Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.
Ultrasoon geluid, met een frequentie hoger dan 20 kHz (kilohertz) kan de gemiddelde mens normaal gezien niet horen. Maar veel dieren horen dit wel. Het kan een diervriendelijke oplossing zijn om bijvoorbeeld te voorkomen dat marters autokabels in uw auto kapot knagen.
Een ultrasoon toestel zal heel effectief werken in de ruimte waar het is geplaatst maar het geluid gaat niet door vaste materialen (muren, plafonds, vloeren).
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Ultrasoon geluid heeft de eigenschap om vrij snel uit te 'doven'. Het geluid reikt maar een meter of 4 ver.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Ultrasone* ongedierteverdrijvers werken op frequenties die wij niet kunnen horen, maar die de hond wel degelijk goed kan waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn knaagdier- en kattenverdrijvers en ultrasone vlooienbanden.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Een ultrasoon kattenverjager produceert geluiden met een zeer hoge frequentie: meer dan 20.000 hertz. Hoewel het menselijk oor deze geluiden niet kan onderscheiden, kunnen veel dieren ze wel horen. Dit geldt in het bijzonder voor katten, die deze geluiden kunnen onderscheiden, en die er niet van houden!
In een ultrasoon vloeistof neemt de geluidssterkte toe waardoor er een negatieve druk ontstaat. Deze negatieve druk doorbreekt de vloeistof waardoor tienduizenden kleine waterdampbellen ontstaan. Als deze waterdampbellen vervolgens in een geluidsgolf terecht komen beginnen ze te trillen.
Boven de 300 MHz neemt de absorptie nog maar lichtjes af. Wel kunnen in het frequentiegebied tot enkele GHz'en nog lokale zogenaamde “hot-spots” onstaan. (N.B. Dit is het frequentiegebied waarin de mobiele telefoon werkt.) Bij zeer hoge frequenties (> 10 GHz) dringen de radiogolven niet meer het lichaam in.
Om te communiceren gebruiken muizen ultrasone geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn. Wel kun je muizen horen door het lopen tussen de spouwmuren, in de plafonds of op zolder. Deze geluiden zijn voornamelijk 's nachts hoorbaar.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
In hun natuurlijke omgeving spitsen ze vaak hun oren om goed te luisteren, ze zijn dan ook gevoelig voor geluid. Bij harde muziek kunnen ze gestresst raken. Dus als je echt een dierenvriend bent kun je beter verplaatsen waar ze beter aan kunnen wennen.
Honden kunnen bijvoorbeeld verjaagd worden met ultrasoon geluid of door geur. Honden verjagen op geur kan doormiddel van korrels die u in de tuin strooit of door een spray in de tuin te sprayen. Deze middelen zijn niet gevaarlijk voor dieren maar houdt de honden op afstand door de onaangename geur.
'Het apparaat van de buren heeft een bereik tussen de 14 kHz en 25 kHz en kan worden afgesteld. Het feit dat de geluiden worden gehoord geeft aan dat het product niet correct is ingesteld. ' Met name jonge mensen kunnen dit soort ultrasone geluiden tot 20 kHz goed horen.
Vos- en marterverjager met ultrasoon geluid - eigenschappen
Doordat dit toestel een bereik heeft tot 200m² kan je de roofdieren zeker op afstand houden van je kippen zonder gebruik te moeten maken van giftige of gevaarlijke middelen.
Ultrasoon geluid: Is geluid dat wordt veroorzaakt door geluidsgolven met frequenties hoger dan 20.000 Hz. Deze frequenties zijn voor het menselijk oor niet waarneembaar. Katten, honden en dolfijnen kunnen dit geluid wel horen. Van dit geluid wordt gebruik gemaakt bij echografie en in hondenfluitjes.
Geluid ontstaat wanneer er 'iets' in trilling wordt gebracht. Die trillingen die er ontstaan kunnen wij met het oog niet zien, omdat deze heel snel zijn. Geluid is natuurlijk wel te horen, de trillingen vangen wij op met onze oren.
Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.
De geluidsgolven variëren in hoogte, lengte en toon. Zo wordt voorkomen dat de dieren resistent worden tegen de geluiden. Daarom is de verjager blijvend effectief. De frequentie van het geluid is zo hoog dat honden, katten, vogels en mensen hier geen last van hebben.
Alles wat de kat verjaagd zal de hond ook verjagen of doen verschieten. Afzetten kan ook, maar dan heeft de hond er ook last van omdat die minder tuin heeft. Voorkomt wel dat die het opeet en uitbraakt.