Uien kunnen tegen vorst als ze al geoogst zijn en ook als ze in de grond zitten. Als bolgewas overleven ze 's winters namelijk door de bol in de aarde, pas in de zomer gaat de plant zich weer boven de grond laten zien. Alleen Boedhisten gebruiken geen uien in de keuken.
Wanneer plantuitjes planten? Ui planten doen de meeste mensen in het voorjaar, ongeveer vanaf half februari tot half april. Ik kies zelf altijd voor plantui planten in de herfst. Dat kun je doen tussen september en half november.
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.
Hoewel de uien van water houden, hebben ze een hekel aan een kletsnatte grond. Water geven is erg belangrijk. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen, hebben ze vaak snel last van droogte. Je zal het niet snel aan de ui zelf zien, ze groeien alleen minder goed als ze niet genoeg water krijgen.
Wil je grotere uien, plaats ze dan verder uit elkaar en omgekeerd.Tussen elke rij laat je ongeveer 30 cm. 30 cm is een schoen maat 45.
Het is ongelooflijk simpel om lente-ui opnieuw te laten groeien. Snijd de lente-ui op ongeveer 2,5 cm boven de wortels af. Doe de wortels vervolgens in een glas met water en zet ze op kamertemperatuur ergens in huis. That's it, over een tijdje heb jij je eigen lente-uitjes gekweekt.
Een ander voorbeeld is de wortelvlieg, die op zoek is naar wortels om haar eitjes op af te zetten. Door uien naast wortels te planten, worden de wortelvliegen misleid door de geur van de uien, waardoor ze de wortels niet zullen aantasten. Terzelfdertijd wordt de uienvlieg verdreven door de geur van de wortels.
Snijd de achterkant van de ui en laat een paar dagen drogen.Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet op een donkere plek. Houd de grond vochtig en de plant groeit bijna als vanzelf door. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten, zodat het plantje uitloopt.
Uien stellen niet veel eisen aan de grond zolang deze vooral maar goed waterdoorlatend is, zoals biologische moestuingrond. Uien staan namelijk niet graag in plassen water. Ook geven uitjes een voorkeur aan een niet al te zure bodem. Je kunt de grond meer basisch maken door de grond met wat kalk te mengen.
Waarom een ui? De sappen van een ui, waardoor vaak de tranen in je ogen springen, zorgen ervoor dat alle stof, viezigheid en vingerafdrukken van de ramen verdwijnen. Deze sappen komen vrij nadat je de ui door midden hebt gesneden en met schil en al in het water hebt gelegd.
Uien: aardbeien, bieten, bonenkruid, dille, kamille, komkommer, witlof, wortels. Wortels: aardbei, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien, witlof.
1. Bosui/lente-ui. Snijd je bosui ongeveer 5 centimeter van de onderkant af en zet ze in een glas met een laagje water. Ververs het water om de dag en na twee weken heb je nieuwe bosuien.
Plant de uien op 10 à 15 cm van elkaar en houd 30 afstand tussen de rijen. Het loof moet door de aarde steken. Geef de uien water na het planten. Dat helpt om de grond goed te laten aansluiten rond de bol.
Uien groeit op elke soort gronden, mits die een goede structuur heeft. Uien hebben een hekel aan kletsnatte grond (ze willen wel veel water maar dat water mag niet blijven 'staan'). Zelf werken we compost onder in de winter zodat de structuur elk jaar weer wat verbetert. Geef vooral geen verse (stal)mest.
Naast stikstof hebben uien gedurende het seizoen 180 tot 200 kg zuivere kali nodig. Kali is zeer bepalend voor de kwaliteit van uw uien. Zo zorgt kali voor de aanmaak en het transport van zetmeel en suikers en voor een goede vochtregulering in de plant. Een geschikte chloorarme meststof is NK 14-0-24.
Het antwoord is: Ja. Je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.
Uien uit zaad opkweken duurt twee jaar. Ten minste, als je volgroeide uien wilt. Je kunt ze ook als plantuien oogsten en opnieuw planten. Klein blijvende uien zoals zilveruitjes/inmaakui oogst je ook vanuit zaad al in het eerste jaar.
De oogst vindt afhankelijk van het ras plaats in augustus of september. De laat geoogste uien worden meestal bewaard. De buitenste rok droogt in tot een droge, strogele huid, die de bol tijdens de bewaring beschermt.
Droog de uien op een plek waar geen zonlicht en vochtigheid is. Zonlicht kan de smaak van de uien verpesten, en ervoor zorgen dat ze bitter worden. Hang een zeil op in de garage of de schuur. De omgeving zou droog, warm en luchtig moeten zijn.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Haal je het buitenste velletje eraf, dan kun je zowel het loof en de kleine ui zelf prima eten. Snij het loof in ringetjes voor door salades, of gebruik het - samen met de fijngesneden ui en de bloeistengel in de soep of in een roerbakgerecht.