Door de regen groeien ze sneller, omdat de wortels in de natte grond makkelijker bij het water kunnen. Daar halen planten voedingstoffen uit, legt Fred de Rijk, eigenaar van Life & Garden Oostburg, uit. „Zeker na een droge zomer komt de regen goed van pas.
Frisse lucht
Bij een regenbui verlaagt de temperatuur en luchtdruk waardoor er tijdelijk iets meer zuurstof in de lucht is. Dat verschil is echter minimaal en wordt opgeheven bij inspanning als het lichaam extra energie nodig heeft. Het gezonde aan lopen in de regen is vooral een gevoels- en beleveniskwestie.
Kalmerende werking
Veel mensen zweren bij het geluid van regen als ultiem slaapmiddel. Maar ook overdag kan regen een kalmerende werking hebben. De geur die regen veroorzaakt heeft de naam Petrichor en wordt over het algemeen door veel mensen als heel lekker en kalmerend ervaren, blijkt uit onderzoek.
Een hoge luchtvochtigheid is goed voor de huid, die dan soepeler blijft. 2) Je verbrandt tijdens wandelen in de regen meer calorieën! Je lichaam moet tegen koude en regen nu eenmaal harder werken, dus ons verbrandingskacheltje gaat een graadje hoger. 3) De geur van regen werkt kalmerend.
Regen is een vorm van neerslag waarbij waterdruppels uit een wolk vallen. Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven nul is, bestaat de wolk geheel uit water. Door botsing van waterdruppeltjes kunnen de druppels verder aangroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vallen ze uit de wolk en regent het.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Gezonde, frisse lucht
Een wandeling in de regen heeft een groot positief effect op je gezondheid, je lichaam en je geest. Regen betekent ook een hoge luchtvochtigheid. Dit helpt je huid fris en soepel te houden. Daarnaast komt er bij een flinke regenbui lucht mee naar beneden.
De regen verwijdert onzuiverheden en vervuilende stoffen als kooldioxide uit de lucht. De zuurstofmoleculen blijven dus in de lucht, die van vervuilende stoffen niet. De concentratie van zuurstof in de lucht neemt dus toe als het regent.
Lokale neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui, terwijl meer dan 50 millimeter in één dag wordt aangeduid met 'een dag met zware neerslag'.
De westkant heeft vaak het meest te maken met regen en wind. De gevel en kozijnen aan de westkant van je huis hebben dus sneller kans op vochtproblemen. Op het noorden komt nooit de zon, hier is het vaak vochtig en donker. Op de zuidkant staat de meeste zon.
Wolken zijn namelijk van groot belang in ons leven. Zonder wolken geen regen en zonder regen geen boer die zijn land kan verbouwen. Dat is maar een van de talloze voorbeelden waarom wolken belangrijk zijn in ons leven.
Hoe meer vocht in de lucht hangt, hoe sterker de krul. De reden daarvoor is dat het haar het vocht opneemt, uitzet en dik wordt. Of haar krult, is genetisch bepaald, en heeft ook veel te maken met je ras en haarkleur. Blond haar krult minder vaak dan donker haar, omdat het dunner is.
Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter.
Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstens één van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
Een liter water, uitgespreid over een opperv1ak van 1 vierkante meter geeft een laagje van 1 mm dikte. Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm.
In lucht: Warme buitenlucht bevat hetzelfde percentage zuurstof, maar de soortelijk dichtheid is anders dan koude lucht wat zwaarder is. Dit betekent dat nog steeds 20% zuurstof aanwezig is, maar wel 20% van een kleinere hoeveelheid.
Droge lucht bestaat ongeveer uit 78% stikstof, 21% zuurstof en 1% argon alsook uit tussen de 0,1 en 4%waterdamp . Warme lucht bevat gewoonlijk meer waterdamp dan koude lucht. De lucht bevat ook zeer kleine hoeveelheden van andere gassen, zogenaamde sporengassen, zoals kooldioxide en methaan.
Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol. -% uit stikstofgas, 21 vol. -% uit zuurstofgas en bijna 1% argon. Daarnaast bevat lucht sporen van andere edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7 vol.
Neerslag/regenwater is met een pH van 6-7 zacht ten opzichte van drinkwater. Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
Kalk stapelt zich namelijk op. Het vormt een verstikkend laagje op je haar, waardoor het een rare kleur krijgt, dof wordt en waardoor vocht, oliën en producten niet meer goed je haar in kunnen komen en je haar dus uitdroogt met alle gevolgen van dien.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Het droogste plekje ter wereld is, volgens gegevens van de WMO, Arica, een stadje met nog geen 200.000 inwoners in het noorden van Chili. Over een periode van 59 jaar viel er jaarlijks gemiddeld slechts 0,76 millimeter regen, dus minder dan 1 millimeter!
En de winnaar is, …. misschien niet onverwacht, Athene! Daar regent het slechts 365 millimeters per jaar, dat nat valt op amper 43 dagen. Even snel rekenen: 365 – 43 = dat zijn 322 droge dagen per jaar!