Je kunt weckpotten ook steriliseren in de oven.
Zet de oven altijd iets hoger dan 100 graden. 100 graden is steriel maar niet elke oven haalt 100 graden op het moment dat de oven op 100 graden ingesteld wordt. Zorg ervoor dat de oven op temperatuur is en zet de weckpotten rechtop in de oven gedurende 15 minuten.
De potjes kunnen ook in de oven gesteriliseerd worden. Verwarm de oven hiervoor voor op 160 graden en zet de potjes op een met bakpapier beklede ovenplaat ongeveer 15 tot 30 minuten in de oven. Deksels en rubbers moeten in kokend water gesteriliseerd worden.
Zet een grote kookpan met water op, breng aan de kook en kook hierin de potten ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal voorzichtig met een sterke keukentang uit het water, leg ondersteboven op een schone theedoek en laat goed drogen.
Steriliseren in de oven
Verwarm hem voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats te potjes met de opening naar boven op de bakplaat in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten kun je de potten uit de oven halen en af laten koelen.
Plaats de pot in de magnetron en zet deze op de hoogste setting (meestal 1000 watt) gedurende 30-54 secondes aan. Plaats de pot ondersteboven op een stuk absorberend keukenpapier (van bijvoorbeeld Okay) om deze te laten drogen.
Weckpotten vullen
Vul de potten met de groenten of fruit en vul op met water of een deel van het kookvocht en conserveermiddelen (zuur, zoet of zout). Vul ze tot 1 á 2 cm onder de rand. Vul de potten met een trechter, zo blijft de rand schoon. Zuur heeft de beste conserverende werking.
Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden. Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.
Jampotten steriliseren in de magnetron
Laten ze moeilijk los? Week de pot dan eerst in een warm sopje. Was de pot af om ervoor te zorgen dat deze goed schoon is voordat je begint met steriliseren. Plaats de pot in de magnetron en zet deze op de hoogste setting (meestal 1000 watt) gedurende 30-54 secondes aan.
Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot. Plaats de rubberen weckring tussen de pot en de deksel en sluit de deksel goed.
Omdat de potten zo goed afgesloten kunnen worden, zijn ze zeer geschikt om eten in te bewaren. Denk aan producten als havermout, meel, noten of pasta. Maar ook zelfgemaakte producten als jam, pesto of hummus doen het goed in de glazen pot. Je koelkast ziet er gelijk ook een stuk leuker uit met al die potjes.
Inmaken is de verzamelnaam voor het conserveren van voedsel in potten en flessen. Er zijn ruwweg twee methodes. De eerste is het steriliseren en vacumeren van al dan niet gekookt voedsel door verhitting van de pot of fles. Dit is het zogenaamde wecken.
Nadelen van wecken
Omdat de gifstof niet kan overleven bij wecktemperaturen boven de 120 graden is dat in de industrie de norm. Het nadeel van deze hoge temperatuur is weer dat de groente vaak veel te zacht wordt. Bij steriliseren in gewoon kokend water van 100 graden is daarom de sterilisatietijd van belang.
Zet op een rooster of doek en laat ze helemaal afkoelen. Haal de klemmen pas van de deksels als de potten helemaal zijn afgekoeld. Plak op de potten etiketten met daarop de inhoud en de inmaakdatum. Ingemaakte groenten en fruit zijn ongeveer een jaar houdbaar op een koele donkere plek.
Een te laag zoutgehalte in de pot is één van de factoren die ervoor zorgen dat de bacterie gifstoffen gaat produceren. Voeg daarom bij elke pot een theelepeltje zout toe op een pot van 1 liter. Bij verhitting boven 121,1 graden Celsius (250 graden F) gaan de sporen van de Clostridium botulinum kapot.
Indien u niet beschikt over een weckketel, kunt u ook wecken in een pan. In principe blijft het op dezelfde wijze gaan. Hou ten alle tijden de potten vrij van de bodem, dit kunt u doen door een weckroostertje onder in de pan te plaatsen maar een opgefrommelde theedoek onderin is ook een mogelijkheid.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Jampot op de kop of niet? Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Bij wecken wordt vlees in een glazen weckpot langdurig verhit en van de buitenlucht afgesloten. Een groot deel van de bacteriën en schimmels die bederf veroorzaken, wordt gedood. Maar sommige bacteriën zijn in staat om te overleven omdat de temperatuur vaak niet boven de 100 graden Celsius komt.