Staat jouw olijfboom in een pot? Dan kun je hem het beste onder een overkapping zetten in de winterperiode.Daar krijgt de boom wel voldoende licht, maar kan hij wel vorstvrij staan.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
In de hete klimaatzones is het noodzakelijk om uw olijfboom 2 tot 3 keer per week water te geven, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Let op: palmbomen en olijfbomen zijn erg gevoelig voor sneeuw en ijzel. Wanneer deze weersomstandigheden zich voor doen, raden wij u aan om de palmboom of olijfboom in ieder geval met een vlieshoes te beschermen tegen de sneeuw of ijzel. Ook wanneer het niet heel hard vriest.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
De olijfboom (Olea europaea) in de tuin is een populaire boom in Nederland en komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Zeker als je een mediterrane sfeer in je tuin wilt creëren, is de olijfboom een geschikte boom. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter blijft het blad aan de boom.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
De belangrijkste manier om sfeer of gezelligheid te creëren is door de juiste verlichting te gebruiken. Wij zijn vooral fan van een openhaard, lichtsnoeren en kaarsjes. Je kunt ook kiezen voor één grote lichtbron, bijvoorbeeld een hanglamp boven de tafel. Deze kun je aanvullen met sfeerverlichting.
Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter: Wikkel een warmtekabel rondom de stam; Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam; Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.
Over het algemeen raden wij aan de olijfboom in te pakken vanaf -7 of -8 graden onder nul. In principe kan een olijfboom koudere temperaturen aan, maar het blad of loof van de olijfboom is wel gevoeliger.
De meest handige manier om een olijfboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo'n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote. De Olijfgaard heeft in samenwerking met Planth Health Care speciaal voor mediterrane bomen een optimaal voedingstablet ontwikkeld.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
Gericht op het zuiden (veel zon)
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan.
Ondanks dat olijfbomen erg sterk zijn, zijn ze niet goed bestand tegen de vochtige winters die wij met ons klimaat gewend zijn. In de winter kun je de olijfboom dan ook het beste verplaatsen naar een warme kas of schuur (met daglicht) om 'm te beschermen tegen de vorst.