Het druppelen van water van de bladeren (of 'huilen') kan bij bijna alle planten voorkomen, maar er zijn bepaalde soorten waar je het met name regelmatig ziet, zoals de Alocasia en de Bananenplant. Het is zo veelvoorkomend dat ze hier zelfs een naam voor hebben bedacht: guttatie.”
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie. Er zit bij deze planten dus weinig anders op dan 'm op een plek te zetten waar de plant ongegeneerd kan druppelen. Bij andere planten kun je het makkelijker voorkomen, zoals bij de vaak huilende planten Monstera of Epipremnum.
Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Hierdoor kan het gebeuren dat er te veel water in het systeem van de plant komt, waardoor er een overdruk ontstaat. Dit lost de plant dan op door water naar buiten te persen in de vorm van druppels. Dit is het wat wij ervaren als het 'huilen' van de plant.
Je spreekt dus van een zwetende plant eigenlijk. Wanneer een plant te veel water en mineralen opneemt in de wortels wordt het overschot normaal gesproken (overdag) door het blad verdampt. Wanneer de druppels opdrogen zie je soms de mineralen die als witte vlekjes achterblijven op de bladpunten.
Kan het kwaad? Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op.
Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk.
Bij de Alocasia kun je zien dat je te veel water geeft als ie 'lekt', er ontstaan dan druppeltjes op de punten van de bladeren.
Een huisdier rouwt ook bij het verlies van hun baasje of een van hun huisdierenvriendjes. Hoe een dier rouwt is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op. Het andere dier wordt juist wat agressiever: gaat krabben, bijten en blaffen.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
Wat je moet weten! In tegenstelling tot stereotypen, zijn koeien geen hersenloze wezens. zelfs, compleet met het laten van tranen net als mensen.
Bij zeer lange luchtwortels kan de verleiding soms groot zijn om ze af te knippen. Ons advies: niet doen. De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Monstera of Gatenplant (Philodendron) Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena) Treurvijg (Ficus benjamina) Gerbera (Gerbera jamesonii)
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Worteldruk is het mechanisme van planten, waarbij water met mineralen door de houtvaten in het xyleem vanuit de wortels omhoog gebracht wordt naar de bladeren. De worteldruk bestaat echter in veel planten niet en is zeker niet voldoende om een waterkolom in de lucht te hijsen.
Is de Monstera giftig? Ja, de Monstera is erg giftig voor katten en honden (dodelijk) en kleine kinderen. Daar waar sappen van de Monstera in aanraking zijn geweest met huid en slijmvliezen, kunnen irritatieplekken en zwellingen ontstaan.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
Waarom maakt mijn Monstera geen gaten in de bladeren? De voornaamste reden waarom er geen gaten, of fenestraties, in de bladeren van je Monstera verschijnen en het blad ook klein blijft is een te kort aan daglicht. De Monstera heeft voldoende licht nodig, om grote en gezonde bladeren te maken.
Hoe vaak moet een Bananenplant water? Je Bananenplant water geven kun je het best tweemaal per week doen. Belangrijk is dat de potgrond niet uitdroogt. Voel daarom tweemaal per week met een vinger in de potgrond.
De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.