Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Net als bij mensen zitten de oren van vogels aan de zijkant van de kop. Maar in plaats van twee vlezige flaporen zijn de vogeloren goed verborgen. De oorgaten van vogels zijn maar moeilijk te zien omdat ze bedekt worden door speciale veertjes.
Vogels worden niet definitief doof als hun stengeltjes worden geknakt. Zij kunnen iets wat wij niet kunnen: ze produceren voortdurend nieuwe haarcellen en herstellen zo hun gehoor.
Re: Kunnen parkieten tegen harde muziek? Dat de vogels niet verstoord raken door het harde geluid, betekent niet dat ze geen gehoorschade oplopen. Denk maar aan mensen met een koptelefoon op. Ze kunnen rustig hun ding doen achter de computer, terwijl het harde geluid het gehoor kan beschadigen.
Waarom vogels geen oorschelp (Pinna) hebben is niet duidelijk. Vogels zijn ontstaan uit reptielen, die hebben ook geen oorschelpen. Het is dus waarschijnlijker dat oorschelpen bij zoogdieren een evolutionaire aanpassing, in tegenstelling tot dat vogels hun oorschelp zijn kwijt geraakt in de loop van de tijd.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Als een vogel zijn veren dicht tegen zijn lichaam houdt en zich kleiner maakt, dan is hij bang of gestrest. Als een vogel met zijn vleugels slaat of ze uitspreidt, is dit ook een teken dat het dier zeer ontevreden over iets is. Als hij er bijzit zoals anders, met zijn veren licht opgezet, dan is het dier gelukkig.
Boosheid of angst. Een parkiet die boos of angstig is zal een piepend geluid maken. Het klinkt nog het meest als een muis die in nood is. Hoor je piepende parkiet geluiden, ga dan even kijken wat er aan de hand is.
Als hij schreeuwt om aandacht en jij geeft hem aandacht dan weet hij dat het werkt en blijft hij schreeuwen om aandacht. gewoon negeren is het beste.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte).
Hoewel de vogels van de dino's afstammen, hebben zij helemaal geen tanden. Van de kip op de boerderij over de duif op het dorpsplein tot de mus in uw tuin: allemaal hebben ze een tandloze bek.
De meeste vogels hebben een relatief simpele tong in de vorm van een platte driehoek met achterwaarts wijzende papillen aan de achterkant van de mond. Die papillen zorgen ervoor dat het voedsel maar één richting op kan: de keel in.
Het knipvlies houdt het oog schoon en vochtig. Net als bij mensen bestaat het netvlies van vogels uit staafjes en kegeltjes. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben.
Als er voorkeur bestond voor één van beiden was het bewijs geleverd dat vogels verschil konden proeven. Uit deze studie is gebleken dat vogels ondanks dat ze minder smaakpapillen hebben ze dezelfde smaak categorieën reageren als wij, de mens. Dus reageren ze ook op zout, zuur, bitter en zoet.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Katten maken dit geluid wanneer ze een prooi zien omdat ze opgewonden zijn. Vandaar dat ze ook snel hun staart heen en weer bewegen. Of je kat nou altijd binnen zit of regelmatig naar buiten gaat, ze zullen net zo vaak kwetteren als hun andere soortgenoten.
Een kat begint te kekkeren als ze een nog onbereikbare prooi ziet. Zoals een vogel hoog in een boom of op straat, terwijl zij achter het raam zit. Als je kat kekkert, trekken haar mondhoeken iets naar achteren en maakt ze een onregelmatig klapperend geluid met de tanden en keel.
De slaaphouding; tijdens de slaap rust de parkiet meestal op een voet. De andere voet wordt ingetrokken in de buikveren. De snavel verbergt hij in zijn licht uitstaande rugveren. De grasparkiet kan ook op beide voeten slapen.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
De vogels hebben aan menig wetenschappelijk onderzoek deelgenomen en verrasten vriend en vijand. Onder meer door te laten zien dat ze een fabelachtig geheugen hebben. De dieren kunnen honderden beelden opslaan en zijn zelfs enkele jaren nadat ze de beelden voor het laatst zagen in staat om ze te herkennen.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden. In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt.