Waar je niet kaal van wordt, is door een hoed of pet te dragen. Als je een hoofddeksel draagt dat heel erg strak zit, kan het je haar wel beschadigen. Dan kan het plaatselijk afbreken. Maar haaruitval is dat niet.
Het is nooit aangetoond dat het veel dragen van een hoed of petje invloed heeft op kaalheid. Wel kan een hoofddeksel dat heel strak zit je haar beschadigen, maar je wordt er dus niet sneller kaal door.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid. Heeft u bijvoorbeeld een droge hoofdhuid en gebruikt u shampoo voor een ander huidtype? Dan kunnen de haarzakjes door deze shampoo kapotgaan of verstikken. En dit leidt weer tot haarverlies.
Is gel slecht voor je haar: veel gestelde vragen
Als je elke dag haargel gebruikt, moet je deze elke nacht afwassen om de vettigheid en productresten te verwijderen. Maar het is niet gezond om je haar elke dag met shampoo te wassen, omdat het je haar kan uitdrogen. Gebruik dus niet dagelijks haargel op je haar.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.
Omdat elke haar 3 tot 5 jaar groeit, zou je verwachten dat kaalheid pas vanaf het zestigste jaar gaat optreden. In theorie zou een volle haardos zelfs tot de leeftijd van honderd jaar mogelijk moeten zijn.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen. Dit zijn de haren die je in je douche, op je tapijt en op de schouder van je jas aantreft. Meestal zul je je niet eens realiseren dat je deze haren verliest. Als je lichaam echter dagelijks meer haarverlies vertoont, kan je overmatige haaruitval hebben.
Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen. Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot.
Als je meer dan 100 haren verliest per dag wordt het abnormaal en spreken we van haaruitval. Meestal is dit erfelijk bepaald en spelen mannelijke hormonen een rol. Soms liggen ziekten zoals schimmelinfecties, schildklieraandoeningen, bloedarmoede, vergiftiging (alcohol!)
Haarverlies hoeft niet meteen te betekenen dat je een tekort aan magnesium hebt, maar het kan dat proces wel versnellen. Het is dus zeker aan te raden magnesium te gebruiken als je last hebt van veel haaruitval. Hoeveel magnesium je nodig hebt hangt van een aantal factoren af, zoals je geslacht en leeftijd.
Medicatie die erom bekend staat dat ze haaruitval kunnen veroorzaken zijn onder meer antidepressiva, maar ook bloedverdunners, bloeddrukverlagers, anticonceptie en schildklier medicatie. Van deze medicijnen is algemeen bekend dat ze bij sommige gebruikers haaruitval als bijwerking hebben.
U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten. U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Gel, wax, spray etc dringen niet in de haren zelf door maar blijven aan het oppervlakte van de haren. De haarwortel zelf wordt niet aangetast en daarmee is er geen invloed op je haargroei , haarverlies of het ontstaan van kaalheid.
Een wax lijkt het meest op gel. Het verschil tussen wax en gel, is dat wax niet hard wordt en gel wel. Wax kun je het beste gebruiken op droog haar en is geschikt voor alle haartypes. Je kunt het haar de hele dag door stylen en re-stylen.
Overmatig gebruik van stylingproducten
Gel, Wax en Haarlak. Maar als je deze producten veel gebruikt, laten ze ook meer resten achter in je haar. Je kunt je voorstellen dat als je dit er niet goed uitwast, je haar verstopt kan raken. En hierdoor kan het niet goed ademen, zal het stikken en eventueel afbreken.