Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Als uw kroon afgebroken is, of u heeft een loszittende brug, dan kunt u dit meestal provisorisch repareren. Maar wacht niet te lang met naar de tandarts gaan. Losgekomen tijdelijke kronen en bruggen kunnen bijna altijd wachten tot u de volgende werkdag bij uw eigen tandarts terecht kunt.
Metaal vorm de basis en daarom heen wordt een laagje porselein aangebracht. De kroon ziet er daardoor natuurlijk uit, heeft dezelfde kleur als een tand en gaat langdurig mee. Bij een goede mondhygiëne en periodieke tandartscontroles ligt de levensduur van een kroon tussen de 20 en 35 jaar.
Wat te doen bij het uitvallen van een kroon? Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet u tijdig door uw tandarts laten repareren. Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken.
Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact met ons op en bewaar de losgekomen kroon of brug goed. De tandarts kan uw kroon dan opnieuw vastmaken.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Standaard zit er 1 jaar garantie op een kunstgebit. Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Door gebruik te maken van hefboomwerking wordt niets beschadigd en kan de kroon zelfs (tijdelijk) hergebruikt worden. Ideaal voor bijvoorbeeld endo's.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen. Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk.
Je kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand of kies. Superglad, stevig en dezelfde kleur als je andere tanden en kiezen.
U kunt wel gewoon eten, drinken en poetsen. Zorg ervoor dat u de kroon of brug de eerste 24 uur niet maximaal belast.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
In de regel gaan kronen en bruggen levenslang mee. Als minimum duur kunt u ongeveer 10 jaar als uitgangspunt nemen. Dit geldt ook voor een implantaat. De levensduur van implantaten, kronen en bruggen is ook erg afhankelijk van de mondhygiëne en de algehele (mond) gezondheid.
Noodvoorziening – Na de eerste behandeling wordt er een tijdelijke kunststof noodkroon of noodbrug geplaatst. Deze zit nog niet definitief vast. Daarom is het in deze periode aan te raden om geen harde of kleverige producten te eten, omdat de noodkroon dan makkelijker los kan raken.
Basisverzekering of aanvullende verzekering
De basisverzekering vergoedt de kosten van bruggen en kronen niet. Om toch verzekerd te zijn voor kronen en bruggen kun je je aanvullend verzekeren. De verzekering voor bruggen en kronen valt onder de aanvullende tandartsverzekering.
10. Kan een tandkroon verkleuren? Bij een goede mondverzorging zal een tandkroon niet verkleuren. Wel kan zich tandplak op de kroon ontwikkelen.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Tandarts heeft inspanningsverplichting
Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Dit omdat elk gebit anders is en het resultaat daardoor ook per persoon kan verschillen. Je hebt dus in principe geen garantie op een behandeling zoals vullingen, reinigen en wortelkanaalbehandelingen.
Helaas komt het voor dat na het vullen een tand of kies gevoelig wordt. Meestal is het gevoeligheid voor warm en koud, soms ook gevoeligheid bij bijten. De pijn verdwijnt normaal binnen enkele weken, soms kan het echter enkele maanden aanhouden. Het kan helpen te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven. Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Een wortelkanaalbehandelingen is ook een oplossing om die ontstekingen te genezen. Een andere reden waarom een wortelkanaalbehandeling nodig kan zijn is om extra houvast voor een kroon of brug te verkrijgen. De wortel moet tot bijna aan de wortelpunt worden schoongemaakt en gevuld.