Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde. Hij zal stil op zijn stok zitten en voor zich uit staren.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Mannetjes zijn betere praters dan vrouwtjes (al kan het sommige vrouwtjes ook worden geleerd). Een parkiet die heeft geleerd om op uw vinger te komen zitten en helemaal bij u op zijn gemak is, kan makkelijker worden aangeleerd om te praten dan een minder tamme vogel.
Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan.
Kanaries en valkparkieten gingen bij ons absoluut niet samen. De valkparkieten wouden de kanaries in de pootjes pakken. Het ging vaak goed hoor maar af en toe als de kanarie niet zat op te letten greep de valkparkiet de kans. De valkparkieten en de kanaries zaten wel beide in een aparte kooi.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Ook heeft een parkiet elke dag liefde, verzorging en vrijheid nodig, dus lekker vliegen!!! Zoals ik al zei "een keer een weekendje of een nacht (als het niet anders kan) zou kunnen (zelf zou ik dit NOOIT doen), maar om het weekend??? -> Nee, zeker niet doen".
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten!
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Zelf heb ik 24 valkparkieten en een edelpapegaai. Ik denk dat de kosten van de valken ongeveer op 50 euro per maand liggen, terwijl de kosten voor onze edel op ongeveer 300 euro per maand ligt (dat komt vooral door veel soorten verse biologische groentes en fruit die hij dagelijks nodig heeft).
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Aaien vinden de meeste parkieten niet fijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Als je t beestje wilt aaien dan zou ik dat zachtjes op het buikje doen. Ze zijn nogal bang om vanaf de staart benaderd te worden. De volgende stap is dat je je parkiet voldoende aandacht blijft geven, zo kom je steeds meer achter het karakter.
Steek je hand heel rustig een klein stukje in de kooi en laat deze hier stil hangen. Beweeg de hand vooral niet naar de parkiet toe! Blijf net zo lang met je hand stil in de kooi staan totdat de parkiet niet meer wild heen en weer fladdert. Dit kan 1 minuut maar ook wel 10 minuten duren.
Beloon het schreeuwen niet.
In het begin zal het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het negeren van het geschreeuw van je vogel hem dit aandachttrekkende gedrag afleren. Verlaat de kamer wanneer je vogel begint tekeer te gaan. Kom niet terug naar de kamer tot hij gestopt is met schreeuwen of gillen.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.
Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Geef elke vogel daarnaast ook dagelijks tenminste een of twee sessies van zo'n 15 minuten gerichte aandacht, bijvoorbeeld door hem iets te leren. Vogels die alleen gehouden worden, hebben meer aandacht van u nodig. Reken er dan op dat u zeker zo'n anderhalf uur per dag met de vogel bezig moet zijn.