Ja, kraanwater is niet hetzelfde water als waar vissen in leven. Leidingwater is gezuiverd naar drinkwater, niet gezuiverd om vissen in levend te houden.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Of vissen drinken hangt sterk af van de omgeving waarin ze leven. Zoetwatervissen drinken niet, maar hebben een ingenieuze methode om toch voldoende vocht binnen te krijgen: “osmose”. Zoutwatervissen daarentegen drinken wel.
Voor het eerst is aangetoond dat vissen menselijke gezichten kunnen herkennen. Met verbazende precisie konden schuttersvissen een vertrouwd gezicht uit tientallen andere gezichten halen.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Of het echt zielig is voor de vis en of hij zich verveelt is moeilijk te beantwoorden. Een feit is wel dat de vissen tot meer in staat zijn dan de meeste mensen denken, en dat ze zich bepaalde dingen kunnen herinneren tot wel drie maanden of langer.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Een vis weet niets van water of nat worden, omdat het zijn leefomstandigheid is. Mogelijk dat meer intelligente zeezoogdieren zoals walvissen en dolfijnen (met mogelijk een enigszins zelf-reflectieve geest) wel weten dat ze in water leven omdat ze kunnen ervaren dat er meer is dan water alleen.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
Een van de meest gebruikte soorten die in een vissenkom of aquarium worden gebruikt is Egeria densa, ofwel Waterpest. Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Reacties. wat een vis onder water ziet, kun je vergelijken met wat een mens onder water ziet als hij een duikbril op heeft. water en lucht hebben een andere brekingsindex. vandaar dat de mens zonder duikbril niet scherp ziet onder water.
Vissen drinken door hun bek en kieuwen te openen. Het zout wordt uitgescheiden door speciale cellen in de kieuwen. Dat betekent dat het water in de vis minder zout is dan water in de zee.
Zoetwatervissen drinken niet zoveel, omdat er niet veel zout in zoet water zit. Zoetwatervissen hebben nooit dorst. Een zoetwatervis drinkt minder dan een zoutwatervis. Wanneer bijvoorbeeld een goudvis in de Noordzee wordt gegooid, zal hij dus uitdrogen.
Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
De cloaca komt bij verschillende dieren voor: vogels, reptielen en amfibieën. Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten.
Helaas zijn er nog steeds dierenliefhebbers die moeite hebben om te geloven dat vissen zelfbewust zijn en gevoelens hebben. Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie.
"Vele vissoorten zijn in staat tot dezelfde intellectuele prestaties als ratten of muizen." Webster ontdekte dat op grond van een aantal experimenten waarbij hij naging hoe kleine vissen erin slagen te ontsnappen aan grote en gevaarlijke soortgenoten.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.