Een van de eerste aanwijzingen van het bestaan van spelen bij vissen was het zeer complexe gedrag van tapi- rvissen (olifantsvissen). Dit is een Afrikaans geslacht van zwak elektrische vissen. Het gaat hier echter om aanwij- zingen en vermoedens.
Gebruik een klein drijvend stuk speelgoed of een dobber. Je moet niet het gehele oppervlak bedekken, want betta's komen naar de oppervlakte om lucht te happen, maar je kunt wel wat leuke speeltjes rond laten drijven om mee te spelen. Zorg ervoor dat het speelgoed schoon is voor je het in het water doet.
Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie. Een van deze wetenschappers is Julian Pittman.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden. Let goed op de onderlinge verstandhouding.
Gebruik herhaling en beloningen om je vis snel te trainen.
De snelste en effectiefste manier om je vis te trainen is door voedsel te gebruiken om zijn gedrag te belonen. Door herhaling zal je vis leren om het volgen van je vinger te associëren met gevoerd worden.
Spelen met een goudvis
Laat hem door een hoepel zwemmen, een voetbal in een net duwen of voer uit je hand eten. Dit heb je de goudvis niet op één dag geleerd, en dat hoeft ook niet. Door je goudvis trucjes te leren speel je op een leuke manier met hem. Dit geeft een goudvis de nodige afleiding en aandacht.
Dat kunnen maar weinig dieren. Dolfijnen kunnen trucjes leren en ze gebruiken zo nu en dan gereedschap. Ze leggen bijvoorbeeld een stuk spons op hun neus om hun neus te beschermen als ze in het zand van de zeebodem woelen, op zoek naar voedsel.
Lekker wroeten
Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes. Daarnaast zullen waterplantjes hun leefomgeving interessanter maken. Wil je ze echt gelukkig maken, bied ze dan ook uitdaging! Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in een schelpje en leg deze op de bodem."
Alle situaties die leiden tot angst of vluchtgedrag bij de vissen veroorzaken stress bij de vissen. Vaak is dit niet alleen zichtbaar aan het (vlucht)gedrag van de vis, maar ook aan verlies van kleurintensiteit waardoor de vis lichter (fletser) wordt, of juist donkerder van kleur.
Vechten kan op allerlei manieren gebeuren. Met het gebit, de staart, bekken trekken, enz. Soms zijn de dieren even sterk en kan de strijd vele uren duren. Gevechten dienen ook om de rangorde onder de dieren te bepalen.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
Goed nieuws voor vissen wereldwijd! Ook zij kunnen dronken worden. Onderzoek toont aan dat vissen gevoelig zijn aan lage pH waarden. Wanneer deze onder de acht vallen, beginnen vissen zich vreemd te gedragen.
Deze eigenschap maakt ze namelijk geweldig om mee te nemen naar een museum, film of concert. Ze zullen de meest creatieve interpretaties hebben van alles wat jullie hebben gehoord en gezien. Als jullie intiemer worden, zal een Vissen je uitnodigen om deel uit te maken van zijn of haar eigen speciale wereld.
In een aquarium heb je voldoende ruimte om decoratie te plaatsen. Vaak zorgt decoratie ook voor schuilplaatsen voor de vissen. Denk hierbij aan leuke beeldjes, planten een mooie achterwand, of driftwood en wortel voor een natuurlijke uitstraling.
Beweging. Vissen houden van zwemmen, dus zorg dat ze daar de ruimte voor hebben. Een aquarium voor gewone goudvissen moet minimaal een meter breed zijn, maar pas in een groter aquarium zal hij tot zijn normale grootte door kunnen groeien. Voor een koikarper moet je vijver minimaal anderhalve meter diep zijn.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Ze hoeven bij het zwemmen weinig lichamelijke inspanning te verrichten en kunnen hun bewegingen doseren, zodat ze ook met weinig slaap toe komen. Vissen trekken een nachthemd aan En aantal vissen krijgt 's nachts een andere kleur.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak. Tussendoor kunnen ze ook nog zo'n 50 tot 800 keer een meter diep duiken, met telkens 2 à 3 minuten rusttijd aan het oppervlak. De dieren kunnen zelfs afdalen naar een diepte van wel 3000 meter.
De dieren worden getraind door straf dan wel door beloning. In dolfinaria waar niet met straf wordt gewerkt, houdt dit in dat een beloning gebruikt wordt voor de training: eten. Als zij hun trucje op de goede manier uitvoeren, krijgen zij voedsel. Zo krijgen zij gedurende de dag een maaltijd.
Tuimelaars staan erom bekend dat ze vissen met hun staartvin uit het water katapulteren, waarna ze hun verdoofde prooi kunnen vangen en opeten. Om vis te vangen kunnen tuimelaars een ware trukendoos opentrekken.