Insecten halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Bij insecten zit het skelet namelijk aan de buitenkant. En niet zoals bij ons, binnenin ons lichaam. De gaatjes in het skelet van insecten worden spirakels genoemd.
Bijen hebben schoon water nodig. Ze lopen vaak het risico dat ze in vogelbadjes verdrinken of worden opgegeten door vogels, vissen, kikkers en andere dieren wanneer ze bij meren gaan drinken. Een paar druppels water op hun vleugeltjes kan er al voor zorgen dat ze niet meer kunnen vliegen.
Heel veel zeedieren ademen door kieuwen. Vissen zijn niet de enige groep dieren met kieuwen; kreeftachtigen en tweekleppigen hebben ze ook. Bij kieuwen komt het water via een opening binnen. Bij vissen is dat de bek, bij tweekleppigen de instroomopening.
Bij het ademen wordt de lucht onder de vleugels naar het borststuk geleid, waar de trachee-openingen of stigmata zich bevinden. Hierdoor wordt de lucht het lichaam ingevoerd, de waterschorpioen heeft ook stigmata in het borststuk maar deze kunnen alleen worden gebruikt als er wordt gevlogen.
Maar omdat schorpioenen niet kunnen zwemmen, vroeg hij een kikker of die hem op zijn rug naar de overkant wilde brengen. De kikker was bang dat de schorpioen hem zou steken, maar de schorpioen zegt: 'Als ik jou steek, zak jij naar de bodem, maar dan verdrink ik ook.
'Je kunt ze onder houden zo lang je wil, ze komen boven zo droog als een rapport van een ministerie. ' Pas nu bieden onderzoekers van de Caltech-universiteit de verklaring, in het vakblad PNAS van vandaag. Het water van het meer is drie keer zouter dan zeewater en ook nog eens alkalisch.
Vak: biologie. De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden.
Waarschijnlijk de meest ongewone vorm van ademen in het hele dierenrijk is bij sommige soorten schildpad te vinden. Ze ademen met hun achterwerk - preciezer gezegd door hun cloaca.
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Zij moeten in eerste instantie drinken om dehydratatie te vermijden. In tweede instantie hebben wespen bovendien ook water nodig om het papierachtig materiaal te maken waaruit hun nesten zijn opgebouwd (zowel het ballonvormig omhulsel als de raten).
Maar wanneer die voorzien zijn van steile wanden, bestaat het risico dat ze in hun dorstige bui in het water belanden en is het quasi onmogelijk om opnieuw aan land te geraken en sterven ze een verdrinkingsdood. Ook vogels kunnen verdrinken in vijvers, veedrinkbakken of andere waterpartijen met steile wanden.
Water voor bijen
Zoals alle levende wezens op aarde hebben bijen water nodig om te overleven. Bijen verbruiken water voor zichzelf en voor hun kolonie. In tegenstelling tot nectar en stuifmeel slaan ze water niet op in hun bijenwoning. Ze halen en drinken water wanneer ze het nodig hebben.
De insecten zijn afhankelijk van de passieve beweging van de zuurstof en de koolstofdioxide. Om deze “ademhaling” een duwtje in de rug te geven gaan de spieren samengetrokken worden en maken de insecten pompende bewegingen met hun achterlijf.
Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus. Gelukkig is het zo dat wespen verjagen met geluid voor mensen totaal niet vervelend is.
Een wesp gaat dood als hij steekt
Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en blijft er een angel achter?
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Eerst door de mond of de neus dan door de longen en dan kan er 20 kilo aan lucht in de longen kwijt en dan gaat het er weet via de neus of de mond weer uit. 2. Ademt de tijger net als mensen? De tijger haalt in principe het zelfde adem als de mens want de volgorde van de ademhaling is precies hetzelfde.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
“De gemiddelde mens kan slechts 3 tot 5 minuten overleven zonder zuurstof”, zegt professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois (UGent). "Daarna is er hersenschade en ga je dood." Toch kunnen sommige mensen veel langer hun adem inhouden.
Het is de Egyptische Ahmed Gabr gelukt om het wereldrecord SCUBA-duiken te vernietigen. Hij dook daarvoor naar een diepte van maar liefst 332,35 meter. De heenreis duurde twaalf minuten. De terugreis bijna vijftien uur.
Je hebt het vast wel eens geprobeerd: zo lang mogelijk je adem inhouden onder water. De meeste mensen houden dat niet langer dan een minuut vol. Maar een man in Kroatië kan dat veel en veel langer. Hij hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in, een record!
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Wespen hoeven zeker geen vijanden te zijn.
Het achterlijf van de vlieg bevat alle inwendige organen, zoals het spijsverteringsstelsel en de bloedsomloop. Vliegen moeten voedingsstoffen naar de spieren voeren waarvoor het bloed als medium wordt gebruikt.