Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen.
Hoe komt een teek op een huisdier of mens? Het fabel gaat rond dat een teek zich vanuit een boom of struik zó op zijn “prooi” laat vallen. Dat is niet waar. Teken kunnen niet springen en laten zich ook niet zomaar vallen.
Een tekenbeet is een beet van een bloedzuigend microscopisch klein mijt-achtig diertje dat zich doorgaans vastklampt aan muizen, ratten, konijnen, honden, katten en mensen. De teek kan ernstige ziektes bij zich dragen en deze ook overdragen aan dieren en mensen.
Zowel naar katten als naar mensen. Bekende ziektes die de teek kan overdragen zijn Ehrlichiose, Babesiose en de ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk om uw kat (én uzelf) tegen tekenbeten te beschermen.
Om zich écht te kunnen verplaatsen, zijn teken afhankelijk van dieren zoals muizen, vogels, egels en reeën. Zo dragen deze dieren bij aan de verspreiding van de teek. Heeft de teek u eenmaal gevonden, dan kruipt ie het liefst van onder naar boven, op zoek naar een warm plekje.
Een gewone teek legt tienduizenden eitjes, maar deze kunnen binnenshuis nooit uitkomen omdat het daar eenvoudig te droog voor is. Zelfs met een pincet is het niet gemakkelijk om een gewone teek te verwijderen.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Toch kan ook een kat ziek worden door een teek. Bij katten die koorts hebben, zonder duidelijk andere verschijnselen, moeten we denken aan tekenziektes. Zeker als katten buiten komen of samenleven met honden. Ook vlooien kunnen ziektes overbrengen op katten.
Doordat een teek bloed zuigt bij verschillende dieren, kan deze ernstige ziektes overdragen. Een bekende ziekte is de ziekte van Lyme. Deze kan ook op mensen overgedragen worden. Wanneer je een teek bij je kat ontdekt is het raadzaam deze zo snel mogelijk te verwijderen.
Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen.
Voor het eerst is via Tekenradar.nl onderzoek gedaan naar waar teken bijten. Bij kinderen bijten teken zich vaker vast op hoofd en nek, en bij volwassenen vooral op de benen. Teken bijten zich minder vaak vast in de huid rond de schaamstreek.
Ziektes en gevolgen bij teek hond
Laat je een teek bij je hond (per ongeluk) zitten? Niet zo verstandig. Een tekenbeet kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Van sommige ziektes kan je hond flink ziek worden of - in het meest ernstige geval - zelfs overlijden.
Een teek kan niet door je kleding bijten, maar wel over je kleding lopen. De bloedzuiger zal net zolang zoeken naar een goed plekje om zich vast te bijten. Je kunt een teek zien lopen over je kleding. Met onze insectwerende sokken voorkom je dat een teek via je voeten omhoog loopt.
Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de lymebacterie bij zich. De bacterie wordt niet bij elke tekenbeet overgedragen. Heb je de ziekte van Lyme, dan kun je last krijgen van een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet. Andere mogelijke verschijnselen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan.
Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!)inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden. Zodra je de teek verwijderd hebt, kun je het wondje even ontsmetten met alcohol.
Kokosolie (biologisch) - Kokosolie (inderdaad, die ook gebruikt wordt in de keuken) heeft een uitstekende afwerende werking tegen teken en vlooien.Deze lastposten hebben een hekel aan het laurinezuur dat er in zit. Met als gevolg, dat je viervoeter helemaal niet meer aantrekkelijk is.
Wat te doen met verwijderde teken? Ga de teek niet pletten, dit geeft het risico dat ziekteverwekkers uit de teek vrijkomen. Spoel teken ook niet door de wc. Als je de teek wilt testen op de aanwezigheid van Borrelia of andere mogelijke ziekteverwekkers, bewaar de teek dan in een goed afgesloten doosje/kokertje.
Teken kunnen niet springen, vliegen en vallen uit bomen om je te bijten. Ze verschuilen zich in hoog gras en struiken, wachtend op de passage van mens of dier. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes en bijten ze zich vast.
Teken zien er vóór en tijdens het voeden verschillend uit. De meest voorkomende teek die je bij huisdieren in Nederland ziet, is slechts een paar millimeter lang voordat hij zich voedt. Wanneer hij zich met het bloed van je huisdier heeft gevoed, groeit hij tot ongeveer een centimeter.
Een tekenbeet is pijnloos, omdat een teek samen met haar speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten.
Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood. Pas als je kleding minimaal 30 minuten op 60 graden Celsius wast, ben je er zeker van dat een teek niet meer leeft. Droge kleding kan ook 10 minuten in de wasdroger bij 60°C.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.