Vogels kunnen braken om verschillende redenen. Als een vogel braakt zal hij hierbij vaak met de kop schudden om de inhoud kwijt te raken. Het braaksel kan dan op de kop en wangen belanden. Als dit opdroogt krijgen de veren op de kop een piekerig aanzien.
Vogels kunnen ook stoppen met eten omdat ze te ziek en misselijk zijn of geen eetlust hebben. Bijna alle ziekten kunnen veroorzaken dat een vogel stopt met eten. Zowel longontstekingen, lever– of nierziekten, infecties als legnood etc. zijn mogelijke oorzaken van 'niet eten'.
Je vogel zal vast wel eens niezen, je vogel niest namelijk om zijn luchtwegen schoon te maken. Wanneer er vocht uit de neus druipt kan dit een aanwijzing zijn voor een verkoudheid.
Bij grasparkieten is het polyomavirus beter bekend onder de naam budgerigar fledgling disease (BFD) of kruipersziekte, wat verwijst naar de slechte ontwikkeling van de veren. Bij agaporniden uit de ziekte zich vaker als polyfolliculits waarbij er zich uit een follikel meerdere kleine veertjes ontwikkelen.
Als ze op dat moment besmet raken, verandert het verenkleed. In het bijzonder de staartveren en grote vleugelveren vallen uit, waardoor betroffen dieren niet meer kunnen vliegen. Deze toestand noemen dierenartsen daarom ook 'kruipersziekte' en de zieke dieren 'kruipers'.
De bek- en verenrot wordt veroorzaakt door een relatief simpel virus die de cellen van de veren de snavel besmet en dood, tevens tast het de cellen aan van het afweersysteem, hierdoor kunnen makkelijk andere infecties optreden.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Vogels hebben geen middenrif. Ze kunnen dus niet hoesten op dezelfde manier als zoogdieren en mensen. Hierbij wordt de druk in de longen opgebouwd, en dan met kracht uitgeademd door middel van een hoestbeweging.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.
Probeer om een warmte lamp in de kooi van je vogel te zetten (deze kunnen in elke dierenwinkel worden gekocht en worden normaal gesproken gebruikt voor hagedissen – een groene lamp van 40-60 watt werkt vaak het beste, vermijd witte lampen) en zet hem 's nachts uit, of plaats een kruik op de bodem van de kooi met een ...
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Benauwdheid begint vaak met het geforceerd ademen. U ziet de staart bij elke ademhaling op en neer wippen of de borst en buik bewegen te heftig mee. Als het verergert gaat de vogel met de bek open zitten en happen naar adem. U kunt bijgeluiden gaan horen als een soort 'rochel' of 'tikken'.
De meeste honden zijn wel eens misselijk of geven wel eens over. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze meer schade kunnen aanbrengen. Meestal is braken een symptoom van een ziekte.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
De voorhersenen staat in verbinding met de hersenschors, dat de ingewikkelde cognitieve functies mogelijk maakt. Bijvoorbeeld het herkennen van patronen en het vooruit denken. Dit is de verklaring voor het cognitieve vermogen van vogels dat niet minder is dan van primaten. Dus ook die van mensen.
Vinken en kanaries zijn wel erg gevoelig. Ook bij pluimvee en duiven kunnen problemen voorkomen. Campylobacter heeft meer kans op het veroorzaken van ziekte als er al een andere bestaande infectie is. Vogels besmetten zich door het opnemen van de bacterie met de bek.
Sommige parkieten vinden het fijner om hangend te slapen dan op de stok. Het kan geen kwaad en het kost ze evenveel energie als op een stok slapen. De poten van een parkiet in de ontspannenstand is een vuistje. Daardoor kost het geen energie om zich vast te houden.
De oplossing is simpel, gun je vogel tijdelijk even rust. Je vogel zal snel weer de oude worden. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel voldoende uitdaging krijgt door regelmatig samen met je vogel te spelen bouw je een goede band met hem op.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Loop naar je parkietje toe als hij/zij op de plek zit waar hij/zij niet mag komen. Zeg 'nee' (doe dit niet te luid, maar op normale toon) en eventueel met een vinger naar hem wijzen, en met een boze blik kijken. Laat hem daarna op je vinger zitten en zet hem ergens anders neer.
Papegaaienziekte (psittacose) is een vorm van longontsteking die bij mensen in Nederland af en toe voorkomt. De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Chlamydia psittaci), die bij vogels kan voorkomen.
De kweekpop krijgt vaak een vochtig onderlijf van het zitten op een bevuild nat nest. Men spreekt dan van de “zweetziekte”. De jongen stoppen met groeien en sterven na een aantal dagen.
Atoxoplasmose wordt veroorzaakt door een infectie met de protozoaire parasiet Atoxoplasma, . die recent is ingedeeld bij het geslacht Isospora, van de subklasse Coccidoa.