Druk op vaatwand
Kleppen sluiten niet meer goed en zo versterkt het probleem zichzelf: aders ontwikkelen zich tot spataderen. Niet direct levensbedreigend, maar soms zijn spataderen wel degelijk gevaarlijk. Bijvoorbeeld wanneer ze zorgen voor een open been (ulcus cruris), enorme pijn of bijna niet kunnen lopen.
Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Je kunt last krijgen van pijnlijke benen of kuiten, met name na lang staan.
Spataderen worden veroorzaakt door lekkende kleppen in de bloedvaten van de benen. Het bloed stroomt hierdoor niet meer omhoog richting het hart maar lekt terug. Dit leidt tot een verhoogde druk in het deel van de ader onder die lekkende kleppen.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen. Uw been gaat pijn doen. Uw been wordt vaak ook warm. Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood.
In de sauna wordt de doorbloeding krachtig gestimuleerd en daardoor neemt het risico af op trombose, veroorzaakt door spataderen of andere vaataandoeningen.
Ontstaan spataderen vooral op oudere leeftijd? “Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op spataderen geleidelijk toe. Maar al rond je twintigste ontstaan vaak de eerste kleine spataderen. Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens hun zwangerschap.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
Spatadertherapie is een effectieve en aangename manier om spataderen te behandelen. De therapie bestaat uit massage, oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven. Hierdoor verbetert de bloeddoorstroming in de benen en verminderen de spataderen en de klachten.
Spataderen verdwijnen niet vanzelf. Klachten kunnen soms afnemen door meer beweging, zoals fietsen, wandelen, kuitspieroefeningen en het vermijden van lang zitten en lang staan. Er bestaan geen medicijnen die spataderen en klachten kunnen verhelpen.
Spataders, de zogenaamde varices, kunnen tot chronische veneuze insufficiëntie leiden, d.w.z. de veneuze uitstroom van het bloed in de benen verstoren. Als gevolg van deze uitstroomstoornis kan een trombose ontstaan.
Varesil Crème is een unieke formule om spataderen te verminderen en voorkomen. Ook helpt het om de algehele bloedcirculatie te verbeteren dankzij de natuurlijke ingrediënten. Gebruiksaanwijzing: Breng tweemaal daags aan op het aangedane gebied na het douchen.
Janskruid, Paardenkastanje, Arnica, Hamamelis, Cipres, Citroen en Wijnruit. Deze uitgebreide combinatie van etherische oliën helpt bij de behandeling van spataderen. Het verstevigt de vaatwanden en herstelt de natuurlijke elasticiteit van de aderen.
Symptomen van spataderen
een zwaar, vermoeid en vaak warm gevoel in de benen; pijn en krampen in de benen; een trekkende of stekende pijn in de kuiten; rusteloze benen (trillingen in de benen).
Beoefen regelmatig een 'benensport', zoals wandelen, zwemmen, fietsen of dansen. Sporten zoals tennis, squash, hand- en basketbal worden afgeraden, omdat ze de aders doen uitzetten. Vermijd warmtebronnen die de aders doen uitzetten: sauna, zonnebank, hete baden, vloerverwarming.
Spataderen zijn bloedvaten die in grootte zijn toegenomen en verdraaid zijn. Hierdoor zijn deze aderen aan de buitenkant zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende lijnen. Ze ontstaan voornamelijk in de benen en zijn in de meeste gevallen onschuldig. Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de ader niet meer goed sluiten.
Zowel zwemmen, fietsen, joggen als wandelen zijn geschikt om spataderen tegen te gaan. Daarnaast worden ook diverse vormen van de zogenaamde cardiotraining geadviseerd, hierbij worden voornamelijk de been- en kuitspieren getraind. De bloedsomloop wordt hierdoor namelijk gestimuleerd.
Vaak voelt u iets op de plek van de blokkade. Bij een bloedpropje in uw voet of been voelt u kramp, tintelingen of uw been gaat opzwellen.
Belangrijke klachten bij een longembolie zijn:
Hartkloppingen en / of pijn op de borst. Flauwvallen. Bloed of slijm ophoesten. Benauwdheid.
Soorten trombose
Sluit een bloedstolsel een ader (een vene) af, dan noemen we dat een veneuze trombose. Dit gebeurt vaak in de benen, dan ontstaat een trombosebeen. Een stolsel uit het been of buikholte kan afbreken en in de longen terecht komen. Dat heet een longembolie.