Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast. Dat levert tot wel 7 procent meer wifi-sterkte in huis op.
De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het hoofdaansluitpunt, waar je internet het huis binnenkomt. Dit aansluitpunt is vaak in de meterkast. En de meterkast is niet het meest centrale punt in je woning. Een centrale plaatsing is wel belangrijk voor goed draadloos internetbereik door je woning.
Dit modem ga je plaatsen binnen 1 meter van de hoofdaansluiting en binnen 1 meter van een stopcontact. Plaats het modem niet dicht bij metalen voorwerpen en zet het modem wat hoger, 1 tot 2 meter hoog.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Modem versus router
De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...).
De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel.
Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer.
Om je tv aan te sluiten met een draadloze verbindingsset, volg deze stappen: Sluit een adapter van de verbindingsset aan op een stopcontact dicht bij het modem. Verbind nu de adapter met een netwerkkabel op het modem van de provider. Sluit de tweede adapter aan in het stopcontact dicht bij je televisie.
Over het algemeen wordt aangeraden dat je iedere vijf jaar je router vervangt.
Voor het installeren van een eigen wifirouter is kennis nodig van aansluitingen en netwerken in het algemeen. Vooral een glasvezelmodem installeren is een uitdaging. Geen ondersteuning van je provider: Met een eigen modem kan de provider geen monteur aanbieden. Je zult zelf je internet moeten aansluiten.
Technisch is er geen daadwerkelijk probleem met meerdere modem's op dezelfde hoofdaansluiting, MAAR de hoeveelheid bandbreedte wordt dan ook gedeelt door de modems. Tegenwoordig wordt elke aansluiting (zoveel mogelijk) direct naar de wijkkast geleid (en niet meer aftakkingen per huis).
De hoofdaansluiting (ISRA-punt) is waar de DSL-internetverbinding de woning binnenkomt. Het kan op verschillende plekken in de woning te vinden zijn. Dit is vaak in de meterkast of aan de muur in de woonkamer, hal of kelder.
Zonder abonnement draai je waarschijnlijk wel voor de kosten op: grofweg tussen de 100 en 1.000 euro. (Dit is een inschatting, per situatie kan de prijs verschillen). Neem contact op met je DSL-provider. Normaal gesproken regelen zij een monteur om de aansluiting te herstellen.
Via Kijk.nl kun je online voor niks de zenders SBS6, SBS9, Net5 en Veronica terugkijken. Er is ook een Kijk-app waarmee je on demand kunt kijken. Met een gratis account kun je deels toegang krijgen tot live-content, zoals Europees voetbal.
Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.
Zonder coax tv-kijken via de telefoonlijn of stopcontact
Je kunt ook tv-kijken zonder coax via de telefoonlijn of het stopcontact. Draadloos tv-kijken is dat niet, want je televisie moet nog altijd aangesloten worden op een netwerk.
DSL kabel – RJ11 kabel
Dit is de kabel tussen het aansluitpunt (ISRA punt) waar je DSL verbinding je huis binnen komt, en de DSL-poort van je modem. Je kunt deze kabel ook gebruiken om het modem met je telefoon te verbinden.
Om verbinding te maken met internet via ADSL, kabel of glasvezel hebt u bij uw internetabonnement een modem nodig. De modem krijgt of koopt u bij de internetprovider als u een abonnement voor internet afsluit. Wie een internetaansluiting voor thuis neemt, kan kiezen of hij dat bekabeld of draadloos wil.
De meeste verwarring ontstaat door onduidelijkheid over de begrippen telefoonlijn, telefoonaansluiting en telefoonabonnement. Voor internet via ADSL is altijd een telefoonaansluiting nodig. Immers, de ADSL-techniek maakt gebruik van het datagedeelte van een telefoonverbinding.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Bepaalde materialen in huis, zoals metaal, beton en glas beïnvloeden het wifi-signaal. Net als andere wifi-netwerken, zoals die van je buren en sommige 'slimme apparaten'.
Daarnaast ligt de levensduur van een modem vaak rond de 10 jaar, afhankelijk van het abonnement van de eindgebruiker. Voor routers met WiFi is deze gebruiksduur slechts 3-5 jaar, omdat de technologie op WiFi gebied veel sneller evolueert en eindgebruikers steeds een betere WiFi willen.