Met behulp van een muziekherkenningsapp is het easy peasy om de titel van die onbekende song te achterhalen: klik tijdens de song op Shazam, Soundhound, TrackId of een soortgelijke app en de ingebouwde microfoon op je telefoon vangt de geluidsfrequenties op en maakt zo een “akoestische vingerafdruk”.
Dan weet Google raad. Zit je al de hele dag met een liedje in je hoofd zonder dat je de artiest of de titel weet? Daar heeft Google nu een oplossing voor: open de app, neurie de tonen van je liedje hardop en de zoekmachine vertelt je alles wat je moet weten.
Stap 1: Open eerst de Google-app op je iOS of Android-apparaat. Stap 2: Klik op het 'Microfoon' icoontje in de zoekbalk. Op een Android-apparaat kun je ook op het 'Microfoon' icoontje klikken in de Google-widget op je startscherm. Stap 3: Stel de volgende vraag: 'Welk nummer is dit?'
Met de nieuwe Hum To Search-functie is dit eindelijk verleden tijd. Vanaf vandaag kan je jouw deuntje namelijk neuriën, fluiten of zingen in de Google app.
Shazam is heel goed in liedjes herkennen en in muziek scannen. Deze gratis app voor iOS en Android werkt met een druk op de knop. Daarna luistert hij via de microfoon. Op die manier hoort de app het nummer en zoekt hij het op in de database van Shazam.
Vandaag is het huidige weeknummer: 38. Welk weeknummer vandaag op de kalender staat hangt af van de datum.
Met Shazam kan je de titel van een lied eenvoudig achterhalen. Houd je smartphone in de richting van de muziek, druk op één knop en binnen de dertig seconden verschijnt de titel van het nummer op je scherm. Het handige is dat nummers zelfs herkend worden, ook al wordt er tegelijkertijd gebabbeld in de buurt.
Neuriën op muziek: ogen dicht, toon en relax…
Voor je start, probeer eerst te landen in het moment. Ga rustig zitten, doe je ogen dicht, ontspan je gezicht, laat je schouders zakken en haal rustig een paar keer adem. Laat je adem zacht in- en uitvloeien, door je neus, naar je buik.
Heb je een Android-telefoon? Dan kun je ook de Music Recognition app gebruiken om dat ene nummer te herkennen. De app werkt hetzelfde als Shazam. Met één klik op de knop vind je direct dat toffe liedje terug, inclusief extra informatie over de artiest en het album.
Google voorziet zijn stemassistent, de Google Assistant, van een grote update. Die kan nu gebruikt worden om muziek te herkennen. Apps als Shazam worden daarmee dus behoorlijk overbodig, want voortaan kan je gewoon aan de digitale assistent vragen welk liedje je nou eigenlijk hoort. Dat meldt Android Authority vandaag.
Bijvoorbeeld door omgekeerd te zoeken via telefoonboek.nl. Deze zoekmachine voor telefoonnummers is je beste kans om te achterhalen wie je belt. Heb je resultaat? Dan zie je welk bedrijf of persoon je probeerde te bellen.
Neuriën is zingen met gesloten mond, waarbij het geluid zoals dat door de stembanden gemaakt wordt door de neus hoorbaar gemaakt wordt. Het volume dat met neuriën mogelijk is, is veel lager, onder meer omdat de als resonator optredende mondholte geen rol speelt.
Zorg ervoor dat het is verbonden met het internet en met hetzelfde wifi-netwerk als je mobiele apparaat. Zorg ervoor dat de microfoon aan staat: Speakers (behalve Google Home), smartdisplays of smartklokken: Zorg ervoor dat de schakelaar voor de microfoon op de achterkant van het apparaat aan staat.
Shazam is een van de populairste mobiele apps voor het herkennen van liedjes die op de radio of zelfs live worden gespeeld. De app, beschikbaar voor onder meer iPhone en Android, is gratis.
De Shazam-app gebruiken op een iPhone of iPad
De herkende nummers vindt u in 'Mijn muziek' in de Shazam-app. Van de herkende nummers wordt ook een reservekopie gemaakt in iCloud. Nadat er een nummer is herkend, tikt u op de afspeelknop naast een Shazam om naar een voorbeeld te luisteren.
SoundHound
SoundHound doet vrijwel alles wat Shazam doet en zelfs meer. Net als Shazam kan SoundHound je met één druk op de knop vertellen welk nummer er wordt afgespeeld. Stel dat het nummer dat je zojuist hoorde, eindigde voordat je je telefoon tevoorschijn kon halen en Shazam kon openen. Geen probleem.
De landcode van Nederland is bijvoorbeeld 31 of +31. De website van de Telefoongids heeft een overzicht van alle landcodes .
Gebruik dan een online database, zoals detelefoongids.nl of telefoonnummerzoeken.net. Hier kun je op telefoonnummer zoeken en zo de naam die bij het nummer hoort vinden.
Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Google Home is vanaf 24 oktober 2018 in Nederland verkrijgbaar in verschillende grote webshops. De prijs van de Google Home is € 149 per stuk. De mini variant kost € 59.
Volg deze stappen om ”Ok Google” in te schakelen: Open Google-App. Onder menu kies Instellingen > Spraak > Voice Match. Schakel nu Toegang via Voice Match in.