Je bidon in de vaatwasser gooien, is een absolute no-go. De vaatwasser is vaak te heet, en de reinigingsmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden, zijn erg agressief.
Wat minstens even goed werkt zijn afwasmachine-tabletten. Breek zo'n tablet doormidden en los deze op in het water in je bidon. Laat dit alles een nacht staan, schud een paar keer, spoel alles goed uit. En je bidon is schoon.
- Geur- en smaakresten kan je overigens ook makkelijk verwijderen door je fles te vullen met warm water, citroensap toe te voegen, en daarna minstens 30 minuten (of nog beter: een hele nacht) te laten staan. Citroensap verwijdert niet alleen onfrisse geurtjes, het vernietigt ook bacteriën en ziektekiemen.
De oplossing is vrij simpel. Chloor er in. die je aan het water in de bidon toevoegd. Na een aantal uren is die vieze smaak en geur voor altijd weg.
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
Vul je bidon met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Gebruik een afwasborstel of een schoonmaaksponsje om de binnenkant en de randen rond de fles schoon te schrobben. Spoel af tot het water helder is.
Bidon jaarlijks vervangen
Je hebt al een nieuwe bidon vanaf 5,99 euro! Bidons hebben geen eeuwig leven. Na een tijdje zijn ze simpelweg niet meer fris te krijgen en dat is het juiste moment om ze te vervangen. Wij raden aan om dit minstens een keer per jaar te doen.
De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken. Nog enkele dagen later, als alle voedingsstoffen in het besmette water door de bacteriën zijn opgebruikt, kan de geur weer verzwakken.''
Laat 'm even weken in een lauwwarm badje met (baking)soda en spoel 'm na met (natuur)azijn. Geur- en smaakrestjes kan je verwijderen door de fles (het onderstuk) te vullen met heet water en minstens 30 minuten te laten staan. Droog de Dopper wel even goed af na behandeling.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Goed om te weten voor je Dopper met logo
Waarschuwing: kook je Dopper nooit uit. Bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper namelijk gaan vervormen of nog erger: lekken. Ook kan de bedrukking beschadigen bij temperaturen hoger dan 65 graden.
Alle onderdelen van een air up®-fles zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. De fles is gemaakt van BPA-vrij Tritan™, dat ook wordt gebruikt voor babydrinkflessen. Het mondstuk is gemaakt van voedselveilig silicone, dat ook wordt gebruikt voor fopspenen.
Mijn tip is dan ook om je bidon open te bewaren, doe de dop er dan niet of los op. Zo kan er voldoende verse lucht de bidon in. Zo voorkom je dat je bidon gaat verstikken en dus stinkt wanneer je hem weer gaat gebruiken.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
In het riool kan methaan ontstaan, bijvoorbeeld op plekken waar vet en slib zich ophopen. Bij het inademen van hoge concentraties van methaan wordt zuurstof verdrongen en kunnen de volgende symptomen zich voordoen: Bewusteloosheid. Duizeligheid.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.
De Dopper Insulated houdt je water ijskoud voor 24 uur and super heet voor 9 uur. De Dopper Glass Insulated houdt jouw water ijskoud voor 2 uur en super heet voor 1 uur!
Een bidon is een drinkbus, die met een bidonhouder op een sportfiets kan worden bevestigd, zodat tijdens het fietsen iets (meestal water) gedronken kan worden.
De geïsoleerde RVS drinkfles is niet vaatwasserbestendig. De print van deze flessen kan dan snel vervagen, waardoor wij aanraden hem met de hand af te wassen. De dop en het rietje van de isoleerfles mogen uiteraard wel gewoon in de vaatwasser.
drinkbus reinigen
Laat je drinkbus een nachtje weken in een sopje van sodakristallen en warm water. Reinig ze daarna met een propere afwasborstel en spoel even na met natuurazijn. Gebruik geen chemische producten: die laten een smaakje achter.