Kan de verhuurder een boete innen? Een boetebeding is dus in principe rechtsgeldig, maar de verhuurder heeft steeds minder kans om de boete daadwerkelijk te innen als: in het huurcontract geen onderscheid wordt gemaakt tussen 'soorten' overtredingen. de boetes niet zijn gemaximeerd.
Een boetebeding is een bepaling in een overeenkomst / contract op grond waarvan een partij die tekortschiet in de nakoming van verplichtingen uit die overeenkomst, een boete verschuldigd zal zijn of een andere prestatie dient te leveren.
U mag als huurder een kamer in uw huis alleen onderverhuren als de verhuurder daarmee akkoord gaat. Leg de afspraken vast in een huurcontract of een huurovereenkomst. Het mag niet als in het huurcontract staat dat het niet mag.
Maar in 2022 stijgt de huur maar liefst tot € 1 002,25. Een toename van ongeveer € 67 per maand vergeleken met vorig jaar.
Huurbescherming wil zeggen dat de verhuurder je alleen uit je kamer kan zetten na toestemming van de rechter. Hij kan die toestemming vragen als hij je de huur schriftelijk en aangetekend heeft opgezegd en je daar zes weken later nog niet op hebt gereageerd.
Bank ziet verhuur als fraude
Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
Het is juridisch mogelijk om de bewijslast in de huurovereenkomst bij de huurder te leggen. De huurder moet bewijzen dat hij zijn hoofdverblijf in de woning heeft. Als de verhuurder een redelijk vermoeden heeft dat de huurder de woning heeft onderverhuurd dan moet de huurder bewijzen dat hij er wel woont.
Hoe kan de hoofdverhuurder de onderhuurder uit huis zetten? Mogelijk wil de verhuurder de onderhuurder uit huis zetten, nadat de hoofdhuur is beëindigd. De wet biedt aan de verhuurder de mogelijkheid om de hem opgedrongen onderhuur te beëindigen. Het procesinitiatief ligt bij de verhuurder.
Het boetebeding moet aan de volgende eisen voldoen:
Het bedrag dat een medewerker per week aan boeten verschuldigd is mag niet meer zijn, dan het loon over een halve werkdag per week (art 7:650-5).
De wet stelt dat een contractueel verschuldigde boete in de plaats treedt van de zuivere schadevergoeding zoals bedoeld in artikel 6:94 lid 2 BW. Anders gezegd vervangt de boete het recht op een schadevergoeding. Volgens de wet kan er naast een boete dus geen zuivere schadevergoeding gevorderd worden.
Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.
De huisbaas is verantwoordelijk voor groot onderhoud aan het huis, zoals een nieuwe douchekop en schade door een lek. Jij bent echter zelf verantwoordelijk voor kleine reparaties en onderhoud.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Grote gevolgen
In het geval van fraude wordt een zware straf opgelegd. Pleegt een huurder woonfraude dan raakt hij in alle gevallen zijn woning kwijt. Ook wordt een hoge boete opgelegd. De gevolgen van woonfraude zijn door ons vastgelegd in de Algemene voorwaarden huurovereenkomst.
Zij hopen dan bewijs aan te treffen voor hun woonfraudeonderzoek. Dat bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit het aantreffen van andere bewoners dan de huurders in de woning. Ook indien niemand in de woning wordt aangetroffen, kan dit in sommige gevallen als bewijs voor woonfraude worden gezien.
Inkomsten uit onderverhuring worden in de regel belast als een divers inkomen aan een tarief van 15%. Het is bovendien niet de ontvangen onderhuurprijs die wordt belast, maar het verschil tussen de ontvangen huur en de kosten die gemaakt zijn om deze inkomsten te bekomen (o.a. de zelf betaalde huurprijs).
Toestemming van de hypotheekverstrekker
Voordat je een huis gaat verhuren waar nog een hypotheek op staat moet je toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Anders gezegd: bij het verhuren van je huis heb je toestemming nodig van de bank. Dat geldt zowel bij het verhuren van de gehele woning of een deel daarvan.
In de hypotheekvoorwaarden van bijna elke geldverstrekker staat nadrukkelijk dat je de woning niet mag verhuren zonder toestemming van de bank. Overigens ook geen kamer aan een student of via Airbnb. Jouw woning is namelijk het onderpand voor de lening van de bank.
In de wet staat dat het is toegestaan om je woning of appartement te verhuren. In de statuten of het splitsingsreglement van de VvE kan wel een verhuurverbod zijn opgenomen. In dit geval heb je toestemming van de Vereniging van Eigenaars nodig om de woning te mogen verhuren.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Als huurder heb je twee verplichtingen: je moet huur betalen en je moet jezelf als goed huurder gedragen. Tegenover deze verplichtingen staan twee rechten: woongenot en huurbescherming. Woongenot houdt in dat je op een normale manier gebruik moet kunnen maken van de woning.
Je kan een kamerbewoner niet verbieden om in de eigen kamer te roken. Echter kan je de kamerbewoner wel contractueel verbieden om in de gezamenlijke voorzieningen z'n tabak boven te halen. Ook in appartementsgebouwen kan je de verschillende huurders verbieden om in de gemeenschappelijke gangen te roken.