Verstopping kan optreden wanneer u een colostoma heeft. Dit probleem kan worden veroorzaakt door bepaalde medicatie, zoals bepaalde pijnstillers en antacida (zuurbindende middelen). Andere redenen voor verstopping zijn een onvoldoende vezelrijke voedingsgewoonte en onvoldoende vloeistofinname.
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
Iedere opening in de buikwand heeft de neiging om weer dicht te groeien. Dit kan ook gebeuren bij een stoma. Er kunnen darmkrampen ontstaan als de stoma te nauw wordt. Vaak wordt geprobeerd om de stoma dan weer iets op te rekken.
Indien je stoma 1 à 2 dagen niet produceert en je geen klachten van buikpijn of ziekzijn ervaart, kunt je dit verder afwachten. Met een vezelrijk voedingspatroon, voldoende drinken en bewegen, komt de ontlasting meestal vanzelf weer op gang.
Verstopping kan optreden wanneer u een colostoma heeft. Dit probleem kan worden veroorzaakt door bepaalde medicatie, zoals bepaalde pijnstillers en antacida (zuurbindende middelen). Andere redenen voor verstopping zijn een onvoldoende vezelrijke voedingsgewoonte en onvoldoende vloeistofinname.
Dit wordt necrose genoemd. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat er met spoed gekeken wordt naar wat de slechte doorbloeding veroorzaakt. Het weefsel dat al beschadigd is, kan namelijk niet meer herstellen. Soms kan er ook een operatie nodig zijn.
Naast bevuilde kleding of beddengoed, kan de stomaproductie op de huid huidirritatie veroorzaken. Er is al sprake van lekkage als er ontlasting of urine tussen de huidplaat en de huid komt. Dit kan een jeukend tot branderig gevoel geven.
U kunt een stomabreuk herkennen aan een bolling naast uw stoma. U ziet de bolling vooral goed als u zit of staat. Als u ligt, verdwijnt de bolling. Dit komt doordat er dan geen druk op de buikwand staat.
Stomapijn kan veroorzaakt worden door een ontsteking, verklevingen of een pijnlijk stomarandje. Het stoma produceert meer en vaak geel/groen vocht. Uw huid rondom het stoma kan rood en gevoelig zijn. Behandeling: maak het stoma vaker schoon met veel water.
Blokkade van de dikke darm en de endeldarm
Afklemming van de darm. Darmkanker. Vernauwing van de dikke darm (strictuur) Andere vormen van kanker in de buik die op de dikke darm drukken.
De stoma heeft geen zenuwuiteinden, hierdoor is deze gevoelloos. In de stoma bevinden zich veel kleine bloedvaatjes waardoor de stoma iets kan bloeden bij aanraking. Omdat de stoma geen sluitspier heeft, kan er op elk moment ontlasting, urine of gasvorming komen.
Tot wel bijna 50 procent van de mensen die een stoma hebben, ervaart achteruitgang in kwaliteit van leven. Bij mensen die al langer dan 11 jaar een stoma hebben, is het aantal mensen dat hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaart gedaald tot 20 procent.
Term uit de stomazorg voor het beschrijven van een oppervlakkig verlies van huid rond de stoma. Dit beschadigt de integriteit van de huid, wat leidt tot een vochtige, bloedende plek.
Bijvoorbeeld: leegt u het zakje vijf keer: 5x150=750 ml. U kunt ook uw stomazakje legen in een maatbeker, dan ziet u precies hoeveel erin zat. Een normale stomaproductie is tussen de 500 en 750ml per dag (24 uur). In de beginperiode na het aanleggen van de stoma kan de hoeveelheid hoger zijn.
De gemiddelde leeftijd van de stomadragers is 62 jaar (resultaten niet in tabel); 55% van de stomadragers is jonger dan 65 jaar.
In principe mag u alles doen met uw stoma. Bij tillen moet u er alleen wel op letten dat u niet te zwaar tilt; we adviseren een gewicht van gemiddeld 5 tot maximaal 15 kilo.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren. Als u nog een endeldarm heeft, kunt u aandrang om te poepen krijgen.
Doordat er een koolstoffilter in het stomazakje zit, kunnen u en anderen het niet ruiken. U zal uw stoma niet ruiken: de zakjes voor darmstoma's hebben filters die de geur tegenhouden. Maar bij de verzorging merkt u wel dat bepaalde voedingsmiddelen geur afgeven. Denk aan ui, knoflook, koolsoorten en peulvruchten.
Veel mensen ontwikkelen een soort zesde zintuig voor de verzorging van het stoma. U kunt midden in de nacht wakker worden en voeen dat uw zakje moet worden verwisseld of geleegd. Ondersteun uw lichaam met kussens en probeer eens een kussen tussen uw benen of onder uw rug.
U kunt nog steeds aan uw 2 ons groenten en 2 stuks fruit komen. Bepaalde soorten groenten en fruit hebben wel een stevige schil (vooral aardappels en appels), dus die kunt u beter van tevoren schillen om problemen zoals verstopping te voorkomen.
Wanneer de prolaps heel groot wordt en ongunstig ligt, kan er een inklemming optreden. De darm trekt zich dan als u ligt niet meer terug. De prolaps kan dan binnen enkele uren langzaamaan aanzienlijk groter worden en er kunnen probleem ontstaan in de doorbloeding van het stomaslijmvlies.
Mensen met een colostoma, kunnen last krijgen van gasvorming, windjes en obstipatie.
De opening dient groot genoeg te zijn om ontlasting door te laten, zodat deze in het opvangmateriaal terecht komt. Het kan nodig zijn om de stoma te laten dilateren (verwijden). Het kan nodig zijn dat er chirurgisch ingegrepen moet worden.