Kortsluiting kan plaatsvinden als je een batterij laat vallen. "Dan ontstaat er schade. En als die energie in één keer vrijkomt dan wordt die batterij warm, welke batterij dat dan ook is.Dan kan die kapot gaan en kan die zelfs exploderen."
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
“Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks en hooverboards.”
Li-ionbatterijen zitten ook in powerbanks. Alleen bevatten die vaak accu's van inferieure kwaliteit die nog gemakkelijker beschadigd raken als ze in een koffer klem zitten. KLM verbiedt het vervoer van losse batterijen in het ruim.
De zonnecellen leveren stroom bij voldoende zonlicht. Als de zon schijnt stuurt de zonnecel energie naar de interne accu. Hoe meer zon, hoe sneller een solar powerbank oplaadt. In bewolkt weer laadt de solar charger echter zeker ook op.
Het kan bijzonder gevaarlijk zijn als het product wordt opgeladen op een bed waar warmte kan worden opgebouwd. Langdurig opladen kan ertoe leiden dat een powerbank extreem heet wordt tijdens het opladen van je mobiele telefoon of tablet. Het is een teken dat apparaten onmiddellijk moeten worden losgekoppeld.
Een algemene regel voor powerbanks in het vliegtuig is dat je maximaal 100 wh oftewel 27 000 mAh in totaal aan powerbanks mee mag nemen in je handbagage. Maximaal 2 powerbanks, het aantal mAh mag niet hoger zijn.
De Xtorm Infinity Powerbank is je beste vriend! Deze powerbank kan drie apparaten tegelijkertijd opladen, en een smartphone kun je er negen keer volledig mee opladen! Een powerbank met enorm veel vermogen dus. Een tablet kun je er zelfs vier keer volledig mee opladen.
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Let wel goed op je smartphone terwijl deze aan het opladen is, want in een vliegtuig zijn elektronische apparaten extra gevoelig voor kortsluiting en kunnen ze in zeldzame gevallen brand veroorzaken. Dat is ook de reden dat je nooit elektronische apparaten of powerbanks in je koffer mag stopen.
Erg praktisch als je de accu van je telefoon versleten is of je wat langer uit de buurt van een stopcontact bent, zo'n powerbank. Deze draagbare oplader heeft een eigen accu waarmee je de accu van je smartphone of ander apparaat, zoals je tablet of e-reader weer bij kunt laden.
Afhankelijk van het apparaat gaat een powerbank sneller of trager leeg. Heb je bijvoorbeeld een telefoon van 1A, dan zou een powerbank van 4000 mAh 4 uur meegaan totdat deze leeg is. Gebruik je een tablet van 2A bijvoorbeeld, dan gaat de powerbank maar 2 uur mee.
Een PowerBank laad je op met een USB laadkabel en in de nieuwste gevallen met een USB type C kabel. Hoe snel je PowerBank is opgeladen hangt af van drie factoren: de capaciteit van de PowerBank (mAh), de laadsnelheid uitgedrukt in ampère (A) en de voeding (adapter + kabel).
Waarom wil ik een powerbank? Als je de hele dag onderweg bent heb je vaak geen mogelijkheid om je telefoon of tablet tussentijds op te laden. Met een powerbank los je dit probleem op omdat je jouw telefoon, tablet of zelfs laptop van extra stroom voorziet of zelfs helemaal weer oplaadt.
De kans op schade aan jouw laptop of tablet is een stuk kleiner als je het apparaat meeneemt in de handbagage. Toch kan het apparaat ook dan nog beschadigen. Tijdens de vlucht kan jouw rugzak of trolley namelijk gaan schuiven in de bagagevakken. Dit kan schade aan het apparaat tot gevolg hebben.
Het laadvermogen van een solar powerbank
Om je tablet twee keer op te laden heb je een powerbank met minimaal 15.000 mAh nodig. Wil je naast je tablet ook je telefoon opladen, kies dan voor een powerbank met 20.000 mAh of meer.
Als je sowieso genoeg batterij wilt hebben om 2 keer een smartphone op te laden, kun je het beste een powerbank kiezen van minimaal 8.000 mAh. Wanneer je een tablet meeneemt op reis, heb je zo'n 5.000 tot 10.000 mAh nodig om één keer op te laden. Een laptop vraagt minimaal 12.500 mAh.
Anker 21w 2x USB
Mocht je behoefte hebben aan alleen zonnepanelen, dan is de Anker 21w een prima optie. Deze versie is krachtig genoeg voor het laden van 2 tablets, (er is ook een lichtere versie, die alleen telefoons goed laad). Hier zit dus geen powerbank bij! Deze portable zonnelader laad dus direct apparaten op.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts één lader.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.