U hoeft niet op zondag te werken.Behalve als u dit vooraf met uw werkgever heeft afgesproken. En als dit nodig is voor het werk, bijvoorbeeld als u bij de politie of in een ziekenhuis werkt. U heeft recht op een aantal vrije zondagen per jaar.
Uw werkgever kan u niet verplichten op zondag te werken, behalve als u en uw werkgever hierover afspraken maken. Organisatieomstandigheden kunnen werken op zondag echter nodig maken. In dat geval moet uw werkgever hierover eerst overeenstemming bereiken met de ondernemingsraad. Bovendien is ook uw toestemming nodig.
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).
Er zijn geen wettelijke voorschriften voor het betalen van extra loon of toeslagen voor het werken op zondag. Je mag dit als werkgever dus zelf bepalen, behalve als in de cao een beloning voor zondagswerk is afgesproken. Veel cao's kennen een toeslagregeling van een vast percentage van het normale loon.
Ja, dit mag je vragen. Als werkgever heb je instructierecht en kun je onder andere bepalen waar de werknemer zijn werkzaamheden uitvoert. Uiteraard geldt dat je het thuiswerken moet faciliteren (zie verderop). Daarnaast heb je als werkgever de verplichting een gezonde werkomgeving te creëren voor alle werknemers.
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.
Verplichtingen van de werkgever
Wettelijk gezien zijn werkgevers niet verplicht om voor een privé-toestel te betalen. Als een werknemer er dus voor kiest om zijn eigen laptop te gebruiken, kan hij in principe niet eisen dat de werkgever deze betaalt.
Supermarktpersoneel kreeg op zondag altijd voor 200 procent betaald, maar dat wordt in het werkgeversvoorstel de komende drie jaar afgebouwd naar 150 procent. Want, zo stellen werkgevers, dat past bij de 24 uurseconomie van 2021.
Per 1 januari 2022 is de toeslag voor werk op zondag verlaagd van 100% naar 50%. Let op: werkte je in 2021 al op zondag? Dan behoud je de toeslag van 100% tot 1 januari 2025. Dit geldt echter alleen voor het aantal zondagen dat je in 2021 hebt gewerkt.
Onlangs is een verandering aangekondigd met betrekking tot de zondagtoeslag voor de CAO Levensmiddelen. De toeslag gaat naar 50%, behalve voor medewerkers die in 2021 al op zondag werkten. Deze groep krijgt 100% toeslag tot een maximum van het aantal uur dat in 2021 op zondagen is gewerkt.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
Voorwaarden wijziging werktijden
U moet werken bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers. U moet minimaal een halfjaar in dienst zijn. U moet uw verzoek schriftelijk doen en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. In uw verzoek moet staan: de gewenste ingangsdatum en de gewenste verdeling van uw werkuren.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Als je in de nacht werkt krijg je een extra toeslag, de nacht wordt bij Albert Heijn gezien tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Mocht je tussen deze uren werken, krijg je 50% extra. Mocht je op de zondagen in de nacht werken gaat alles x2, dus verdien je ook 100% extra nachttoeslag.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Als je bij de Jumbo moet werken op de zondag krijg je 200% uitbetaald. Dit is zo geregeld in je arbeidsovereenkomst met de Jumbo.
Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.
U mag uw werktelefoon gebruiken voor een privé-gesprek, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Denkt uw werkgever dat u uw telefoon misbruikt? Dan mag hij het gebruik van uw telefoon controleren. Ook mag uw werkgever de kosten controleren.
Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je, op grond van de Wet Flexibel Werken, het recht bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot 'aanpassing van de arbeidsplaats' in te dienen. Daarin geef je een onderbouwing dat je vanuit huis wilt werken, de ingangsdatum en op welke dagen en uren.