Een vijver enkel en alleen bevolkt met grote koi is 'niet normaal' in de natuur en is dus in onevenwicht wat betreft zijn bevolking. Andere 'carnivore' vissen toevoegen is dus aanbevolen om zo een meer natuurlijke situatie te krijgen en om het aantal kleine waterdiertjes in toom te houden.
Re: Koi samen met goudvis? Alles kan maar eisen aan een koivijver zijn van een heel andere aard als die aan een goudvisvijver. Houd ook rekening met het feit dat een koi een enorme groeipotentie heeft tov een goudvis. Dus het is erg afhankelijk van de situatie wat mogelijk is en wat af te raden is.
Een andere reden is dat Koi heel erg oud kunnen worden en daarnaast ook langzaam groeien. Het vraagt heel veel kennis, zorg en geduld om een Koi 50 jaar te laten worden. Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs.
Het Nut Van Quarantaine
Elke nieuwe koi die je in je vijver plaatst moet in quarantaine geplaatst worden. Hij moet minimaal drie tot vier weken apart gehouden worden. Wanneer je een nieuw individu aan je vijver toevoegt weet je in principe niks over zijn verleden.
Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 KUB ) vijverwater. Bij een koivijver van 10 kubieke meter is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter.
Geslacht herkennen bij koi
Borstvinnen: spitsere borstvinnen wijzen op mannetjes, de vrouwelijke vissen hebben wat rondere vinnen. Bouw van de vis: slanke vissen wijzen op mannetjes, de bredere exemplaren zijn wellicht vrouwtjes.
Zwarte patronen alleen boven de lateraal lijn, en 1 tot 3 Tejima, zwarte vinstralen in de vinnen. Goede kwaliteit wit en rood (vooral wederom in de staartregio) en gokken op de sumi. Als er sumi is dan moet het echt lakzwart zijn. Niet teveel sumi spots.
Wat maakt die grote mudpond nou zo aantrekkelijk voor koi? De mudpond, oftewel een grote vijver met een bodem van klei, wordt gevuld en continu ververst met smeltwater uit de bergen. Dit water is heel zuiver én zacht en daarom ideaal voor koi om in te leven.
Zo zie je maar dat Koi in een natuurlijke vijver gewoon mogelijk is. Zolang je maar zorgt dat de waterkwaliteit in orde blijft. Dat is echt het belangrijkste, en zolang dat lukt kun je er vanuit gaan dat je Koi gezond blijven.
De koi mag in principe alles eten wat de mens ook eet, gebruik echter altijd een kwalitatief goed zomervoer als basis. Dit kunt U aanvullen met b.v Pasta voeders, kleur versterkende voeders, levend voer, bruinbrood, groente, fruit. Voer de koi echter niet meer dan dat ze in circa 5 minuten opeten.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
Een koivijver moet eigenlijk minimaal anderhalve meter diep zijn. De voorkeur heeft zelfs twee meter diepte. Dit is niet alleen om de koi voldoende ruimte te geven, Natuurlijk is het niet mooi om uw vijver anderhalve meter boven de grond uit te laten komen; er moet dus een flink gat gegraven worden.
De waarde van een Japanse Koi kan liggen tussen enkele euro's tot duizenden euro's per vis. De duurste Japanse Koi die ooit verkocht is, had een prijs van 1,5 miljoen euro. De op een na duurste Japanse Koi werd geveild voor 302.500 euro.
De Ghost Koi combineert de schoonheid van de koi met de robuustheid van de wilde karper. De Ghost Koi kenmerkt zich door zijn metaalkleurige schubben. Het is een sterke en snelgroeiende vis die gemakkelijk 60 centimeter lang kan worden.
Volgens de website van Guinness World Records is de duurste vis ooit verhandeld de long ginrin showa koi. De siervis was 76 centimeter lang, had vele prijzen gewonnen en werd in 1982 voor destijds 50.000 pond van de hand gedaan, wat omgerekend nu meer dan 2 ton in euro's zou zijn.
Een vis kan heel lang zonder water, tenminste karperachtige wel. Het belangrijkste is dat ze niet uitdrogen. Als de vis nog steeds rondzwemt nu dan is de kans aanzienlijk dat hij het gewoon zal overleven. Je moet wel even kijken of er mogelijk een oorzaak is dat de koi eruit sprong.
Middel wat alle parasieten bij Koi kan bestrijden
Toch zijn er wel middelen die in staat zijn om het merendeel van de parasieten te doden. Dit zijn onder andere Colombo Alparex en FMC. De eerstgenoemde ben ik iets meer voorstander van indien je niet met zekerheid hebt vastgesteld welke parasieten je hebt.
DOSIS: Van een kort bad bedraagt, 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten. (Doodt eencellige parasieten, terwijl het karperluis, ankerworm en bloedzuigers verzwakt.) Hierdoor kunnen ze makkelijk verwijderd worden.
Er zijn een paar stelregels: Bij watertemperaturen beneden de 6 graden wordt niet meer gevoerd. Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer.
Als richtlijn kunt u er vanuit gaan dat in de zomermaanden (watertemperatuur 20 graden), u per dag 1.5 tot 2% van het lichaamsgewicht van de Koi zou kunnen voeren. Jonge koi kunnen tot wel 5 x zoveel eten!
Maar hoeveel moet u uw koi eigenlijk voeren? En hoe vaak moet u uw koi voeren? Bij een watertemperatuur van boven de 18 graden kunt u uw koi ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht aan voer geven. Hierbij is het belangrijk dat u dit niet in één keer geeft, maar dat u kiest voor zo veel mogelijk voedermomenten per dag.