Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.
Bij een man wordt het zaad getest op het volume van de zaadlozing, aantal cellen, beweeglijkheid, vorm en de zuurtegraad. Bij één op de drie stellen ligt de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen bij de man. Bij mannen is er vrijwel nooit sprake van onvruchtbaarheid, maar van verminderde vruchtbaarheid.
Problemen met de vruchtbaarheid van de man kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de hoeveelheid en beweeglijkheid van de zaadcellen niet optimaal, waardoor de eicel niet op tijd kan worden bereikt. Een slechte zaadkwaliteit is meestal te wijten aan een stoornis in de spermaproductie (spermatogenese).
Na een ejaculatie moet een zaadcel zo'n 12 tot 15 centimeter afleggen om een eicel te bevruchten. Het grootste deel van de zaadcellen bereikt de eicel nooit. De kans op een bevruchting is afhankelijk van: De beweeglijkheid van het zaad.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
De hoeveelheid, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen bepalen de kwaliteit van het zaad. Van mannelijke onvruchtbaarheid is sprake als de normale eicel niet bevrucht wordt als gevolg van abnormaal sperma.
Het blijkt dat mannen tussen de 20 en 35 het meest vruchtbaar zijn en 28 dé optimale leeftijd is. Dat geldt echter niet voor elke man.
Ergens tussen je 11e en 16e jaar krijg je je eerste zaadlozing: er komt sperma uit je piemel.
Als de man klaarkomt in warm water kan het sperma een paar minuten overleven. Wanneer de man klaarkomt in heel heet water, of water met chemicaliën (een bubbelbad bv) overleeft het sperma maar een paar seconden. Kortom: in deze gevallen is het heel onwaarschijnlijk dat een vrouw zwanger wordt.
Nu worden mannen niet ongesteld, maar ze hebben wel hormoonschommelingen die gevolgen met zich kunnen meebrengen. In de medische wereld is de mannelijke variant van PMS: het irritable male syndrome (IMS), vooralsnog alleen bekend onder sommige volwassen zoogdieren.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.
Efficiënte seks
Zo kan het standje grote invloed hebben op het zwanger worden. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, want dan gaat het sperma juist naar beneden en niet naar de baarmoeder. Daarom wordt de missionarishouding aangeraden, zo is de kans groter dat de zaadcellen de eicel bereiken.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Jongens vinden menstruatie vies, beschamend en soms zelfs walgelijk. Dat blijkt uit onderzoek dat Plan International heeft uitgevoerd onder 4.127 jongens en mannen (15-24 jaar) in Brazilië, Indonesië, Uganda en Nederland. Dit Bloedeerlijk onderzoek legt de diepgewortelde taboes rondom menstruatie pijnlijk bloot.
Minder bekend is dat transvrouwen ook ongesteld kunnen worden. Zonder bloed, ze hebben immers geen baarmoeder of eierstokken. Maar mét alle andere gangbare menstruatieklachten en PMS-symptomen, zoals pijn, krampen, hoofdpijn, stemmingswisselingen en een volledig ontregelde poeproutine.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Vrouwen kunnen zwanger worden bij vrijen zonder penetratie (dus zonder dat de man in de vrouw komt). Ook bij huid-op-huidcontact van vagina en penis is er altijd een kleine kans op zwangerschap. Zowel via voorvocht als via sperma.
Jongen van 14: Sperma overleeft in gewoon water hooguit een paar minuten. En als je badschuim, zeep of iets dergelijks in het bad hebt zitten is het sperma vrijwel meteen dood. De kans dat het dan zo diep in de vagina komt dat een bevruchting plaats kan vinden is echt verwaarloosbaar.