Er is geen medische reden om een steelwratje te behandelen, ze zijn immers onschuldig en nooit kwaadaardig. Maar de wratjes kunnen soms wel als ontsierend of hinderlijk worden ervaren, waardoor iemand er toch graag vanaf wil.
Wratten zijn niet kwaadaardig en behandelen is niet nodig. Als gewone wratten en ouderdomswratten wratten klachten geven, is behandeling mogelijk door afschrapen, bevriezen met vloeibare stikstof, wegsnijden of elektrisch wegbranden. Vaak krijgt u hierbij een verdoving. Waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf.
Steelwratjes verdwijnen niet vanzelf. Het is mogelijk dat de wratjes groter worden en dan er meerdere op de huid ontstaan na verloop van tijd. Er is geen medische noodzaak om de wratjes te laten verwijderen. Maar als je er vanwege cosmetische of andere redenen vanaf wilt, kun je ze zelf verwijderen.
Fibromen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen soms wel in de weg zitten of als cosmetisch storend ervaren worden. Fibromen zijn eenvoudig met een kleine chirurgische ingreep te verwijderen.
Wratten kunnen geen kwaad. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.
Hoe krijg je steelwratjes? Men gaat ervan uit dat steelwratjes ontstaan door het wrijven van huid tegen huid. Het is verder bekend dat medische aandoeningen gerelateerd zijn aan steelwratjes, zoals overgewicht, diabetes, insulineresistentie en aderverkalking. Steelwratjes komen ook vaker voor bij zwangere vrouwen.
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten. Bij wratten die in het gezicht zitten.
De steelwratjes kunnen eenvoudig en snel verwijderd worden door de dermatoloog. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 20 minuten tijd voor nodig zijn. Over het algemeen zal de dermatoloog een steelwratje met een steriel chirurgisch schaartje afknippen.
Steelwratjes komen vooral voor in huidplooien zoals de nek, oksels of onder de borsten. De huidafwijkingen zijn goedaardig en ongevaarlijk, maar kunnen wel verwijderd worden als u ze niet mooi vindt of als u er op een andere manier last van heeft. U kunt steelwratten zelf verwijderen of dit door de huisarts laten doen.
Fibromen kunnen voorkomen in alle weefsels die zijn ontstaan uit het mesenchym. Kwaadaardige tumoren van bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.
De steelwratjes kun je herkennen aan een soort huidflapje, of aangroeisel (steeltje) op de huid. Vaak hebben ze dezelfde kleur als de huid, maar ze kunnen ook donkerder zijn. Uit onderzoek is gebleken dat 46% van de mensen ooit in hun leven steelwratten krijgt of heeft gehad.
Je kunt ze afbinden met een touwtje. Maar dat is lastig en je loopt dagen met een touwtje rond. Beter en sneller is de coagulatie behandeling. Wanneer je vaak een ketting draagt, is het ook raadzaam om deze regelmatig te reinigen in een badje met Biotex handwas.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
De drie belangrijkste symptomen van een huidkanker zijn: een ruw, makkelijk bloedend plekje. een wondje dat niet vanzelf geneest of. een vreemd rood of zwart gezwelletje dat u niet kan verklaren.
Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Goedaardige tumor
Het gezwel groeit niet door andere weefsels heen. En verspreidt zich niet door het lichaam. Voorbeelden van goedaardige tumoren zijn wratten of een vleesboom in de baarmoeder. Een goedaardige tumor kan wel tegen omliggende weefsels of organen drukken.
Meestal gaan wratten op een gegeven moment vanzelf weg. Een behandeling door de dermatoloog is alleen nodig als wratten pijn doen, in de weg zitten of als ze erg lelijk zijn. Er zijn verschillende manieren om wratten weg te halen. Wat vaak gedaan wordt, is de wrat insmeren of aanstippen met salicylzuur.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Wat kun je zelf doen? Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Huidvergroeiingen (ook wel: fibromen, wild vlees, steelwratjes, kersenwratjes) zijn vaak bruine of rode verheven bobbeltjes of vlekjes. Het is niet altijd precies bekend hoe de huidvergroeiingen ontstaan: waarschijnlijk heeft het te maken hebben met genetische aanleg en blootstelling aan UV.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor op het gezicht, onderarmen, handruggen en benen.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Wil je niet wachten tot de wrat vanzelf weggaat, dan kun je bij de huisarts terecht voor een behandeling met stikstof. Na deze behandeling, waarbij de wratten bevriezen, ontstaat vaak een blaar waardoor de wrat verdwijnt.