Tegenwoordig wordt de wilde kat niet meer als ongedierte aanzien en heeft ze meer overlevingskansen. Natuurlijke vijanden heeft de wilde kat enkel als ze nog erg jong is. Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
De vos jaagt vooral op kleine zoogdieren zoals konijnen, knaagdieren en bruine ratten, maar ook eend- en hoenderachtigen staan weleens op het menu. Wanneer het op zijn pad komt, smult de vos ook van verkeersslachtoffers, eieren en zelfs afval. Vooral jonge vossen eten ook insecten en (gevallen) vruchten.
Een vos is niet agressief ten aanzien van mensen, kinderen of huisdieren. Hij zal niet spontaan aanvallen, enkel als zijn jongen bedreigd worden. Vossen blijven wel 'wilde' dieren die, zoals alle dieren van dat formaat, met voorzichtigheid en respect benaderd moeten worden.
Om frequente predatie te voorkomen zijn specifieke maatregelen nodig. Sinds 12 mei 2006 staat de vos op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat de vos niet beschermd wordt tegen de jacht en dus met het geweer bejaagd mag worden.
Contacteer een opvangcentrum en probeer niet zelf de vos te pakken. Heb je de vos toch aangeraakt, was dan zo snel mogelijk je handen. Vossen kunnen besmet zijn me de vossenlintworm, en die is ook gevaarlijk voor de mens!
Vossen zullen geen mensen aanvallen. Ook geen kinderen of baby's. Er is nog nooit een mens aangevallen door een vos. Vossen kunnen natuurlijk wel bijten uit zelfverdediging wanneer zij zich in het nauw gebracht voelen.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar.
Vossen vallen van zichzelf op dit moment geen mensen aan. Dat kan wel komen als de vos zijn voedselbron wil beschermen of zich in het nauw gedreven voelt: vossen aaien moeten wij dus niet normaal gaan vinden, dat is het niet. Ook voor de vos is de voedselbron in de stad geen ideale oplossing.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Welke roofdieren hebben het op onze kippen gemunt? Vossen zijn ongetwijfeld de meest geduchte vijanden van onze kippen. Ze zijn sluw en graven vlotjes onder elk hek door dat niet diep genoeg in de grond zit. Ook klimmen ze over afsluitingen die niet erg hoog zijn of breken ze ongegeneerd door onversterkt traliewerk.
Je kan een vos niet de hele tijd binnenhouden. Ze zijn destructief en willen dingen in je huis kapot maken. Je moet ze rauw vlees en af en toe botten voeren. Ze hebben ook taurine nodig omdat ze anders blind kunnen worden en zelfs een hartaanval kunnen krijgen."
Nochtans leveren vossen nuttig werk. Muizen en ratten vormen een favoriet deel van het vossendieet, waardoor ze knaagdierplagen helpen voorkomen.Ook zwakkere of zieke wilde dieren ruimen ze uit de weg.
Wilde katten hebben net als de meeste andere roofdieren geen echte natuurlijke vijanden. Soms valt een jong dier ten prooi aan jachthonden, vossen of grote roofvogels. Verkeer is de belangrijkste doodsoorzaak, en vooral 's winters kan het zijn dat dieren sterven van de honger.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Vossen maken hondachtige geluiden, zoals blaffen, huilen en knorren. De roep van de moer (vrouwtje) is een hees, soms iets wat jammerend geblaf; van de rekel (mannetje) een kort en helder gekef.
Holen worden meestal alleen door de wijfjesvossen gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds, onder een dichte struik bijvoorbeeld.
Een vos voeren is niet wenselijk, sterker nog, Stichting Wildopvang.nl en Zoogdieren- en Vogelopvang Stichting De Toevlucht roepen iedereen op om geen vossen te voeren. Het kan namelijk zorgen voor tam gedrag en dat is niet de bedoeling, wordt uitgelegd in Vroege Vogels.
Plegen dieren zelfmoord? Het antwoord is eigenlijk nee.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos in de gemeente Haarlem, neem dan contact op met Spaarnelanden. Binnen maximaal 24 uur wordt het dier dan weggehaald.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Toch is de kans dat je een vos tegenkomt, volgens Andela niet zo groot. “Het hangt af van de voedselbeschikbaarheid in de buitengebieden, al is de kans groter dat je een vos tegenkomt als er weinig mensen in de buurt zijn. In het voorjaar zijn vossen op zoek naar eieren en jongen van grondbroeders, zoals weidevogels.