinkel gaan die een speciaal stoomapparaat voor hoeden heeft, maar dat is meestal niet nodig. Behandel de gehele rand van de hoed eerst met stoom.
Hoedenelastiek voor het steviger vastzetten van de hoed op het hoofd. Het elastiekje wordt door middel van de ijzertjes vastgezet in de hoed, tussen het materiaal en de binnenwerking, vervolgens wordt het elastiek achter de haren langs het achterhoofd geplaatst.
Draag als vrouw je hoed altijd naar rechts. De meeste hoeden zijn zo gemaakt dat ze het mooist vallen als je ze naar de rechterkant draagt. Combineer je hoed met bijpassende kleding. Je hoed geeft op deze manier een wauw-effect aan jou outfit.
Een hoed zit goed als hij net boven uw wenkbrauwen valt. Om een hoed juist te dragen, draagt u er een die bij de gelegenheid en de daarbij horende kledingstijl past. Een makkelijke vuistregel voor het dragen van een hoed is dat u een hoed draagt wanneer u een jas aan heeft en uw hoed afdoet wanneer uw jas uitgaat.
Met inzetstukjes/strookjes van kurk kan men te wijde hoeden gemakkelijk tot ca. 1 cm strakker maken. De praktische kurkstrookjes worden eenvoudig voor en achter - d.w.z. op het voorhoofd en achter op het hoofd - achter de voeringband geplaatst of gelijmd, waardoor de omtrek van de hoed wordt verkleind.
Nat vilten
Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
Vilt ontstaat door middel van het krimpen en samenpersen van wol met warm water, zeep en beweging. Bekijk je wol onder een microscoop, dan je zie allemaal kleine weerhaakjes. Deze gaan openstaan door warmte. Door wrijving met water en olijfzeep haakt de wol in elkaar en ontstaat er een vilten doek.
Er zijn verschillende methodes om textiel waterdicht en vuilafstotend te maken: Katoen waterdicht maken via de handwasmethode: Zorg ervoor dat de te behandelen kleding schoon en droog is. Doe 6 liter water in een emmer en voeg de gehele flacon HG waterdicht katoen, linnen, wol en gemengde textielsoorten toe.
Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de lontwol van 25, 27, 28 & 30 micron hebben we ook extra fijne lontwol van 19.5 micron in kleur. Al dit lontwol is zeer geschikt voor vilten. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol.
Gebruik het liefst olijfzeep, want dat is beter voor je handen. Gewone zeep werkt echter even goed.
U kunt uw vilt/zijde reinigen door het voorzichtig te wassen in handwarm water met een wol- of fijnwasmiddel. Uitknijpen zonder wringen of wrijven, aangezien dit het voorwerp verder zou kunnen doen krimpen. Goed uitspoelen om achtergebleven zeepresten te verwijderen; deze kunnen de stof verzwakken.
Je prikt plukjes wol met een naald met weerhaakjes aan elkaar in de vorm die jij wilt. Zo wordt het vilt steeds dichter en maak je 3d vormen. Je kun de wol ook op een vilten lapje prikken, om zo een plat ontwerp te maken zoals een wandhanger.
In ons assortiment vilt stoffen vindt u al vilt vanaf € 3,95 per meter. Alle stoffen op deze pagina zijn laag in prijs en zijn maximaal € 6,95 per meter.