Tupperware bakjes en andere plastic bewaarbakjes zijn je grootste vriend als het gaat om eten bewaren in de koelkast of vriezer. Ze zijn handig van formaat, meestal transparant en vrijwel altijd lekker stevig. Ook zijn ze luchtdicht, kunnen ze in de magnetron en ook prima mee een rondje in de vaatwasser.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren. Ook (magere) melkproducten zoals yoghurt, karnemelk en slagroom vries je beter niet in.
Vries je overgebleven eten in in vershoudbakjes. Luchtdicht, ruimte voor een hele maaltijd, herbruikbaar en daarom goed voor het milieu. Je kan natuurlijk ook diepvrieszakjes gebruiken: als je ze maar luchtdicht afsluit. Schrijf altijd de datum van het invriezen op je vershoudbakje of diepvrieszakje.
RVS en glazen bakjes voor invriezen
RVS en glas zijn veilige materialen zonder schadelijke stoffen zoals weekmakers, zware metalen, BPA en BPS. Met een goed afsluitbaar deksel zijn bakjes van sterk glas ideaal voor het bewaren en invriezen van voesel.
Geschikte materialen zijn: diepvrieskwaliteit PE zakken en folie, diepvrieskwaliteit aluminiumfolie (in combinatie met een tweede laag verpakking), vacuümzakken, aluminiumdozen, cellofaan van diepvrieskwaliteit en kunststof PE bakjes al dan niet hersluitbaar.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Kun je nasi invriezen? Ja, je kunt nasi invriezen.
Een gerecht waar zuivel in verwerkt is, kun je wel invriezen.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Symbool diepvries
Staat het linker symbool op bijvoorbeeld een schaal of bakje?Dan kun je er eten in doen en het in de diepvries bewaren.
En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken.Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden. De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.