Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.
Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg. Zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is, mag stappen gaan zetten die tot herstel gaan leiden.
De duur is heel wisselend. Bij sommige stellen duurt het herstel een half jaar, bij andere stellen wel twee jaar.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
30% probeerde in eerste instantie om samen te blijven, maar ging daarna toch uit elkaar. Maar blijkbaar speelt ook gender een belangrijke rol. Zo bevond 20% van de vrouwelijke vreemdgangers zich daarna nog in hun relatie, terwijl slechts 10% van de mannen dat kon zeggen.
Je kunt je angstig, depressief, boos en vernederd voelen. Het vreemdgaan van je partner heeft daarnaast ook grote gevolgen voor jullie relatie. Je kunt te maken krijgen met vertrouwensproblemen of besluiten om de relatie te verbreken.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag. Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Vaak is het namelijk zo dat iemand geen spijt heeft van het vreemdgaan zelf, maar wel van de pijn die ze een ander hebben aangedaan. Oprechte spijt ervaren bij de ander is vaak essentieel om door te kunnen gaan."
Op de vraag of vreemdgaan altijd uitkomt kunnen we geen antwoord geven. Maar vaak is het verzwijgen van vreemdgaan niet goed voor je relatie. Eén van de bouwstenen van een goede relatie is namelijk vertrouwen en eerlijkheid.
Doordat je je in anderen kunt verplaatsen, krijg je een schuldgevoel als je iets fout hebt gedaan ten koste van een ander. Het voelt naar als die zich rot voelt door jouw toedoen. Zeker als het je partner betreft. Maar ook als je partner niet weet dat je vreemdgaat of bent gegaan, kun je je schuldig voelen.
Hulp bij het herstellen van de relatie na vreemdgaan.
Blijf in contact. Realiseer dat jullie alleen door samen te werken uit deze situatie kunnen komen. En, als dat lukt, zal jullie relatie sterker zijn dan daarvoor. Hoe tegenstrijdig het ook voelt: op dit moment hebben jullie elkaar het meest nodig!
EFT-relatietherapie kan je helpen bij de gevoelens die loskomen tijdens of na overspel. De EFT-relatietherapeut kan jullie ondersteunen in het verwerken van deze moeilijke tijd. Je leert de pijn te benoemen en je kan zeggen waar je behoeften liggen. Hierdoor kan de ander iets voor je betekenen.
Volgens seksuologen voldoet een affaire meestal aan drie elementen: een emotionele band, geheimhouding en seksuele chemie. De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie.
Geef eerlijk antwoord op de vragen van je partner, over met wie, hoe lang, wanneer, waarom, wat je voor de ander voelt, of je nog aan de ander denkt, etcetera. Hou geen belangrijke zaken achter. Je hoeft geen pijnlijke details te vertellen over het hoe.
Kies voor vergeving
Je kunt niet terugdraaien wat er is gebeurd. Accepteer dat. Ook negatieve gevoelens over de ander maken het niet ongedaan en helpen je uiteindelijk niet. Je kunt wel beslissen of je de ander gaat vergeven, waardoor je zelf uit de negatieve spiraal kunt stappen.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
In 2005 bevroeg psycholoog Henk Noort 1700 Nederlanders met een anonieme enquête. Hieruit bleek dat 25% van de mannen en 27% van de vrouwen tussen de 20 en 45 jaar weleens is vreemdgegaan.
Zo'n 50 procent van de mensen vindt dat verliefdheid op een ander gelijk staat aan ontrouw of vreemdgaan – dit blijkt uit een studie van het vakblad Evolutionary Psychology.
Het kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander dan je partner. Op zich hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Aantrekking tussen man en vrouw is een natuurlijk verschijnsel. Het wordt een probleem als je je verliefdheid zo serieus neemt dat je huwelijk in gevaar komt.
Heeft je partner je voor een langere tijd bedrogen of is hij/zij verliefd geworden op een ander? Dan is het beëindigen van een relatie soms de beste oplossing. Probeer in dat geval zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Maak duidelijke afspraken en zet deze op papier zodat er geen onduidelijkheden over ontstaan.
Binnen een affaire is er vaak ruimte voor het delen van gevoelens en spelen wij zelfs de hoofdrol in ons leven, daar waar we in het dagelijks leven vooral druk zijn met het zorgen voor anderen. Omdat er minder hoeft en het binnen de affaire minder om DOEN draait, ontstaat er ruimte om te ZIJN.