Spruw, ook wel orale candidiasis genoemd, is een aandoening die optreedt door de opbouw van een schimmel (Candida albicans) in de mondslijmvliezen. Iedereen kan last krijgen van spruw, maar baby's, jonge kinderen, ouderen, en mensen met een verzwakt immuunsysteem door een ziekte zoals HIV zijn het meest vatbaar.
Bij volwassenen ontstaan er meestal pijnlijke rode letsels van verschillende grootte op het mondslijmvlies. Een witte laag op de tong komt eveneens voor. Die is wel vlotter weg te schrapen dan bij pasgeborenen. Af en toe kun je last hebben van een branderig gevoel in de mond of smaakverlies.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts nystatinedrank voorschrijven. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende.
Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten.
Zelden ontstaat spruw bij volwassenen door een verlaagde weerstand of medicijnen die de afweer aantasten. Dan kunnen antischimmelmiddelen voorgeschreven worden. Antischimmelmiddelen beschadigen de celwand van de gist, waardoor de gist afsterft. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.
In principe kunnen candidiasis en spruw vanzelf overgaan. Bij borstvoeding kunnen de klachten echter veel problemen veroorzaken en er is een grote kans dat u en uw kind elkaar over en weer blijven besmetten. Om te voorkomen dat u moet/wil stoppen met borstvoeding is snelle en zorgvuldige behandeling aan te raden.
Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding. Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
Een Candida infectie in de mond (spruw) kan verschillende oorzaken hebben zoals het gebruik van medicijnen die geïnhaleerd worden (bijvoorbeeld bij astma) of antibioticagebruik. Mogelijk kunnen klachten ook ontstaan door een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand.
Heeft je kleine uk witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen? Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen.
Pijn, jeuk en onrustig drinken
Alhoewel niet alle baby's last hebben van de klachten van spruw, kan je kindje last krijgen van pijn en jeuk in de mond. Dit kan zich uiten in het onrustig, huilend drinken of zelfs het weigeren van drinken. Je baby maakt hierbij een klakkend geluid tijdens het drinken.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Hoe kun je spruw behandelen? Soms is het nodig om spruw te behandelen. Om de witte puntjes in de mond van je kindje tegen te gaan, kan de huisarts een medicijn voorschrijven. Meestal is dit een nystatine-mengsel (bij baby's tot 4 maanden) of een miconazol-gel (bij baby's vanaf 4 maanden).
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts nystatinedrank voorschrijven.
Een slokdarmontsteking door een schimmelinfectie kan de volgende klachten/aandoeningen veroorzaken: moeite met slikken. gevoel dat het voedsel niet wil zakken. gevoel van brok in de keel.
Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte aanslag op de lippen, de tong en in de mond van je baby. Je kunt het niet wegvegen. De spruw kan de huid en het slijmvlies van de mond gevoelig maken. Bij het drinken aan de borst of fles, kan je baby daardoor onrustiger zijn, vaker loslaten en een klakkend geluid maken.
Uit deze in vitro-studie konden wij concluderen dat Candida albicans zeer goed groeit in Biogarde-yoghurt. De schimmel groeit beter wanneer tevens vaginaal vocht aanwezig is, ongeacht of dit vaginale vocht verkregen is van vrouwen met of zonder candidosis vaginalis.
Spruw is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders te zien is aan de baby. Candida is soms niet te herkennen, omdat er niet altijd iets bijzonders is te zien aan de tepels.
Miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 4 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.
Aangezien kokosolie, zoals eerder genoemd, effectief is tegen candida is het dus ook zeer geschikt om spruw bij je kindje en jezelf te behandelen. Smeer een beetje kokosolie in de mond van je kindje en op je eigen tepel. Tevens kun je het gebruiken om de tepels te verzorgen bij droogheid, irritatie en kloofjes.
Spruw, die niet correct behandeld wordt, kan terug komen en soms wordt ze zelfs resistent tegen de medicatie. De slaagkansen bij de meeste middelen zijn niet 100 %.