Ontbinden van een koopovereenkomstAls je een koopovereenkomst sluit en de wederpartij komt deze niet na, dan heb je het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Maar er moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Voorwaarde is dat de tekortkoming van de wederpartij de ontbinding moet kunnen rechtvaardigen.
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven. Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd.
Koopovereenkomst schriftelijk ontbinden
Wilt u een koopovereenkomst ontbinden? Schrijf de verkoper dan een brief. Zeg dat de verkoper het product niet heeft kunnen repareren. Of dat hij geen nieuw product wil geven.
U beëindigt de overeenkomst en stuurt het product terug. Het maakt niet uit wat de reden is. Dit noemen we 'ontbinden'. De verkoper moet dan uw geld teruggeven.
Het ontbinden van een overeenkomst hoeft niet via de rechter en kan worden gedaan door middel van een aan de wederpartij gerichte schriftelijke verklaring waarin wordt aangegeven dat de overeenkomst wordt ontbonden. In de verklaring moet wel worden aangegeven waarom er wordt ontbonden.
Bij een koopcontract heeft u ook verplichtingen. Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken.
Wanneer een koper ontevreden is over zijn aankoop, bijvoorbeeld door gebreken, schade of andere problemen die de verkoper niet wil of kan herstellen, dan kan de koper er soms voor kiezen het koopcontract te ontbinden, of te vernietigen.
Een belangrijk gevolg van de ontbinding van een overeenkomst is dat de verbintenissen die nog niet zijn uitgevoerd komen te vervallen. De nog niet uitgevoerde contractuele verplichtingen hoeven dan ook niet langer uitgevoerd te worden. Voor al uitgevoerde verbintenissen ontstaan ongedaanmakingsverbintenissen.
Vereisten voor ontbinding
Er moet sprake zijn van een wederkerige overeenkomst. Dat betekent dat beide partijen een prestatie moeten leveren. Ook moet er sprake zijn van een tekortkoming. Er is pas sprake van een tekortkoming als de verbintenis opeisbaar is.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden. Hierbij geldt dat minimaal twee van de drie dagen werkdagen moeten zijn.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Een (voorlopig) koopcontract is het contract dat je sluit voor de koop van een nieuw huis. Het gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en er zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd.
Als u iets koopt op afstand, moet de verkoper u informeren over onder andere het product en de bedenktijd. In veel gevallen krijgt u een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen u de koop ongedaan kunt maken. Dit geldt niet bij bijvoorbeeld de aankoop van een krant, reis of maatpak.
Er is pas sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst als zowel de verkoper als de koper de opgestelde koopovereenkomst hebben ondertekend. Dankzij het schriftelijkheidsvereiste is het voor partijen duidelijk of en wanneer een koop tot stand is gekomen.
De nakoming van deze verplichting is tijdelijk of blijvend onmogelijk of de wederpartij is in verzuim. Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn.
Als een overeenkomst tot stand is gekomen op basis van dwaling, bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden, dan kun je een contract ongeldig (laten) verklaren.
Ontbinding is de juridische benaming voor een manier van het beëindigen van een overeenkomst. Dat kan zich in verschillende gevallen voordoen. Ontbinding in de zin van de wet is een eenzijdig rechtsmiddel.
De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop. Een koopakte en akte van levering zijn dus niet hetzelfde, maar in beide akten staat bijna altijd dezelfde inhoud. Daarom wordt de ingeschreven akte van levering soms koopakte genoemd.
De koop kan niet ongedaan worden gemaakt als je na aanschaf besluit dat je het product toch niet wilt. De verkoper mag uiteraard wel uit coulance een tegoedbon geven, het product ruilen of geld teruggeven. Dit is een dienst van de verkoper. Hij is niet verplicht het product te ruilen of geld terug te geven.
De notaris controleert o.a. het koopcontract, zodat onjuistheden zo snel mogelijk opgelost kunnen worden, daarnaast onderzoekt hij uw achtergrond en de achtergrond van de verkoper. Ook kijkt hij of er beslag op het huis ligt. In de leveringsakte staat o.a. wie het huis koopt en met welke verdeling.
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan. Is dat allemaal gelukt? Dan wordt de woning officieel overgedragen, meestal minimaal 6 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Wat staat er in een koopovereenkomst? Dit zijn een aantal belangrijke punten die in de koopovereenkomst worden ingevuld: De gegevens van jou (of als je samen koopt van jullie beiden) en de verkoper(s), zoals naam en adres.De gegevens van de woning die je koopt, zoals het adres en de gegevens uit het Kadaster.
Hoe lang geldt een voorlopig koopcontract? Het voorlopig koopcontract is voor jou als koper na de bedenktijd bindend. Na die drie dagen kun je alleen nog onder de koop uit als je je op een of meerdere ontbindende voorwaarden kunt beroepen. Voor die ontbindende voorwaarden geldt een bepaalde geldigheidsduur.