Overstappen van gas naar inductie: welke pannen kan ik nog gebruiken? Wanneer je overstapt van gas naar inductie kun je vaak niet alle pannen meer gebruiken. Alleen magnetische pannen met een platte bodem zijn geschikt op een inductie kookplaat.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Heeft u voorheen altijd op gas gekookt? Koop dan eerst nieuwe pannen voordat u gaat koken op een elektrische kookplaat. Koken op gas zorgt er namelijk voor dat de bodem van de pan kromtrekt. Een kromme bodem raakt uw elektrische kookplaat niet goed, waardoor deze niet warm wordt.
Gietijzeren pannen zijn ook geschikt voor een inductiekookplaat, maar kunnen wel krassen geven op de oppervlakte van de kookplaat.
Bij de overstap van bijvoorbeeld gas naar inductie vormt de juiste elektrische voorziening het uitgangspunt. Op basis van de huidige aansluiting, de mogelijkheid voor uitbreiding van deze voorziening en het bijbehorende kostenplaatje zal bepaald worden uit welke inductiefornuizen u uw keuze kunt maken.
Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Aansluiting inductie kookplaat
De prijzen voor de aansluiting van een inductie kookplaat beginnen bij €70,- en kunnen oplopen tot €140,-, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie en van de grootte van de kookplaat.
Je kunt je pannen testen door een magneet op de bodem te plaatsen.Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet zitten dan is het tijd voor nieuwe pannen.
Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Al is het wel zo dat pannen die gebruikt zijn op een gaskookplaat, niet meer geschikt zijn om te gebruiken op een keramische kookplaat. Bij koken op gas trekken pannen vaak krom.
Een belangrijke oorzaak van kromgetrokken pannen is koken op vol vermogen, vooral als de pan leeg is. Zonder ingrediënten of water kan de bodem van de pan gemakkelijk bol komen te staan door extreme hitte. Een lege pan op een warmtebron kan namelijk snel temperaturen boven de 300 graden bereiken.
Als je de pan verwijdert, verdwijnt het veld en koelt de inductieplaat af. Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit. Bij inductie gaat 90% van de energie naar het verwarmen van de pan, terwijl bij gas slechts 60% hiervan het geval is.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Bij het koken op een elektrische kookplaat kunnen, net als bij het koken op een gasfornuis, eigenlijk alle nieuwe pannen gebruikt worden. De elektrische kookplaat wordt verwarmd door elektriciteit waarbij de warmte doorgegeven wordt aan de pan.
Wat is goedkoper, inductie of gas? Het antwoord op deze vraag klinkt misschien wat vreemd: hoewel gas in 2023 een goedkopere energiebron is dan elektriciteit, is koken op inductie uiteindelijk voordeliger dan koken op gas.
Wil je elektrisch koken, ga dan voor een inductiekookplaat: die gebruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten. Vergeleken met gas is er nu nog weinig verschil in CO2-uitstoot. Maar als de stroom duurzamer wordt, wint inductie het van koken op gas.
Wat zijn inductie matjes? De matjes voor op uw inductie kookplaat zijn gemaakt van siliconen. U gebruikt inductie matjes onder uw pannen om de inductiekookplaat optimaal te beschermen tegen vervelende krassen én vuil. Het materiaal kan temperaturen aan tot 200 graden Celsius.
Energieverbruik inductiekookplaat versus gas
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.
Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 37 m³ gas per jaar voor het koken. Met de huidige gasprijzen* van 1,45 per m³ zou dat neerkomen op een jaarlijks bedrag van zo'n 55 euro.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere.
Je kunt je pannen testen door een magneet op de bodem te plaatsen.Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet zitten dan is het tijd voor nieuwe pannen.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Aanpassingen in je groepenkast
Het is verstandig om hiervoor een elektricien te raadplegen. Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro. Er zijn echter ook een aantal inductiekookplaten met een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op 1 fase.
De Bosch PIV851FC5E Serie 6 is een van de zuinigste inductiekookplaten uit de test. Hij laat zich makkelijk schoonmaken en de bediening is duidelijk en makkelijk. Deze Bosch heeft genoeg ruimte om alle vijf de kookzones tegelijk te gebruiken.