De samenwerkende eigenaren heten vennoten. Als vennoot kun je deelnemen in 1 of meerdere vof's. Je kunt naast een vof ook eigenaar zijn van je eigen eenmanszaak of deelnemen in 1 of meerdere bv's. Een vof heeft altijd 1 gemeenschappelijke bedrijfsnaam en gezamenlijke aansprakelijkheid.
Wat is een vof? Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Een VOF en een eenmanszaak kunnen geen juridisch eigenaar worden omdat deze geen rechtspersoonlijkheid hebben.
Het eigen vermogen van een onderneming is gelijk aan alle bezittingen minus de schulden. Bij de oprichting van een eenmanszaak of vof bestaat het eigen vermogen van de onderneming uit het vermogen dat de eigenaren zelf hebben ingebracht. Het eigen vermogen neemt toe of af doordat er winst of verlies gemaakt wordt.
Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
Een vof wordt ontbonden door opzegging van een vennoot aan de andere vennoten (artikel 7A:1683 BW). Aan de ontbinding van de vof gaat moet dus een opzegging door één van de vennoten vooraf gaan. Uit de opzegging moet blijken dat de betreffende vennoot de vennootschappelijke samenwerking wenst te beëindigen.
Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).
Heb je een vof of maatschap? Regel dan dat de vof of maatschap bij jouw overlijden niet uiteen valt. Dat doe je met bedingen in het vennootschaps- of maatschapscontract. Zo kunnen de overblijvende vennoten of maten de onderneming (eventueel met een nieuwe vennoot of maat) voortzetten.
Het eerste voordeel van een vof is het gemak. Er bestaat maar één verplichting: je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft niet te beschikken over een minimum kapitaal, en je hoeft ook niet naar de notaris. En dat is niet het enige pluspunt.
Voor de btw is de vof als geheel ondernemer. Als u bijvoorbeeld met z'n drieën een vof vormt, bent u alle 3 ondernemer voor de inkomstenbelasting maar is de vof ondernemer voor de btw. Als u namens de vof personeel in dienst neemt, krijgt de vof te maken met loonheffingen.
Verschil tussen vof en eenmanszaak
Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak. Toch is er wel een belangrijk verschil. Een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.
Fiscaal voordelig bij lagere winsten
Als vennoot in een vennootschap onder firma betaal je inkomstenbelasting over jouw deel van de winst. Hierbij kun je dezelfde belastingvoordelen krijgen als een zelfstandige. Het gaat dan om aftrekposten als de ondernemersaftrek en MKB-vrijstelling.
Onze hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft op Goede Vrijdag geoordeeld dat werknemers van een vennootschap onder firma in dienst zijn van de gezamenlijke vennoten en dat zij hun voorrangsrechten behouden als zij de individuele vennoten aanspreken, bijvoorbeeld wegens achterstallig loon.
Het oprichten van een VOF is gratis. De Kamer van Koophandel rekent echter wel een eenmalige inschrijfvergoeding €50,- Daarnaast moet u rekening houden met €12,- voor een officieel uittreksel van de Kamer van Koophandel. Dit uittreksel heeft u nodig voor o.a. het opnemen van een zakelijke rekening.
Je kan een VOF oprichten samen met één of meerdere vennoten. Er is geen wettelijk minimumkapitaal. Maar elke vennoot is wel hoofdelijk aansprakelijk voor alles wat de VOF doet. Als het misgaat, kan het je dus veel kosten, want je privévermogen is niet beschermd.
Hoe kan ik uit de VOF stappen? In principe is het heel simpel om een VOF te beëindigen, of in ieder geval uit een bestaande VOF te stappen: ga naar de Kamer van Koophandel, en laat de inschrijving van de VOF aanpassen. Daarmee is het al geregeld, en wordt vanaf dat moment niet meer samen in een VOF gewerkt.
Voor beide gelden verschillende formaliteiten en aansprakelijkheidsregels. Als het samen met anderen op gelijke voet samenwerken voor jou centraal staat, dan is een VOF wellicht beter. Maar als het bedrijf de verantwoordelijkheden en risico's groter worden, dan is het wellicht beter om voor een BV te kiezen.
Wanneer iemand overlijdt gaan zijn of haar bezittingen én schulden naar de erfgenamen. Dit gebeurt volgens het testament of, wanneer dit niet aanwezig is, volgens de wettelijke verdeling. Afhankelijk van hoe u de erfenis aanvaardt, wordt u wel of niet aansprakelijk gesteld voor de schulden van de overledene.
Als u het bedrijf voortzet, kunt u een vrijstelling van erfbelasting of schenkbelasting krijgen. Bijvoorbeeld als u het familiebedrijf overneemt van uw ouders. Deze regeling heet de bedrijfsopvolgingsregeling. U betaalt dan minder of geen belasting.
Heb je helemaal niets geregeld, dan gaan je aandelen automatisch naar je wettelijke erfgenamen. Dit zijn je partner en je kinderen. Ben je gescheiden, dan gaan de aandelen naar je kinderen. Er kan dan een situatie ontstaan waarbij minderjarige kinderen de aandelen in een bedrijf erven.
Eenmanszaak of VOF overdragen
Bij de verkoop van een onderneming met deze rechtsvorm is er feitelijk geen keuze voor de ondernemer: de enige keuze die hij/zij heeft is om het bedrijf over te dragen middels een activatransactie (ook wel activa/passiva transactie).
Via een inkoop van eigen aandelen wordt de vennoot die uit de vennootschap wil stappen uitgekocht door de vennootschap zélf. De vennootschap financiert de overname. Er moet dus niet langer eerst geld uit de vennootschap naar het 'privé-gedeelte' gehaald worden om vervolgens met dat geld de aandelen over te kopen.
Luie compagnon
een potje van maakt, is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat kan met jou naar de rechter stappen om hier af te dwingen dat je medevennoot zal worden ontslaan als medebestuurder.