Maar shetlanders zijn eigenwijze dieren. Ze hebben al snel een hekel aan regen; veel meer dan aan kou. Je herkent dit doordat de pony naar de schuilstal gaat zodra er een plensbui valt. Sommige shetlanders krijgen daarom toch vaak een deken om: de regendeken.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Ze hebben, net als grote paarden en pony's, behoefte aan veel ruwvoer (hooi) en/of gras. Shetlanders staan er om bekend dat zij snel dik worden. Houd hier rekening mee bij het voeren van je shetlander. Minipaarden zijn warmbloedig en hebben minder aanleg om extreem snel dik te worden.
Kou is niet erg.
Er zijn shetlanders die ook in de winter de hele dag buiten staan en dat héérlijk vinden. Een warme, wollen deken is in de winter dus eigenlijk niet nodig. Maar shetlanders zijn eigenwijze dieren. Ze hebben al snel een hekel aan regen; veel meer dan aan kou.
shetten zijn makkelijk te houden ja, maar dat betekent nog niet dat je ze zomaar even in je achtertuin kunt parkeren... bovendien zul je ook een schuilstal moeten hebben voor als het heel warm is, hard waait e.d. en één pony houden, lijkt me ook niet fijn, doe er dan op zijn minst 2.
Een shetlander kan op een verharde weg wel 3 keer zijn eigen gewicht trekken, dat is wel 750 kilo! Op zwaar terrein kan de shetlander als nog 250 kilo trekken.
3000 vierkante meter wordt als ideaal genoemd, en rond de 500 m2 toch wel het minimum. Eigenlijk wordt ook geadviseerd minimaal 2 paarden te nemen, omdat het toch sociale / kuddedieren zijn.
– De Shetlander is in verhouding de sterkste pony van de wereld. Een grote Shet kan wel een ruitertje van 45 kilo dragen en iets trekken van twee keer zijn eigen gewicht. – Vroeger werden Shetlanders in Engeland in de kolenmijnen gebruikt.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Een geschoren paard voelt zich het best bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Het ongeschoren paard heeft het dus pas koud bij temperaturen onder de -5°C, of bij langdurige neerslag of extreme wind, waardoor de gevoelstemperatuur aanzienlijk daalt. Een paard dat het koud heeft, rilt om weer warm te worden.
Het allerbelangrijkste om bij koud weer in de gaten te houden, is het water. Zorg ervoor dat je paard altijd water kan drinken. Controleer minstens twee keer per dag of er nog genoeg water beschikbaar is en of de leidingen of de waterbak niet bevroren zijn. Paarden houden zichzelf voornamelijk warm door te eten.
Denk bijvoorbeeld aan een laken (op de grond of laten wapperen), paraplu of parasol (neerzetten of onverwachts openklappen), zeil op de grond leggen en daaroverheen lopen, vlaggetjes of slingers ophangen, onder dingen door lopen, gebruikmaken van een toeter, ratel of radio.
Karakter en verzorging
Shetlanders zijn werklustig, nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en mede door hun nieuwsgierigheid willen ze weleens aan de verkeerde kant van de omheining staan. Shetlandpony's zijn sober, het zijn geharde pony's die maar weinig voedsel nodig hebben.
Re: Hoe oud kunnen shetlanders worden
Hoor vaak ruim over de 30-35, maar dat is natuurlijk per paard weer verschillend.
Een Shetlander weegt ongeveer 200 - 250 kg en heeft circa 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Als de pony 24 uur per dag op stal staat dan zou hij ongeveer 3 - 4 kg hooi per dag nodig hebben om in de basisbehoefte te voorzien.
In ieder geval overleeft de Shetlander de zomer op gras en water! In de wintermaanden hebben Shetlanders uiteraard wat extra voeding nodig maar ook dit mag of beter moet een beperkt aanbod zijn, een pluk droog hooi van goede kwaliteit per dag is veelal voldoende.
Nu ook voor de jongste ruitertjes een uitstekend WINTEC zadeltje. Kwaliteit en comfort voor de jongste ruitertjes en kleine pony/shetlander. Het zadel geeft goede steun en helpt de jonge ruiter evenwicht, balans en een correcte zit te ontwikkelen.
Eerst longeren met enkele longe, daarna met dubbele longe. Wanneer dat goed gaat kan er verder gegaan worden met achter het paard lopen, sturen en leren stoppen. Met een autoband werken om het paard te laten wennen aan dingen achter zich is een optie maar brengt veel risico's met zich mee.
Je moet zelf prettig kunnen rijden. Iemand van 1,65 meter past vaak prima op een pony met stokmaat D of E. Maar een C- pony is in veel gevallen toch te klein voor iemand met een lichaamslengte van 1,65 m. een en ander hangt natuurlijk ook een beetje van de bouw van de pony af.
Een mens drinkt gemiddeld 2 liter water per dag maar wist je dat een paard 30 tot 35 liter water per dag drinkt?
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer.
Re: Hoeveel weiland per pony? een halve hectare per pony/paard is minimaal als je ze veel (24/7) buiten hebt lopen.